Τετ-α-τετ Πούτιν-Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα για τη συμφωνία για τα σιτηρά - iefimerida.gr

Τετ-α-τετ Πούτιν-Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα για τη συμφωνία για τα σιτηρά

Oι πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλάντιμιρ Πούτιν
Oι πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλάντιμιρ Πούτιν / Φωτογραφία αρχείου: Turkish Presidency via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνάντηση με θέμα την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά θα έχουν Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν.

Η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών έχει δεχθεί επικρίσεις και από τους δύο ηγέτες.

Ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος είχαν «εξαπατηθεί» και ότι θα επιδιώξει τροποποιήσεις στους όρους της συμφωνίας, που λήγει τον Νοέμβριο, πριν παραταθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μια συζήτηση μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν είναι πιθανή και απαραίτητη. Αναμένουμε να λάβει χώρα στη Σαμαρκάνδη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης την επόμενη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν.

Η συμφωνία του Ιουλίου για να εκκινήσουν και πάλι οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έγινε με διαμεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών. Παραμένει η μοναδική σημαντική διπλωματική επιτυχία στους έξι μήνες της σύγκρουσης.

Επιμένει το Κρεμλίνο να ισχυρίζεται πως η συμφωνία είναι άδικη για τις φτωχότερες χώρες

Ο Πεσκόφ επανέλαβε σήμερα τους ισχυρισμούς του Πούτιν ότι η συμφωνία για τα σιτηρά είναι άδικη για τις φτωχότερες χώρες διότι τα περισσότερα φορτία στέλνονται στην Ευρώπη και σε άλλες πλούσιες χώρες.

«Οι συμφωνίες εφαρμόζονται, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζονται δεν προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη σε φτωχές χώρες», δήλωσε ο Πεσκόφ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμφωνία για τα σιτηρά καθορίζεται από την αγορά, λέει ο ΟΗΕ

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα δήλωσε την Τετάρτη ότι το 30% των σιτηρών και άλλων προϊόντων που μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία πήγαν σε χώρες χαμηλού και χαμηλού προς μεσαίου εισοδήματος. Ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσης δηλώσει ότι η συμφωνία για τις εξαγωγές είναι ένα εγχείρημα με εμπορικό --όχι ανθρωπιστικό-- χαρακτήρα που καθορίζεται από την αγορά.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για να βοηθήσουν τη Ρωσία να εξάγει τα δικά της αγροτικά προϊόντα.

«Το θέμα αυτό δεν έχει επιλυθεί. Θα είναι το θέμα για συγκεκριμένη συζήτηση», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ