Bloomberg: Γιατί ο Πούτιν «αγκομαχά» και στην ανατολική Ουκρανία -Πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος - iefimerida.gr

Bloomberg: Γιατί ο Πούτιν «αγκομαχά» και στην ανατολική Ουκρανία -Πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος

Το σχέδιο του Πούτιν για την ανατολική Ουκρανία
Το σχέδιο του Πούτιν για την ανατολική Ουκρανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει και όλα δείχνουν ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί καλύτερα για τη Ρωσία απ’ ό,τι η πρώτη.

Μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς από το ρωσικό πυροβολικό σε ένα μέτωπο έκτασης σχεδόν 480 χιλιομέτρων στην ανατολική Ουκρανία, οι εισβολείς κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Κρεμίνα και απειλούν να περικυκλώσουν μια περιοχή στο άνω τμήμα του ανατολικού μετώπου, όπου βρίσκεται περίπου το 40% των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την πλατφόρμα ανάλυσης διεθνών σχέσεων και ένοπλων συρράξεων ανά την υφήλιο, Ossint Aggregator, που συλλέγει δεδομένα ανοικτού κώδικα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν καταφέρουν να κυκλώσουν οι Ρώσοι αυτές τις δυνάμεις, θα προσπαθήσουν να τις αφαιμάξουν από πυρομαχικά και ανθρώπινο δυναμικό, όπως έκαναν στη Μαριούπολη», σημειώνεται.

Στόχος των Ρώσων η περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων

Η περικύκλωση των αμυνομένων στην ανατολική Ουκρανία είναι το μέσο για να πετύχουν οι Ρώσοι την κατάληψή της, σημειώνει σε ανάλυσή του και το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου. Γι’ αυτό και επιχειρούν μια ευρεία περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων, κατά μήκος αξόνων από το Ίζιουμ προς τα νοτιοανατολικά και από την πόλη του Ντονέτσκ προς τα βόρεια.

Φάλαγγες αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων εθεάθησαν να κατευθύνονται βόρεια στο δρόμο από τη Μαριούπολη, όπου έχουν ταμπουρωθεί οι τελευταίοι υπερασπιστές της στα καταφύγια της χαλυβουργίας Azovstal.

Ρωσικά τανκς στα περίχωρα της Μαριούπολης
Ρωσικά άρματα μάχης στα περίχωρα της Μαριούπολης / Φωτογραφία: AP Photo
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στα ανατολικά και νότια της χώρας μας οι δυνάμεις κατοχής επιχειρούν τελευταία να επιτεθούν με πιο σχεδιασμένο τρόπο, αλλά να μην ελπίζουν ότι αυτό θα τους βοηθήσει», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του τη νύχτα της Δευτέρας.

Ήδη η διαφορετική φύση του εδάφους στα μέτωπα, οι ενισχύσεις και ένας πιο παραδοσιακός συνδυασμός αεροπορικών επιθέσεων και χρήσης του πυροβολικού φαίνεται ότι έχουν βοηθήσει την αρχική προέλαση των ρωσικών δυνάμεων με επίταση των βομβαρδισμών και των πληγμάτων με πυραύλους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καταστροφές στο Μικολάϊφ από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς
Καταστροφές στο Μικολάιφ από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε χθες στο υπουργικό του συμβούλιο ότι ο πόλεμος πιθανώς θα κρατήσει μήνες και ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε «επικίνδυνη» κατάσταση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Καθοριστικής σημασίας η φύση του εδάφους, οι καιρικές συνθήκες, η υπεροχή στη δύναμη πυρός

Ωστόσο, παρά την υπεροχή των ρωσικών δυνάμεων όσον αφορά τον αριθμό των στρατιωτών και τη δύναμη πυρός, αξιωματούχος ασφαλείας είπε στο υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον ότι το χαμηλό ηθικό και η συνεχιζόμενη αποσπασματική προσέγγιση υποδηλώνουν ότι η νέα επίθεση ίσως να μην είναι καθοριστική, με τους Ρώσους διοικητές να επαναλαμβάνουν προηγούμενα λάθη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές επισήμαναν επίσης τον σχετικά μικρό -για το μέγεθος της αποστολής που τους έχει ανατεθεί- αριθμό ρωσικών στρατευμάτων, που εκτιμάται ότι είναι περίπου 80.000.

«Αν είναι σωστές αυτές οι πληροφορίες, ότι η Ρωσία διαθέτει 76 Τακτικές Ομάδες Τάγματος στην Ουκρανία, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι πολλές για να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση», σημείωσε στο Twitter ο καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου St. Andrews της Σκωτίας, Φίλιπς Ο’ Μπράιαν, αναφερόμενος σε αμερικανική εκτίμηση ότι η Ρωσία ενίσχυσε τις δυνάμεις της στο ανατολικό μέτωπο με άλλες 11 Τακτικές Ομάδες Τάγματος, εκάστη εκ των οποίων αριθμεί περί τους 800 στρατιώτες, όταν είναι πλήρως επανδρωμένη.

Άλλες 22 Τακτικές Ομάδες Τάγματος βρίσκονται ακόμη υπό ανασύσταση, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, λόγω της σπουδής της Ρωσίας να ξεκινήσει την επίθεση. Στο μεταξύ, τα ρωσικά τανκς μπορεί και πάλι να δυσκολευτούν να επιχειρήσουν εκτός του οδικού δικτύου για μια ευρύτερη επίθεση, λόγω του κινδύνου να κολλήσουν στη λάσπη, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες ενδέχεται να συνεχιστούν μέχρι τον Μάιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ντονμπάς. Η 2η φάση της ειδικής επιχείρησης. Δεύτερη, Τρίτη... Δέκατη; Δεν έχει πια σημασία. Γιατί; Επειδή είναι ακριβώς το ίδιο όπως το ''θα καταλάβουμε το Κίεβο σε 72 ώρες''. Οι Ρώσοι λατρεύουν να λένε παραμύθια. Αλλά μόνον αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία είναι αυτό που θα γίνει στην πραγματικότητα», διεμήνυσε χθες μέσω Twitter ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Η Ουκρανία χρειάζεται κατεπειγόντως όπλα

Ωστόσο, η ένταση των εκκλήσεων Ουκρανών αξιωματούχων προς τη Δύση να στείλει γρήγορα βαριά όπλα που χρειάζονται για να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή, δείχνει ότι γνωρίζουν καλά ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση στα πιο ανοικτά εδάφη και τις στέπες της ανατολικής Ουκρανίας για να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της αεροπορικής της ισχύος και των συστοιχιών πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με άλλους συμμάχους της Ουκρανίας για να δώσει ώθηση στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας, και ήδη Καναδάς, Βέλγιο και Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν βαριά όπλα.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις της Ρωσίας σφυροκόπησαν εκ νέου το Μικολάιφ -πύλη προς το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Οδησσού- και προχώρησαν σε σειρά κινήσεων που δείχνουν την πρόθεσή τους να διασφαλίσουν όσα ήδη πέτυχαν στη νότια Ουκρανία, πέραν της περιοχής του Ντονμπάς.

Στο Μπερντιάνσκ, ένα άλλο λιμάνι στην περιοχή Ζαπορίγια, οι ρωσικές δυνάμεις αφαίρεσαν από κυβερνητικά κτίρια τα εμβλήματα της Ουκρανίας, ενώ σε συνοικία της πόλης οι συγκεντρωμένοι -κυρίως ηλικιωμένοι- σε μια αίθουσα ψήφισαν δι’ ανατάσεως της χειρός υπέρ της προσχώρησης στην αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ωστόσο, καμία από τις κινήσεις αυτές δεν δείχνει ότι η όποια νίκη επιχειρήσει πιθανώς να κηρύξει ο Πούτιν κατά τον εορτασμό της Ημέρας Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, στις 9 Μαΐου, θα γίνει αποδεκτή από την Ουκρανία, ώστε να λήξει ο πόλεμος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ