Νέο πλήγμα στον Πούτιν: «Ισχυρές ενδείξεις» πως είχε ρόλο στην κατάρριψη του σκάφους της Malaysia Airlines - iefimerida.gr

Νέο πλήγμα στον Πούτιν: «Ισχυρές ενδείξεις» πως είχε ρόλο στην κατάρριψη του σκάφους της Malaysia Airlines

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ισχυρές ενδείξεις» πως ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε την προμήθεια του πυραύλου που κατέρριψε την πτήση της Malaysia Airlines το 2014, με απολογισμό 298 νεκρούς, ανακοίνωσε πως εντόπισε διεθνής ομάδα ερευνητών.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Κοινή Ομάδα Ερευνητών σήμερα και μεταδίδει η Daily Mail, το πυραυλικό σύστημα BUK-TELAR χρησιμοποιήθηκε, προκειμένου να καταρρίψει πάνω από την ανατολική Ουκρανία το αεροσκάφος, το οποίο υπενθυμίζεται πως κατευθυνόταν στην Κουάλα Λουμπούρ έχοντας ως αφετηρία το Άμστερνταμ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρωσία αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, ωστόσο στη δήλωσή τους, οι ερευνητές που προέρχονται από 6 διαφορετικές χώρες (Ολλανδία, Αυστραλία, Μαλαισία, Βέλγιο και Ουκρανία) ανέφεραν πως υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» πως ο Ρώσος πρόεδρος ενέκρινε την προμήθεια του πυραύλου στους αυτονομιστές της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ». Ταυτόχρονα, όμως, ανακοίνωσαν πως αναβάλουν την ποινική διερεύνηση του ζητήματος, αναφέροντας πως διαθέτουν ανεπαρκή στοιχεία για να ξεκινήσουν νέες διώξεις.

Οι ποινές που έχει επιβάλλει ολλανδικό δικαστήριο

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται τρεις μήνες μετά την απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου σε βάρος δύο Ρώσων και ενός Ουκρανού αντάρτη για το ρόλο τους στην κατάρριψη του μοιραίου Boeing 777 στις 17 Ιουλίου 2014. Ωστόσο, κανείς τους δεν εμφανίστηκε στη δίκη και είναι ασαφές αν θα εκτίσουν ποτέ τις επιβληθείσες ποινές.

Ένας από τους κριθέντες ως ενόχους, ο Ιγκόρ «Στρέλκοφ» Γκίρκιν, είναι πρώην σύμβουλος ασφαλείας, αξιωματικός στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών και ένας από τους σχεδιαστές της προσάρτησης της Κριμαίας και τώρα είναι εκ των σημαντικότερων στρατιωτικών αναλυτών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο.

Σχετικά με το πού ερείδονται οι ενδείξεις για την ανάμειξη της Μόσχας στην τραγωδία, το δικαστήριο είχε εντοπίσει πως ο πύραυλος εδάφους-αέρος είχε εκτοξευτεί από ρωσική στρατιωτική βάση (την 53η Αντι-Αεροπορική Πυραυλική Ταξιαρχία που βρίσκεται στο Κουρσκ), κάτι που το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν αποδέχθηκε, στρέφοντας τα «πυρά» του προς το δικαστήριο τον περασμένο Νοέμβριο, σημειώνοντας πως υπέκυψε στις πιέσεις των Ολλανδών πολιτικών και των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντρίμμια της πτήσης MH-17 το 2014/ AP Photos
Συντρίμμια της πτήσης MH-17 το 2014/ AP Photos

Εκτός του Γκίρκιν, είχαν κριθεί ένοχοι ο αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών Σεργκέι Ντουμπίνσκι και ο Ουκρανός Λεονίντ Καρτσένκο, που επίσης εργαζόταν για τον Πούτιν, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Daily Mail. Από την άλλη, ο Όλεγκ Πουλάτοφ, που αποτελούσε επίσης μέλος της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, αθωώθηκε από το δικαστήριο στην Ολλανδία.

Συντρίμμια της μοιραίας πτήσης MH-17/ AP Photos
Συντρίμμια της μοιραίας πτήσης MH-17/ AP Photos

Η ολλανδική εισαγγελία (με το Άμστερνταμ να ηγείται των προσπαθειών για να «πέσει φως» στην υπόθεση, καθώς τα θύματα στην πλειοψηφία τους ήταν Ολλανδοί υπήκοοι) ανέφερε στην ιστοσελίδα της πως «οι ενδείξεις για στενούς δεσμούς ανάμεσα στην ηγεσία της ΛΔ Ντονέτσκ και αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης εγείρει ερωτήματα για την ανάμειξή τους στην ανάπτυξη του πυραύλου», ενώ αναφέρθηκε σε υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των αυτονομιστών και σε υψηλά ιστάμενους στη ρωσική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2014.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προσφυγή σε βάρος της Ρωσίας στο ΕΔΑΔ

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Ουκρανίας έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες σε βάρος της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον ρόλο που εικάζεται πως διαδραμάτισε η Μόσχα στην κατάρριψη του μοιραίου MH17.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ