Ο Πούτιν συναντάται με τον Σι Τζινπίνγκ στο Ουζμπεκιστάν – Πρώτο τετ-α-τετ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία - iefimerida.gr

Ο Πούτιν συναντάται με τον Σι Τζινπίνγκ στο Ουζμπεκιστάν – Πρώτο τετ-α-τετ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας, Βλαντιμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ
Οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας, Βλαντιμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ / Φωτογραφία αρχείου: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ συναντώνται με άλλους Ασιάτες ηγέτες στην Σαμαρκάνδη – αρχαίο σταθμό του Δρόμου του Μεταξιού – για μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής, που διαφημίζεται ως πρόκληση για την παγκόσμια δυτική επιρροή.

Πέραν των Πούτιν και Σι στη διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, ενός οργανισμού για την περιφερειακή ασφάλεια, θα μετάσχουν σήμερα και αύριο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι ηγέτες Ινδίας, Πασκιστάν, Ιράν και αρκετών άλλων χωρών στην πόλη του Ουζμπεκιστάν. Αλλά τα μάτια θα είναι στραμμένα στη συνάντηση των ηγετών της Ρωσίας και της Κίνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον Πούτιν η σύνοδος κορυφής συνιστά μια ευκαιρία να δείξει ότι δεν μπορεί να απομονωθεί διεθνώς η Ρωσία σε μια περίοδο που οι δυνάμεις της δέχονται πλήγματα στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Για τον Σι το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας είναι μια ευκαιρία να ενισχύσει τα διαπιστευτήριά του ως ηγέτη με επιρροή στη διεθνή σκηνή, ενόψει του κρίσιμου συνεδρίου του Κινεζικού Κόμματος της Κίνας των Οκτώβριο.

Αλλά και για τους δύο ηγέτες η σύνοδος κορυφής είναι μια ευκαιρία να δείξουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση, ειδικά έναντι των ΗΠΑ, που ηγήθηκαν της εκστρατείας επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία και εξόργισαν το Πεκίνο με τις κινήσεις υποστήριξης προς την Ταϊβάν. Πούτιν και Σι θα συζητήσουν για την Ουκρανία και την Ταϊβάν μεταξύ άλλων σε μια συνάντηση, που ύμφωνα με το Κρεμλίνο έχει «ιδιαίτερη σημασία» δεδομένης της παρούσας γεωπολιτικής κατάστασης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης προσφέρει μια πραγματική εναλλακτική στους δυτικοκεντρικούς οργανισμούς», δήλωσε προ ημερών ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας, άδειοι δρόμοι

Η πρόσβαση στη Σαμαρκάνδη, όπου έφθασε ήδη ο Πούτιν, μια πόλη με μεγάλα τζαμιά , περιορίστηκε παραμονές της συνόδου κορυφής με το αεροδρόμιο της να είναι κλειστό για εμπορικές πτήσεις. Οι δρόμοι και ακόμη και οι διάσημες αγορές του ήταν σε μεγάλο βαθμό άδειοι και τα σχολεία επρόκειτο να κλείσουν για τις δύο ημέρες της συνόδου κορυφής.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά σε όλη την πόλη, με τεράστια αστυνομική παρουσία στους δρόμους και τεθωρακισμένα οχήματα σταθμευμένα στο κέντρο της πόλης. Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, - που αποτελείται από την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, το Πακιστάν και τα πρώην σοβιετικά κράτη της Κεντρικής Ασίας Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζιστάν και Τατζικιστάν -- ιδρύθηκε το 2001 ως πολιτικός, οικονομικός οργανισμός και οργάνωση ασφαλείας για να ανταγωνιστεί δυτικούς θεσμούς.

Δεν είναι μια επίσημη στρατιωτική συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ, ούτε ένα μπλοκ χωρών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τα μέλη του συνεργάζονται σε θέματα ασφαλείας και εμπορίου. Πέρα από τον Σι, ο Πούτιν θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσι και τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ και αύριο Παρασκευή με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον Ερντογάν, που έχει μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τις εξαγωγές σιτηρών.

Φιλία «χωρίς όρια»

Δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιους ηγέτες πέραν του Πούτιν θα συναντηθεί ο Σι, αν και οι επαφές του με τον Μόντι θα είναι οι πρώτες εδώ και τρία χρόνια, αφού οι σχέσεις των δύο χωρών μπήκαν στον πάγο μετά τις συγκρούσεις του 2020 για τα διαφιλονικούμενα σύνορα στα Ιμαλάια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σι έφθασε χθες Τετάρτη στο Καζακστάν για την έναρξη της περιοδείας του στην Κεντρική Ασία.

Κίνα και Ρωσία έχουν πλησιάσει η μία την άλλη τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο αυτού που αποκαλούν σχέση «χωρίς όρια», η οποία λειτουργεί ως αντίβαρο στην αμερικανική ηγεμονία. . Ο Σι και ο Πούτιν συναντήθηκαν για τελευταία φορά στο Πεκίνο στις αρχές Φεβρουαρίου για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, λίγες μέρες πριν ο Πούτιν εξαπολύσει τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο δεν έχει υποστηρίξει ρητά τη στρατιωτική δράση της Μόσχας, αλλά έχει χτίσει σταθερά οικονομικούς και στρατηγικούς δεσμούς με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των έξι μηνών της σύγκρουσης, με τον Σι να διασφαλίζει την υποστήριξη της Κίνας στη ρωσική «κυριαρχία και ασφάλεια». Η Ρωσία με τη σειρά της υποστήριξε την Κίνα σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι στο νησί αυτό το καλοκαίρι, «σαφή πρόκληση».

Υπήρχαν περισσότερες ενδείξεις ενίσχυσης των δεσμών τις τελευταίες εβδομάδες με το Πεκίνο να στέλνει στρατιώτες στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στη ρωσική Άπω Ανατολή και τη Μόςσχα να ανακοινώνει πρόσφατα ότι η Κίνα θα πληρώνει με γιουάν και ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ