Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι οι αντίστοιχες ρωσικές, πραγματοποίησαν ευρείας κλίμακας επίθεση στην ανατολική βιομηχανική περιφέρεια της Ντνιπροπετρόφσκ, επιχειρώντας να εδραιώσουν την παρουσία τους εντός της περιοχής.
Σύμφωνα με τον Βίκτορ Τρεχούμποφ, εκπρόσωπο της Ομάδας Επιχειρησιακών Δυνάμεων του Ντνίπρο, «πρόκειται για την πρώτη επίθεση τέτοιας κλίμακας στην περιοχή», αν και, όπως διευκρίνισε, «η ρωσική προέλαση έχει σταματήσει».
Το BBC σημειώνει πως η Ρωσία έχει ισχυριστεί εδώ και μήνες ότι επιχειρεί να διεισδύσει στη Ντνιπροπετρόφσκ από την κατεύθυνση της Ντονέτσκ. Η ανεξάρτητη ουκρανική χαρτογραφική ομάδα DeepState αξιολόγησε ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει δύο χωριά στην περιοχή, τα Ζαπορίζκε και Νοβοχρυγκορίβκα. Ωστόσο, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας διέψευσε την κατάληψη, δηλώνοντας πως «οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν το Ζαπορίζκε» και πως «μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της Νοβοχρυγκορίβκα».
Η σημασία της περιοχής είναι τεράστια. Η Ντνιπροπετρόφσκ αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο της Ουκρανίας μετά το Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) και πριν από την εισβολή αριθμούσε πάνω από 3 εκατομμύρια κατοίκους.
Ραγδαίες διπλωματικές εξελίξεις και αδιέξοδα -«Ο Πούτιν έχει ευρύτερους στόχους»
Η ρωσική προώθηση, αν και περιορισμένη, αποτελεί πλήγμα για το ηθικό των Ουκρανών, τη στιγμή που φαίνεται να εξασθενεί η διπλωματική πρωτοβουλία των ΗΠΑ για ειρηνική επίλυση. Σύμφωνα με το BBC, παρά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα, δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.
Σύμφωνα με διαρροές, ο Πούτιν πρότεινε στον Τραμπ να τερματιστεί ο πόλεμος με αντάλλαγμα την παράδοση των περιοχών της Ντονέτσκ που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο. Ωστόσο, Ουκρανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Ρωσία έχει ευρύτερους στόχους. Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής προεδρίας, Πάβλο Πάλιζα, δήλωσε σε Αμερικανούς δημοσιογράφους ότι η Μόσχα επιδιώκει την κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας ανατολικά του ποταμού Δνείπερου.
Η Επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Κάγια Κάλας, χαρακτήρισε την πρόταση της Ρωσίας «παγίδα», δηλώνοντας ότι «η Ρωσία δεν έχει κάνει καμία παραχώρηση και παραμένει ο επιτιθέμενος».
Ο Τραμπ, μετά τις επαφές με Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε διευθετήσεις για σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών. Ωστόσο, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε ότι έχει συμφωνηθεί συνάντηση, ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως «οποιαδήποτε συζήτηση για μελλοντικές εγγυήσεις ασφάλειας χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας είναι άνευ νοήματος».
Ουκρανία: Αναζητώντας εγγυήσεις και μακροπρόθεσμη στήριξη
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι επιμένει πως η χώρα του χρειάζεται ξεκάθαρες και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας πριν από οποιαδήποτε συμφωνία. Την Τρίτη, συναντήθηκε στο Κίεβο με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, ναύαρχο Σερ Τόνι Ράντακιν. Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε πως η Βρετανία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών, στο πλαίσιο μελλοντικών εγγυήσεων ασφαλείας.
Ο Γερμανός Καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, υπογράμμισε ότι τέτοιες εγγυήσεις θα ενισχύσουν την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί μακροπρόθεσμα. «Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως είναι έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι με τον Πούτιν. Τώρα είναι η σειρά του Ρώσου προέδρου να αποδείξει αν όντως θέλει τον τερματισμό του πολέμου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αλλαγές στην στρατολογία: Ελεύθερη έξοδος για Ουκρανούς 18-22 ετών
Η Ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σημαντική χαλάρωση των περιορισμών εξόδου από τη χώρα για άνδρες ηλικίας 18 έως 22 ετών. Μέχρι τώρα, οι άνδρες έως 60 ετών χρειάζονταν ειδική άδεια για να φύγουν από τη χώρα.
Η πρωθυπουργός Γιούλια Σβιριντένκο εξήγησε ότι η αλλαγή αφορά και όσους βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό - δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην Ουκρανία και να φύγουν ξανά, χωρίς περιορισμούς. Η ίδια σημείωσε πως «θέλουμε οι Ουκρανοί να διατηρήσουν στενούς δεσμούς με την πατρίδα τους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνδρες 18–22 ετών δεν υπόκεινται σε υποχρεωτική στρατολόγηση, καθώς το όριο έχει μειωθεί στα 25 έτη από το περασμένο έτος.
Εκτιμάται ότι 5,6 εκατομμύρια Ουκρανοί άνδρες ζουν σήμερα στο εξωτερικό, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών που αποστέλλουν ανήλικα αγόρια στο εξωτερικό προτού συμπληρώσουν το 18ο έτος.