Ρωσία: Ετοιμάζεται ο «τσάρος» Πούτιν να εγκαταλείψει το Κρεμλίνο; Η κίνηση που έβαλε φωτιές

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν / Φωτογραφία: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Σε μια σπάνια ένδειξη ότι ίσως σκοπεύει να εγκαταλείψει το Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προωθεί έναν νέο νόμο, για τον διορισμό του ως ισόβιου γερουσιαστή, που θα απολαμβάνει νομικής ασυλίας μετά την αποχώρησή του από το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Το προσχέδιο νόμου, που κατέθεσε ο ίδιος ο Πούτιν τέσσερις μήνες αφότου άλλαξε το Σύνταγμα της χώρας για να παραμείνει ισόβιος «τσάρος», εγγυάται νομική ασυλία και άλλα κρατικά προνόμια εφ' όρου ζωής σ’ έναν πρώην πρόεδρο και νυν γερουσιαστή, σε μια κίνηση που, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό δίκτυο Russia Today, μπορεί να εκληφθεί «ως σημάδι ότι ετοιμάζεται το έδαφος για μια πιθανή μεταβίβαση εξουσίας στη Ρωσία». Προβλέπει δε ότι ο 68χρονος ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου και όλοι οι διάδοχοί του στην προεδρία της Ρωσίας θα μπορούν εντός τριμήνου από την αποχώρησή τους από την εξουσία να γίνουν ισόβια μέλη της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, δηλαδή της Γερουσίας της Ρωσίας, «σε μια αντιγραφή του ξεπερασμένου βρετανικού συστήματος των ισόβιων μελών της Βουλής των Λόρδων», όπως σχολίασε πηγή της «Daily Mail» από τη Μόσχα.

Τον περασμένο Ιούλιο η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ των συνταγματικών αναθεωρήσεων που επιτρέπουν στον Πούτιν να διεκδικήσει νέες θητείες στην προεδρία το 2924 και στη συνέχεια το 2030 σ’ ένα δημοψήφισμα που θεωρήθηκε «στημένο» από τη Δύση και ερμηνεύτηκε ως μια νέα προσπάθειά του να παραμείνει στο πόστο του μέχρι τα 83.

Όμως η τελευταία του κίνηση ίσως να είναι δηλωτική των προθέσεών του να ορίσει πιθανώς σύντομα κάποιον διάδοχό του, εκτός κι αν αποτελεί μια προσπάθειά του να εξασφαλίσει ότι δεν θα ασκηθούν κάποια στιγμή διώξεις εις βάρος του, αν υποχρεωθεί να αποχωρήσει για λόγους υγείας νωρίτερα απ’ ό,τι ο ίδιος θα επιθυμούσε.

Ο Πούτιν, που βρίσκεται με τον έναν ή άλλον τρόπο στην εξουσία από την τελευταία μέρα του 1999, είναι ήδη ο ηγέτης που συμπλήρωσε περισσότερα χρόνια παραμονής στο Κρεμλίνο μετά τον Στάλιν. Το νομοσχέδιο, που προωθεί, προβλέπει επίσης επτά ισόβιες θέσεις στη Γερουσία για άτομα που πρόσφεραν «εξέχουσες υπηρεσίες» στη χώρα -μία κίνηση που ίσως ανοίγει τον δρόμο για επιβράβευση και στενών συνεργατών του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ