Πούτιν: «Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη, αλλά...» -Σολτς: «Υπάρχει ακόμη ελπίδα» - iefimerida.gr

Πούτιν: «Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη, αλλά...» -Σολτς: «Υπάρχει ακόμη ελπίδα»

Ο Βλ. Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτ
Ο Βλ. Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία: Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ τόνισε πως η χώρα του δεν επιθυμεί να ξεσπάσει ένας πόλεμος.

Μιλώντας μετά τη συζήτησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο σχετικά και τους πυραύλους και άλλα θέματα ασφαλείας και τόνισε πως η Ρωσία «δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη», αλλά πως επίσης δεν έχει λάβει εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις που έχει θέσει. Επίσης, ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε στο Ντόνμπας, λέγοντας πως στην περιοχή αυτή διεξάγεται μια «γενοκτονία» και πως στην Ουκρανία παρατηρούνται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έρχονται έπειτα από την ανακοίνωση της Μόσχας σχετικά με μία επικείμενη μερική απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας, την οποία ο ίδιος επιβεβαίωσε.

«Θέλουμε ένα πόλεμο ή όχι; Φυσικά όχι», ήταν η απάντηση του Ρώσου προέδρου, όταν ρωτήθηκε από την Deutsche Welle, αν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ευρώπη.

«Για αυτόν ακριβώς το λόγο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας για μια διαδικασία συνομιλίων, που θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ίση ασφάλεια για όλους περιλαμβανομένης της χώρας μας δήλωσε, ο Ρώσος πρόεδρος. Εκφράζοντας τη λύπη του για το ότι η Μόσχα δεν πήρε μια εποικοδομητική απάντηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις προτάσεις που έκανε για τις εγγυήσεις ασφαλείας, είπε ότι παρόλα αυτά η Ρωσία βλέπει στις απαντήσεις που έλαβε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «μερικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να συζητηθούν». Προσέθεσε ωστόσο ότι «είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό μόνο συζητώντας συνολικά εκείνα τα βασικά ζητήματα τα οποία είναι για μας πρωταρχικής σημασίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Μόσχα υπολογίζει ότι ο διάλογος θα διαμορφωθεί με τον ακόλουθο τρόπο. «Ανάλογα με το πως θα εξελίσσεται ο διάλογος, θα εξελίσσεται και η κατάσταση και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, τα οποία ανησυχούν και εσάς και εμάς», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία ενημερώθηκε για το ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, αλλά ότι η Μόσχα δεν θεωρεί ότι αυτή η διαβεβαίωση είναι αρκετά καλή και ότι θέλει να επιλυθεί το θέμα στο σύνολό του τώρα.

Σολτς: «υπάρχει ακόμη ελπίδα»

«Να πάρει η ευχή, είναι υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε μια πολεμική κλιμάκωση!», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το Κρεμλίνο και κάλεσε τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε απευθείας συνομιλίες για τη διένεξη με την Ουκρανία.

Ο καγκελάριος Σολτς, μετά τη συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν, δήλωσε πως η διπλωματία δεν έχει εξαντλήσει ακόμη τις δυνατότητές της και πως η ανακοίνωση της απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων είναι ένα καλό σημάδι, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως θα ακολουθήσουν περαιτέρω κινήσεις αποκλιμάκωσης. Προειδοποίησε ωστόσο και ότι «σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, σίγουρα ξέρουμε τι να κάνουμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι σίγουρα πιθανό να βρούμε λύση. Όσο δύσκολη και σοβαρή κι αν φαίνεται πως είναι η κατάσταση, αρνούμαι να πω ότι δεν υπάρχει ελπίδα», είπε ο Γερμανός καγκελάριος. Ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε επίσης ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι «αδιαπραγμάτευτη» και εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει διάλογος. «Οι συνομιλίες δεν πρέπει να φτάσουν σε αδιέξοδο» πρόσθεσε, και τόνισε πως η «βιώσιμη ασφάλεια της Ευρώπης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από κοινού με τη Ρωσία».

Ο Σολτς είπε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη ροή του φυσικού αερίου από την Ουκρανία.

«Για τη δική μου γενιά ένας πόλεμος στην Ευρώπη έχει καταστεί αδιανόητος. Οι πολιτικοί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει και έτσι», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αντίδραση της Δύσης σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, ο γερμανός καγκελάριος επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι «γνωρίζουν σίγουρα τι πρέπει να γίνει», για να προσθέσει«Η εντύπωσή μου είναι ότι το γνωρίζουν και όλοι οι άλλοι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανένα ουσιαστικό σημάδι αποκλιμάκωσης από πλευράς Ρωσίας, λέει το ΝΑΤΟ

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναφορικά με τις εξελίξεις στο ουκρανικό μετά τα πρώτα θετικά σήματα από τη Ρωσία, αλλά κάλεσε το Κρεμλίνο να αποδείξει εμπράκτως τη βούλησή του για αποκλιμάκωση.

«Υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία θα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν από τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Ολα αυτά, μετά τους ισχυρισμούς της Μόσχας νωρίτερα σήμερα ότι αποσύρει κάποια στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα, μετά την ολοκλήρωση συγκεκριμένων ασκήσεων.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος, ούτε σημάδια μειωμένης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τι κάνει η Ρωσία», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν αρκεί να μετακινήσουν στρατιώτες, πρέπει να αποσύρουν εξοπλισμό, λέει το ΝΑΤΟ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε νωρίτερα ότι ορισμένες μονάδες «έχουν ήδη αρχίσει να απομακρύνονται μέσω δρόμων και του σιδηροδρομικού δικτύου και θα κατευθυνθούν προς τις στρατιωτικές τους βάσεις σήμερα».

Όμως ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι ακόμη και αν η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα, θα πρέπει επίσης να αποσύρει βαρύ εξοπλισμό προκειμένου οι κινήσεις αυτές να ισοδυναμούν με πραγματική αποκλιμάκωση.

«Αυτό που βλέπουμε στο έδαφος, από την περασμένη άνοιξη, είναι ότι μετακινούν δυνάμεις», προσέθεσε ο Στόλτενμπεργκ, εξηγώντας ότι η αποχώρηση σήμερα στρατευμάτων δεν συνοδεύτηκε από την απόσυρση εξοπλισμού.

«Η μετακίνηση δυνάμεων δεν αντιπροσωπεύει πραγματική αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

ΝΑΤΟ: Η δύναμη που συγκέντρωσε η Ρωσία στα ουκρανικά σύνορα δεν έχει προηγούμενο

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μέσα και γύρω από την Ουκρανία μια μάχιμη δύναμη που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση. Όμως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το χρόνο να κάνει πίσω, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση είναι «η πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να περιμένει μια ρωσική απάντηση στις προτάσεις της συμμαχίας για την ασφάλεια. «Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε σύντομα από τη Ρωσία μια απάντηση στην επιστολή μας», δήλωσε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ.

Τα σχόλια Στόλτενμπεργκ έγιναν την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια ακόμη διπλωματική προσπάθεια για την εκτόνωση της κρίσης.

Τι συνέβη νωρίτερα

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση, που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία τρολάρει τη Δύση

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε σήμερα την έναρξη της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων που στάθμευαν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για μια «φυσιολογική διαδικασία» και καταγγέλλοντας τη δυτική «υστερία» περί μιας υποτιθέμενης επικείμενης εισβολής στη χώρα αυτή από τη Μόσχα.

«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων (...) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ειρωνική και η αντίδραση του Πούτιν, ο οποίος φέρεται να διερωτήθηκε «τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ