Reuters: Ο Πούτιν βρήκε τρόπο να ξεφύγει από τις δυτικές κυρώσεις -Αυξάνει τις εξαγωγές πετρελαίου προς Ασία

Η Ρωσία δείχνει να επιλύει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τις εξαγωγές πετρελαίου / Shutterstock

Τον τρόπο για να αντισταθμίσει τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας αναφορικά με τον πετρέλαιο για την εισβολή της στην Ουκρανία φαίνεται να βρήκε ο Πούτιν.

Η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές πετρελαίου από το κύριο ανατολικό λιμάνι της στο Κοζμίνο κατά περίπου ένα πέμπτο, με στόχο να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση από τις αγορές της Ασίας και να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι ευελπιστεί να αναδρομολογήσει τις εξαγωγές ενέργειας από τη Δύση στην Ασία, αλλά πρόκειται για μια διαδικασία ακριβή και περίπλοκη αν γίνει μέσω μεγάλων ταξιδιών με δεξαμενόπλοια από τα ευρωπαϊκά θαλάσσια λιμάνια, λόγω των δυτικών κυρώσεων που τής έχουν επιβληθεί για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως αυτές στη ναυτιλία.

Η ρωσική εταιρεία Transneft έχει ήδη αυξήσει την ποσότητα αργού πετρελαίου που αντλείται στο Κοζμίνο στην ασιατική οδό του πετρελαίου προς την Ασία, τον αγωγό East Siberia Pacific Ocean (ESPO), κατά 70.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) χρησιμοποιώντας χημικά πρόσθετα για την επιτάχυνση των ροών πετρελαίου, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Ρωσία: Αναμένει ρεκόρ στις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ανατολή τον Ιούλιο

Η Μόσχα σχεδιάζει επίσης να στείλει επιπλέον 80.000 βαρέλια αργού πετρελαίου στο Κοζμίνο μέσω σιδηροδρόμου, μια διαδρομή που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως για την τροφοδοσία του Κοζμίνο και εγχώριων διυλιστηρίων όταν κατασκευαζόταν ο αγωγός ESPO.

Οι πρόσθετες προμήθειες θα επιτρέψουν στο Κοζμίνο να αυξήσει τα συνολικά αποθέματα σε περίπου 900.000 βαρέλια τους επόμενους μήνες, από έναν μέσο όρο περίπου 750.000 βαρέλια μέχρι στιγμής φέτος. Σημειώνεται ότι το 2021, το Κοζμίνο είχε αποθέματα περίπου 720.000 bpd (35,1 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου).

Οι εξαγωγές πετρελαίου της ESPO μέσω του Κοζμίνου σχεδιάζεται να φτάσουν στο ιστορικό υψηλό των 880.000 βαρελιών περίπου τον Ιούλιο, ανέφεραν δύο από τις πηγές στο Reuters.

Σημειώνεται ότι αρκετές εταιρείες στην Κίνα, η οποία έχει επανειλημμένα επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα, και στην Ινδία, αγοράζουν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο τους τελευταίους μήνες λόγω της πτώσης των τιμών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ