«Ο Πούτιν μπορεί να κάνει χρήση πυρηνικών» -Τι αποκαλύπτουν 10 αξιωματούχοι του Κρεμλίνου στο Bloomberg - iefimerida.gr

«Ο Πούτιν μπορεί να κάνει χρήση πυρηνικών» -Τι αποκαλύπτουν 10 αξιωματούχοι του Κρεμλίνου στο Bloomberg

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο / Φωτογραφία αρχείου: Grigory Sysoev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέλη της ρωσικής ελίτ προειδοποίησαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήταν ένα καταστροφικό λάθος, αλλά τους αγνόησε.

Σχεδόν οκτώ εβδομάδες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία, με τις στρατιωτικές απώλειες να αυξάνονται και τη Ρωσία να αντιμετωπίζει πρωτοφανή διεθνή απομόνωση, ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός υψηλόβαθμων στελεχών του Κρεμλίνου αμφισβητούν σιωπηρά την απόφασή του να πάει σε πόλεμο, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τάξεις των επικριτών του Πούτιν στην κορυφή της εξουσίας παραμένουν περιορισμένες, κατανεμημένες σε θέσεις υψηλού επιπέδου στην κυβέρνηση και τις κρατικές επιχειρήσεις. Δέκα από αυτά τα άτομα με άμεση γνώση της κατάστασης πιστεύουν ότι η εισβολή ήταν ένα καταστροφικό λάθος που θα πάει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Και οι 10 μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας, φοβούμενοι για αντίποινα σε περίπτωση δημόσιου σχολιασμού από πλευράς τους.

Ο Πούτιν δεν θα αλλάξει πορεία -Μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Μέχρι στιγμής, αυτοί οι άνθρωποι δεν βλέπουν καμία πιθανότητα ο Ρώσος πρόεδρος να αλλάξει πορεία και καμία προοπτική οποιασδήποτε αμφισβήτησής του στο εσωτερικό. Στηριζόμενος ολοένα και περισσότερο σε έναν στενό κύκλο σκληροπυρηνικών συμβούλων, ο Πούτιν έχει απορρίψει τις προσπάθειες άλλων αξιωματούχων να τον προειδοποιήσουν για το ακρωτηριαστικό οικονομικό και πολιτικό κόστος, επισημαίνουν.

Κάποιοι είπαν ότι συμμερίζονται όλο και περισσότερο τον φόβο που εκφράζουν οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να στραφεί σε περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων εάν αποτύγχανε στην εκστρατεία που θεωρεί ιστορική του αποστολή.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η υποστήριξη στον πόλεμο του Πούτιν παραμένει σημαντική σε μεγάλο μέρος της ρωσικής ελίτ, με πολλούς γνώστες να ασπάζονται δημόσια και ιδιωτικά την αφήγηση του Κρεμλίνου ότι η σύγκρουση με τη Δύση είναι αναπόφευκτη και ότι η οικονομία θα προσαρμοστεί στις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και συμμάχους της. Και η δημόσια υποστήριξη παραμένει ισχυρή, καθώς το αρχικό σοκ από τις κυρώσεις έχει δώσει τη θέση του σε ένα είδος σουρεαλιστικής σταθερότητας στη Ρωσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι κορυφαίοι γνώστες, εκ των έσω, πιστεύουν ότι η δέσμευση του Πούτιν να συνεχίσει την εισβολή θα καταδικάσει τη Ρωσία σε χρόνια απομόνωσης και αυξημένης έντασης, που θα αφήσει την οικονομία της ακρωτηριασμένη, την ασφάλειά της σε κίνδυνο και την παγκόσμια επιρροή της εξουδετερωμένη. Κάποιοι από τους μεγιστάνες των επιχειρήσεων έχουν κάνει κεκαλυμμένες δηλώσεις, αμφισβητώντας τη στρατηγική του Κρεμλίνου, αλλά πολλοί ισχυροί παίκτες φοβούνται πολύ την καταστολή των διαφωνούντων, για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους δημόσια.

Έκπληξη και αγωνία στους Ρώσους αξιωματούχους από τις κυρώσεις

Οι σκεπτικιστές εξεπλάγησαν από την ταχύτητα και το εύρος της ανταπόκρισης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, με τις κυρώσεις να παγώνουν τα μισά από τα αποθεματικά ύψους 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κεντρικής Τράπεζας, τις ξένες εταιρείες να εγκαταλείπουν επενδύσεις δεκαετιών για να κλείσουν τις δραστηριότητές τους σχεδόν εν μιά νυκτί, και τη στρατιωτική υποστήριξη να είναι σταθερή προς το Κίεβο, βοηθώντας τις ουκρανικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τη ρωσική προέλαση.

Ανώτεροι αξιωματούχοι προσπάθησαν να εξηγήσουν στον πρόεδρο ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των κυρώσεων θα είναι καταστροφικός, διαγράφοντας τις δύο δεκαετίες ανάπτυξης και υψηλότερου βιοτικού επιπέδου που είχε προσφέρει ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Εκείνος, όμως, απέρριψε τις προειδοποιήσεις, λέγοντας ότι παρόλο που η Ρωσία θα πληρώσει τεράστιο κόστος, η Δύση δεν του είχε αφήσει άλλη εναλλακτική από το να μπει σε πόλεμο. Δημόσια, ο Πούτιν λέει ότι το «οικονομικό Blitzkrieg» έχει αποτύχει και η οικονομία θα προσαρμοστεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πούτιν: Απομονωμένος και αποφασισμένος να συνεχίσει...

Ο Πούτιν παραμένει βέβαιος ότι ο λαός είναι με το μέρος του και οι Ρώσοι έτοιμοι να υπομείνουν χρόνια θυσίας για το όραμά του για το εθνικό μεγαλείο, αναφέρουν οι αξιωματούχοι. Με τη βοήθεια σκληρών κεφαλαιακών ελέγχων, το ρούβλι έχει ανακτήσει τις περισσότερες από τις αρχικές ζημίες και, ενώ ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί, η οικονομική αναστάτωση παραμένει σχετικά περιορισμένη μέχρι στιγμής.

Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμα κι αν το Κρεμλίνο έπρεπε να μειώσει τις φιλοδοξίες του για μια γρήγορη, σαρωτική κατάληψη μεγάλου μέρους της χώρας και να συμβιβαστεί με μια εξαντλητική μάχη για την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά. Αλλωστε, όπως ο ίδιος φαίνεται να πιστεύει, ο συμβιβασμός στα λιγότερα θα άφηνε τη Ρωσία απελπιστικά ευάλωτη και αδύναμη μπροστά στην απειλή που αντιπροσωπεύουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Τις εβδομάδες από την έναρξη της εισβολής, ο κύκλος των συμβούλων και των επαφών του Πούτιν έχει περιοριστεί ακόμη περισσότερο από την ήδη κλειστή ομάδα σκληροπυρηνικών που συμβουλευόταν τακτικά στο παρελθόν, υποστηρίζουν οι Ρώσοι αξιωματούχοι.

Η απόφαση για εισβολή ελήφθη από τον Πούτιν και μερικούς ακόμη, όπως ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επικριτές του δεν βλέπουν κανένα σημάδι ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο να σταματήσει την εισβολή εξαιτίας των απωλειών ή να κάνει τις σοβαρές παραχωρήσεις που απαιτούνται για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Δεδομένης της απόλυτης κυριαρχίας του στο πολιτικό σύστημα, οι εναλλακτικές απόψεις εκφράζονται μόνο ιδιωτικά.

Η υποτίμηση του Ζελένσκι και η απογοήτευση που αυξάνεται

Οι περιορισμένες πληροφορίες συνέβαλαν στον εσφαλμένο υπολογισμό του Κρεμλίνου στις πρώτες ημέρες της επίθεσης, στοιχηματίζοντας στην ευρύτερη υποστήριξη μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και αξιωματούχων, καθώς και σε ταχύτερη στρατιωτική πρόοδο, είπαν οι άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Ο Ρώσος ηγέτης υποτίμησε και τον Ουκρανό ομόλογό του, θεωρώντας τον αδύναμο.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο δισεκατομμυριούχος που βοήθησε στη διαμεσολάβηση των έως τώρα αποτυχημένων ειρηνευτικών συνομιλιών, έπρεπε να βγάλει τον Πούτιν από την αυταπάτη ότι ο πρώην ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα έφευγε από τη χώρα μόλις ξεκινήσει η εισβολή, τονίζουν άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Στους κύκλους της διαδόχου της KGB, Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, η απογοήτευση για την αποτυχία της εισβολής μέχρι στιγμής αυξάνεται, σύμφωνα με τον Αντρέι Σολντάτοφ, ειδικό στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας. Περίμεναν ότι οι μάχες δεν θα διαρκούσαν περισσότερο από μερικές εβδομάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι στιγμής, μόνον ένας ανώτερος αξιωματούχος έχει έρθει σε ρήξη με το Κρεμλίνο για την εισβολή: ο Ανατόλι Τσουμπάις, ο αντιδημοφιλής αρχιτέκτονας των ιδιωτικοποιήσεων της δεκαετίας του '90 και απεσταλμένος του Κρεμλίνου για το κλίμα... Έφυγε από τη χώρα και ο Πούτιν τον απομάκρυνε από τη θέση του.

Σε άλλους που προσπάθησαν να παραιτηθούν, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Elvira Nabiullina, είπαν ότι έπρεπε να παραμείνουν στις θέσεις τους για να βοηθήσουν στη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων. Ορισμένοι αξιωματούχοι χαμηλότερου προφίλ ζήτησαν να μετατεθούν σε θέσεις εργασίας που δεν σχετίζονται με τη χάραξη πολιτικής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ