Οι συνομιλίες για ένα ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία εισέρχονται σε μια κρίσιμη βδομάδα, ενώ η Μόσχα ανακοινώνει την ανακατάληψη του Kούρσκ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε στους ανώτατους διοικητές στη δυτική περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας προκειμένου να τους συγχαρεί για το τέλος της επιχείρησης εκδίωξης των ουκρανικών δυνάμεων, όπως μεταδίδουν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το Κρεμλίνο.
«Ο Πούτιν τους συνεχάρη για τη νίκη και τους ευχαρίστησε για την ηρωική εργασία τους», ανέφεραν τα πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, αντικρούοντας την ανακοίνωση της Μόσχας χθες, Σάββατο, για πλήρη «απελευθέρωση» της μεθοριακής αυτής περιφέρειας από τα ρωσικά στρατεύματα.
Ωστόσο η συγκεκριμένη εξέλιξη εφόσον ισχύει θέτει πολλά νέα ερωτήματα γύρω από το με τι όρους θα προχωρήσουν οι συνομιλίες για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Κρίσιμη βδομάδα για τις διαπραγματεύσεις
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία εισέρχονται σε μια «κρίσιμη εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα, σύμφωνα με την Telegraph.
O Ρούμπιο δήλωσε ότι «είμαστε κοντά, αλλά δεν είμαστε αρκετά κοντά», καθώς προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ακόμη να αποχωρήσουν εάν και οι δύο πλευρές δεν κάνουν παραχωρήσεις. Είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν «επιλογές» για να καταστήσουν υπόλογους όσους εμποδίζουν οποιαδήποτε συμφωνία και απείλησε εκ νέου με κυρώσεις στη Ρωσία.
Οι διαμεσολαβητές παροτρύνουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες για να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός με βάση ένα σχέδιο-πλαίσιο που παρουσίασαν οι ΗΠΑ και το οποίο περιλαμβάνει το πάγωμα των γραμμών του μετώπου και την παραχώρηση της Κριμαίας στην Ρωσία. Το Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να έχει χάσει την υπομονή του με το Κρεμλίνο, λέγοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και κατηγορώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «τον παγίδευσε».
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου στη Ρώμη. Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο μετά την καταστροφική συνάντηση στον Λευκό Οίκο στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει «το καρότο και το μαστίγιο» με τη Ρωσία, δήλωσε ο Μάικ Γουόλτς.
«Είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει τόσο το καρότο όσο και το μαστίγιο για να φέρει και τις δύο πλευρές στο τραπέζι, να μιλήσει για τα στοιχεία εκείνα που συζητήσαμε για να οδηγήσουμε αυτό το θέμα σε ένα μόνιμο τέλος με την αρχιτεκτονική ασφαλείας υπό ευρωπαϊκή ηγεσία», δήλωσε ο Γουόλτς στο Fox News. Οι δυνητικοί τρόποι μέσω των οποίων οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στοχεύσουν τη Μόσχα περιλαμβάνουν κυρώσεις σε τράπεζες και δράσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δήλωσε ο Γουόλτς.
Πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα υπογράψουν συμφωνία για τα ορυκτά με την Ουκρανία. «Η συμφωνία για την Ουκρανία θα γίνει - οι διαπραγματευτές εργάστηκαν σκληρά το Σαββατοκύριακο», είπε. «Ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να το πετύχει», υπογράμμισε.
Η τύχη του Κουρσκ και οι επιπτώσεις στις συνομιλίες
Η ανακατάληψη από τη Ρωσία του Κουρσκ, μιας περιοχής που είχαν καταλάβει οι ουκρανικές δυνάμεις τον Αύγουστο του 2024, θα σηματοδοτεήσει μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική της σύγκρουσης. Η αρχική ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ ήταν μια στρατηγική κίνηση με στόχο την εκτροπή των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή του Ντονμπάς και την απόκτηση μοχλού πίεσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ωστόσο, η αντεπίθεση της Ρωσίας, η οποία ενισχύθηκε από την ανάπτυξη και βορειοκορεατικών στρατευμάτων, φέρεται να έχει ανακτήσει σημαντικά εδάφη, αν και η Ουκρανία αμφισβητεί την έκταση αυτών των κερδών, υποστηρίζοντας ότι οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή . Η απώλεια του ελέγχου τμημάτων του Κουρσκ μειώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις και εκθέτει τις παραμεθόριες περιοχές της, όπως το Σούμι, σε αυξημένη ευπάθεια, σημειώνει το Associated Press. Αντίθετα, η επιτυχία της Ρωσίας στην ανάκτηση εδαφών ενισχύει τη θέση της, επιτρέποντάς της ενδεχομένως να υπαγορεύσει όρους πιο ευνοϊκούς για τα συμφέροντά της σε οποιεσδήποτε μελλοντικές ειρηνευτικές συμφωνίες .
Η χρονική στιγμή των στρατιωτικών ενεργειών της Ρωσίας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την εκεχειρία εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ειλικρίνεια της δέσμευσής της για ειρηνική επίλυση. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας, υποδηλώνοντας ότι οι στρατιωτικοί ελιγμοί είναι ένα μέσο για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής της θέσης παρά μια πραγματική προσπάθεια για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Η κατάσταση φωτίζει τις προκλήσεις της διαπραγμάτευσης για την ειρήνη εν μέσω συνεχιζόμενων στρατιωτικών κλιμακώσεων και υπογραμμίζει την ανάγκη για ισχυρή διεθνή διαμεσολάβηση για τη διευκόλυνση μιας βιώσιμης λύσης στη σύγκρουση επισημαίνουν αρκετά διεθνή ΜΜΕ.