Aδίστακτος ο Πούτιν: Καταδικάστηκε στη Ρωσία ακόμα ένας ακτιβιστής -Κατήγγειλε τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Όλεγκ Όρλοφ, μέλος της ΜΚΟ Memorial / Φωτογραφία: AP - Alexander Zemlianichenko

Ένας ακόμα πολέμιος του Βλάντιμιρ Πούτιν και του καθεστώτος του καταδικάστηκε σε φυλάκιση στη Ρωσία επειδή κατήγγειλε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο 70χρονος Oleg Orlov σε μια γενναία τοποθέτηση στο ρωσικό δικαστήριο δήλωσε ότι δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα και δεν μετανιώνει για τίποτα, προτού καταδικαστεί σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης.

Πρόκειται για έναν από τους μακροβιότερους και πιο σεβαστούς αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία και καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση επειδή κατήγγειλε τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετέδωσε η Guardian.

Ο Ορλόφ διετέλεσε για περισσότερες από δύο δεκαετίες ένας από τους ηγέτες της οργάνωσης Memorial Human Rights, η οποία κέρδισε μερίδιο από το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2022, ένα χρόνο μετά την απαγόρευσή της στη Ρωσία.

Ο Ορλόφ έχει επικρίνει ανοιχτά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι Ρώσοι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι «απαξίωσε» τον ρωσικό στρατό σε ένα άρθρο γνώμης σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, στο οποίο έγραψε ότι τα ρωσικά στρατεύματα διέπρατταν «μαζικές δολοφονίες» στην Ουκρανία και ότι η χώρα του είχε «διολισθήσει πίσω στον ολοκληρωτισμό».

Ο Ορλόφ έχει επικρίνει ευθέως τον πόλεμο στην Ουκρανία και, στην πατρίδα του, μιλώντας για «πόλεμο κατά της αντίθετης άποψης».

Στην τελική του ομιλία στο δικαστήριο, ο Oρλόφ υποστήριξε ότι δεν είχε διαπράξει κανένα έγκλημα και ότι δεν είχε μετανιώσει για τίποτα, ενώ αντίθετα κατήγγειλε ως «ολοκληρωτικό» και «φασιστικό» το ρωσικό κράτος.

Ποιος είναι ο Όλεγκ Ορλόφ;

Γεννημένος το 1953 από πατέρα μηχανικό και μητέρα φιλόλογο, ο Ολεγκ Ορλόφ σπούδασε Βιολογία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Πολύ νωρίς εισέρχεται στους κύκλους των διαφωνούντων και τάσσεται κατά της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1980, εντάσσεται στο Memorial, τότε νέα οργάνωση που έχει ως στόχο την καταγραφή και την διαφύλαξη της μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων της σοβιετικής καταστολής, με την φρούδα ελπίδα της αποφυγής της επανάληψης της Ιστορίας.

Η οργάνωση Memorial ερευνά επίσης τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην σύγχρονη Ρωσία στην χαώδη δεκαετία του 1990. Σε αυτό το έργο υπήρξε λαμπρός ο Ολεγκ Ορλόφ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εργάζεται ως παρατηρητής στις συρράξεις που ακολούθησαν την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, στην Μολδαβία, την κεντρική Ασία και κυρίως στον Καύκασο, στην Τσετσενία, που καταστράφηκε από το 1994 και έπειτα από δύο πολέμους ανάμεσα στην Μόσχα και τους τσετσένους αυτονομιστές.

Το 1995, συμμετείχε σε ομάδα εθελοντών ομήρων κατά τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση 2.000 κρατουμένων από τσετσένους αυτονομιστές στο νοσοκομείο του Μπουντόνοφσκ της νοτιοδυτικής Ρωσίας. Η κρίση, που χαρακτηρίσθηκε από τις αιματηρές επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων, τελειώνει με την απελευθέρωση της πλειονότητας των ομήρων και συνιστά σημείο καμπής στην έκβαση του πρώτου πολέμου της Τσετσενίας (1994-1996).

Ο Ολεγκ Ορλόφ θα συλληφθεί μαζί με δημοσιογράφους στο τέλος του 2007 από ομάδα ενόπλων σε ξενοδοχείο του Ναζρέν στην γειτονική της Τσετσενίας Ινγκουσετία. Οι όμηροι, ανάμεσά τους και ο Ορλόφ, θα κακοποιηθούν, θα απειληθούν με εκτέλεση σε αγρό στα περίχωρα της πόλης και στην συνέχεια θα εγκαταλειφθούν ξυπόλητοι στο χιόνι.

Στο τέλος του 2021, λίγες εβδομάδες πριν από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η μη κυβερνητική οργάνωση Memorial διαλύεται από την δικαιοσύνη του ρωσικού καθεστώτος. Θα βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 2022. Ο Ορλώφ υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα, ακόμη και αν τα μέλη της ομάδας του θα έπρεπε να εργάζονται σε συνθήκες ημιπαρανομίας.

Περιμένοντας την σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, ο Ολεγκ Ορλόφ είχε ετοιμάσει έναν σάκο με τα είδη πρώτης ανάγκης για την φυλακή. Ηταν ήρεμος και ζούσε μία κανονική ζωή στην Μόσχα, ανάμεσα σε ιατρικές επισκέψεις, ώρες στο γυμναστήριο και εξόδους με την Τατιάνα Κοσάτκινα, σύζυγο και σύντροφό του στους αγώνες του.

«Δεν είναι τρομακτικό να βλέπεις σε τι μετατρέπεται η χώρα μας;»

Μιλώντας στο δικαστήριο, ο 70χρονος ακτιβιστής είπε: «Δεν είναι τρομακτικό να βλέπεις σε τι μετατρέπεται η χώρα μας, την οποία πιθανώς και εσείς αγαπάτε; Δεν είναι τρομακτικό ότι σε αυτόν τον παραλογισμό, σε αυτή τη δυστοπία, ίσως όχι μόνο εσείς και τα παιδιά σας να πρέπει να ζήσετε, αλλά και, Θεός φυλάξοι, τα εγγόνια σας;».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας διέταξε το κλείσιμο της οργάνσης Memorial το 2021, σε κάτι που πολλοί είδαν ως μια στιγμή καμπής στην καταστολή της ελευθερία της σκέψης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ορλόφ ήταν μέρος ενός σπάνιου και αφοσιωμένου γκρουπ αντιπολεμικών ακτιβιστών που έμειναν πίσω στη Ρωσία, συνεχίζοντας να διαμαρτύρονται, να αναρτούν στο διαδίκτυο, να συγκεντρώνουν χρήματα και να οργανώνουν την αντίθεση στον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον του γείτονά τους, της Ουκρανίας.

«Πήρα μια απόφαση πριν από πολύ καιρό ότι θέλω να ζήσω και να πεθάνω στη Ρωσία, είναι η χώρα μου», δήλωσε ο Oρλόφ στο παρελθόν στην Guardian σχετικά με την απόφασή του να παραμείνει στη χώρα. «Άκόμα κι αν δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημα τα πράγματα».

O ακτιβιστής μπήκε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από 8 αστυνομικούς, μια εικόνα που παρέπεμπε σε συνοδεία στυγνού εγκληματία.

Η δήλωση για τον θάνατο του Ναβάλνι

Τώρα εντάσσεται σε μια μικρή ομάδα άλλων διακεκριμένων αντιφρονούντων που έχουν φυλακιστεί επειδή μίλησαν κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην τελική του δήλωση, ο Oρλόφ εξήρε επίσης τον Αλεξέι Ναβάλνι, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης που πέθανε στην φυλακή αυτόν τον μήνα, με τα ακριβή αίτια του θανάτου να παραμένουν άγνωστα.

«Ήταν ένας εκπληκτικός άνθρωπος, γενναίος και ειλικρινής, ο οποίος, σε συνθήκες που έγιναν απίστευτα σκληρές ειδικά γι' αυτόν, δεν έχασε την αισιοδοξία και την πίστη στο μέλλον της χώρας μας. Όποιες κι αν ήταν οι συγκεκριμένες συνθήκες του θανάτου του, πρόκειται για δολοφονία», είπε ο Ορλόφ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ