CIA: Υπαρκτή η πυρηνική απειλή από τον Πούτιν, μετά τη βύθιση του Moskva και τις ήττες στα μέτωπα της Ουκρανίας - iefimerida.gr

CIA: Υπαρκτή η πυρηνική απειλή από τον Πούτιν, μετά τη βύθιση του Moskva και τις ήττες στα μέτωπα της Ουκρανίας

Το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva
Το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό «Moskva» / Φωτογραφία αρχείου: Vadim Savitsky / Russian Defense Ministry via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανησυχία στις ΗΠΑ εντείνεται για την πιθανότητα να διατάξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν τη χρήση χαμηλής ισχύος τακτικών πυρηνικών όπλων.

Και αυτό, αποζητώντας κάτι σαν «νίκη» στην Ουκρανία μετά τις αποτυχίες των ρωσικών δυνάμεων στα μέτωπα και το πλήγμα που δέχθηκε το κύρος τους με τη βύθιση της ναυαρχίδας Moskva του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συζητώντας για πρώτη φορά δημοσίως για τον φόβο αυτό που διακατέχει τον Λευκό Οίκο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, που είχε διατελέσει στο παρελθόν πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, δήλωσε ότι η «πιθανή απελπισία» του Πούτιν μπορεί να τον ωθήσει σε μια τέτοια κίνηση και μια χρήση ενός τέτοιου όπλου, έστω και ως προειδοποιητική βολή – κάτι που προκαλεί «έντονη ανησυχία«» στην Ουάσιγκτον.

Ο ίδιος, βέβαια, έσπευσε να σημειώσει ότι μολονότι ο Πούτιν και οι περί αυτόν επισείουν συχνά την πυρηνική απειλή, η υπηρεσία του δεν έχει δει κινήσεις από τη ρωσική πλευρά ή μετακινήσεις όπλων που να δείχνουν ότι επίκειται μια τέτοια ενέργεια.

«Δεδομένης της πιθανής απόγνωσης του Προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, δεδομένων των στρατιωτικών αποτυχιών μέχρι στιγμής, ουδείς εξ ημών μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή που δημιουργεί μια πιθανή προσφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης. », είπε ο Μπερνς μετά από ομιλία του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.

Η Ρωσία διαθέτει μεγάλο οπλοστάσιο τακτικών πυρηνικών όπλων, που μπορούν να εκτοξευτούν από ολμοβόλα ή να εκραγούν ως νάρκες - σε αντίθεση με τις πυρηνικές κεφαλές που τοποθετούν σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους – και είναι σχεδιασμένα για να προκαλούν σχετικά μικρές εκρήξεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπερνς υποστήριξε ότι η αποκάλυψη των προθέσεων του Πούτιν από αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δυσχέραναν τις προσπάθειες της ρωσικής ηγεσίας να αποκρύψει την ωμότητα των δυνάμεών της στην Ουκρανία, όπως εκείνη που επέδειξαν τη δεκαετία του 1990 στην Τσετσενία.

«Έχω παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια τον Πούτιν να καταφεύγει σε έναν εύφλεκτο συνδυασμό παράπονων, φιλοδοξίας και ανασφάλειας», είπε ο Μπερνς σημειώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος εδώ και δεκαετίες έχει παράπονα κατά της Δύσης πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία της Ρωσίας μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Η βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας και η πυρηνική απειλή

H σύγκρουση του Κρεμλίνου με τη Δύση κλιμακώνεται μετά τις χθεσινές απειλές του συμμάχου του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, για ενδεχόμενη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Βαλτική εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία κι ενώ οι ΗΠΑ εμμένουν στην επέκταση της Συμμαχίας ως ομπρέλα για ευρωπαϊκές χώρες έναντι της ρωσικής απειλής.. «Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική - η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια έμμεση απάντηση, λίγο αργότερα, στον Μεντβέντεφ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, δήλωσε ότι «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην Ευρώπη». Και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ότι η διεύρυνση μιας αμυντικής συμμαχίας θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ο,τιδήποτε άλλο πέραν τούτου, δηλαδή την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Η βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας ήρθε να κλιμακώσει τα προβλήματα και ενδεχομένως την απόγνωση του Πούτιν κατά την Ουάσιγκτον, πόσω μάλλον που οι ισχυρισμοί των Ουκρανών ότι έπληξαν το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva με πυραύλους Neptune κρίνονται αξιόπιστοι, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο CNN δύο πηγές που έχουν πρόσβαση στις αμερικανικές και δυτικές υπηρεσίες Πληροφοριών.

ΟΙ ΗΠΑ θεωρούν «με μέτριο βαθμό εμπιστοσύνης» ότι είναι ακριβής η ουκρανική εκδοχή, που αμφισβητεί η Ρωσία, για τη βύθιση του Moskva, είπαν οι πηγές, επισημαίνοντας πάντως ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη επαληθεύσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες. «Δεν είμαστε σε θέση επισήμως να επιβεβαιώσουμε ανεξάρτητα τι ακριβώς οδήγησε στη βύθιση του πλοίου», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. «Αλλά δεν είμαστε επίσης σε θέση να αντικρούσουμε την ουκρανική πλευρά. Είναι σίγουρα εύλογο και πιθανό ότι στην πραγματικότητα το έπληξαν με πύραυλο Neptune ή κάτι περισσότερο».

Το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό βυθίστηκε την Πέμπτη μετά από έκρηξη την προηγούμενη ημέρα που «προκάλεσε σοβαρές ζημιές» στο πλοίο κοντά στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, ανακοίνωσε χθες η Ρωσία. Ο κυβερνήτης της Οδησσού ισχυρίστηκε ότι το πλοίο χτυπήθηκε από ουκρανικό αντιπλοϊκό πύραυλο, ενώ η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι η ζημιά προκλήθηκε από πυρκαγιά στο πλοίο που προκάλεσε έκρηξη πυρομαχικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτές αντιμετώπισαν σε μεγάλο βαθμό την εκδοχή της Ουκρανίας για τα γεγονότα ως την πιο αξιόπιστη πιθανότητα, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν μέχρι στιγμής να αποδώσουν δημοσίως την καταστροφή του πλοίου σε επίθεση με πυραύλους.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ