Στο τραπέζι Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ η μόνιμη κατάργηση βίζας για ταξίδια μεταξύ Ρωσίας και Κίνας - iefimerida.gr

Στο τραπέζι Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ η μόνιμη κατάργηση βίζας για ταξίδια μεταξύ Ρωσίας και Κίνας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπινγκ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπινγκ / Φωτογραφία AP Kristina Solovyova
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έτοιμη να απαλλαγεί από την υποχρεωτική θεώρησης εισόδου (Visa) στη Κίνα και να συνεργαστεί για τη μονιμοποίηση του καθεστώτος είναι η Ρωσία.

  • Η Ρωσία θέσπισε τον Δεκέμβριο του 2025 καθεστώς αμοιβαίας απαλλαγής από την υποχρέωση βίζας για τους Κινέζους πολίτες, με ισχύ έως τον Σεπτέμβριο του 2026. Το μέτρο επιτρέπει παραμονή έως 30 ημέρες και ακολούθησε αντίστοιχη ρύθμιση της Κίνας.
  • Στη συνέχεια, Μόσχα και Πεκίνο προχώρησαν σε συμφωνία για την παράταση του καθεστώτος ταξιδιών χωρίς βίζα. Η νέα ρύθμιση προβλέπει τη διατήρηση της ελεύθερης μετακίνησης για τους πολίτες των δύο χωρών έως το τέλος του 2027.
  • Η συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών, με τα ταξίδια να καταγράφουν άνοδο 43% το πρώτο εξάμηνο του 2026, ενώ οι Κινέζοι τουρίστες στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 50% το πρώτο τρίμηνο.
  • Η συζήτηση για τη μονιμοποίηση της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου εντάσσεται στη στρατηγική επιδίωξη της Μόσχας και του Πεκίνου να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, ενισχύοντας τη διμερή συνεργασία στον οικονομικό και τουριστικό τομέα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στο Μπισκέκ «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να καταστήσουμε το καθεστώς χωρίς βίζα μόνιμο, εφόσον η κινεζική πλευρά το κρίνει εφικτό και χρήσιμο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στο Μπισκέκ «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να καταστήσουμε το καθεστώς χωρίς βίζα μόνιμο, εφόσον η κινεζική πλευρά το κρίνει εφικτό και χρήσιμο».

Η Ρωσία θέσπισε τον Δεκέμβριο του 2025 καθεστώς αμοιβαίας απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης βίζας για τους πολίτες της Κίνας, επιτρέποντάς τους να παραμένουν στη χώρα για έως και 30 ημέρες χωρίς θεώρηση εισόδου. Το μέτρο ισχύει έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2026. Η Κίνα είχε προηγουμένως εφαρμόσει αντίστοιχη ρύθμιση για τους Ρώσους πολίτες.

Στη συνέχεια, οι δύο χώρες συμφώνησαν να παρατείνουν το καθεστώς ταξιδιών χωρίς βίζα για τους πολίτες τους έως το τέλος του 2027.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα ύψη ο τουρισμός ανάμεσα στις δύο χώρες

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η συμφωνία συνέβαλε στην αύξηση των μετακινήσεων μεταξύ των δύο χωρών, με τα τουριστικά ταξίδια να καταγράφουν άνοδο 43% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Νωρίτερα, ο Κινέζος πρέσβης στη Ρωσία, Ζανγκ Χανχούι, δήλωσε ότι ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που επισκέφθηκαν τη Ρωσία αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% το πρώτο τρίμηνο του 2026, μετά την εφαρμογή του καθεστώτος ταξιδιών χωρίς βίζα.

Η συζήτηση για τη μονιμοποίηση της απαλλαγής από τη βίζα πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η Μόσχα και το Πεκίνο επιδιώκουν να εμβαθύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις, τόσο σε επίπεδο λαών όσο και στον οικονομικό τομέα, με τον τουρισμό να αποτελεί μέρος της ευρύτερης διμερούς συνεργασίας.

Τζινπίνγκ: Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε μαζί σας

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε από την πλευρά του στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι υπό τη «στρατηγική τους καθοδήγηση και τις κοινές προσπάθειες» τα θεμέλια των διμερών σχέσεων θα γίνουν πιο ισχυρά, με πιο ευοίωνες προοπτικές, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας Σινχουά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι αβεβαιότητες και οι απρόβλεπτοι παράγοντες στη διεθνή κατάσταση έχουν αυξηθεί αισθητά» είπε ο Σι, προσθέτοντας ότι η επιδίωξη των λαών για ειρήνη, ανάπτυξη και συνεργασία παραμένει αμετάβλητη.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία και άλλες χώρες για να «ενισχυθούν οι δυνάμεις που ηγούνται της μεταρρύθμισης της παγκόσμιας διακυβέρνησης και προωθούν έναν ισότιμο και οργανωμένο πολυπολικό κόσμο», δήλωσε ο Σι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στο Κιργιστάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινής ανησυχίας, αναφέρει το Σινχουά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΩΣΙΑ Κίνα βίζα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ