Μαριούπολη: Γιατί ο Πούτιν ακύρωσε την επίθεση στο Azovstal -«Αποκλείστε το, να μην περάσει ούτε μύγα» - iefimerida.gr

Μαριούπολη: Γιατί ο Πούτιν ακύρωσε την επίθεση στο Azovstal -«Αποκλείστε το, να μην περάσει ούτε μύγα»

Νεκρός άμαχος στη Μαριούπολη
Μαριούπολη / AP Photo/Alexei Alexandrov
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέλαβε την Μαριούπολη, με εξαίρεση το μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal, όπου περίπου 2.000 Ουκρανοί μαχητές κρατούν αντίσταση.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε τον αποκλεισμό του εργοστασίου, αλλά ακύρωσε τα σχέδια για έφοδο σε αυτό.

Σύμφωνα με το Reuters ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού φέρεται να ενημέρωσε σήμερα τον Πούτιν ότι:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Η Ρωσία κατέλαβε τη Μαριούπολη. Μάλιστα, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση είναι ήρεμη, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των αμάχων.
  • Η Ρωσία εκκένωσε περισσότερους από 142.000 αμάχους από τη Μαριούπολη.
  • 1.478 Ουκρανοί μαχητές έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί μαχητές εξακολουθούν να υπερασπίζονται το μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal.
  • Το εργοστάσιο Azovstal είναι αποκλεισμένο.

Οπως σημειώνει και ο Guardian, κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα και δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από την ουκρανική πλευρά

Ο Πούτιν συνεχάρη τον Σοϊγκού για την επιτυχή επιχείρηση και φέρεται να έωσε εντολή να μην γίνει έφοδος στο εργοστάσιο Azovstal, αλλά ότι πρέπει να αποκλειστεί έτσι ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε «μύγα».

Φέρεται ακόμη, ο Πούτιν, να επανέλαβε ότι εγγυάται για τη ζωή όσων παραδοθούν από το εργοστάσιο Azovstal.

Σημειώνεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να παραδοθούν και οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση.

Στημένο... σόου Σοϊγκού-Πούτιν για να υποχωρήσουν οι Ουκρανοί από το Azovstal;

O ανταποκριτής του Guardian στη Μόσχα, Άντριου Ροθ, σχολιάζει ότι «η συνάντηση Πούτιν – Σοϊγκού φάνηκε να έχει ενορχηστρωθεί προκειμένου να υποχωρήσουν οι Ρώσοι από την επίθεσή τους στη χαλυβουργία, η οποία έχει αναχαιτιστεί από τη λυσσαλέα ουκρανική αντίσταση και τις επιχειρησιακές δυσκολίες στη βιομηχανική περιοχή». Ο Πούτιν χαρακτήρισε «μη πρακτικό» το σχέδιο για έφοδο στο χαλυβουργείο. «Δίνω εντολή να ακυρωθεί», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί ο ρωσικός ισχυρισμός ότι έπεσε η Μαριούπολη δεν συνιστά καμία αλλαγή

Ο τελευταίος ρωσικός ισχυρισμός ότι η Μαριουπόλη έχει πέσει μπορεί να μην αντιπροσωπεύει καμία σημαντική αλλαγή στο πεδίο της πολιορκημένης πόλης, γράφει ο Guardian.

Ο Andrew Roth, ο ανταποκριτής του Guardian στη Μόσχα, γράφει ότι η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Κρεμλίνο, όπου ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού παρουσίασε μια έκθεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τη μάχη για τη Μαριούπολη και ισχυρίστηκε ότι η πόλη «απελευθερώθηκε», αν και οι μάχες συνεχίζονται.

Ο Σόιγκου δήλωσε ότι θα χρειαστούν αρκετές ακόμη ημέρες για να νικήσουν οι Ρώσοι τους Ουκρανούς που μάχονται στη χαλυβουργία Azovstal.

Η συνάντηση φάνηκε να ενορχηστρώθηκε προκειμένου οι Ρώσοι να κάνουν πίσω από την επίθεσή τους στη χαλυβουργία, η οποία έχει ανακοπεί από τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση και τις δυσκολίες λειτουργίας στη βιομηχανική περιοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πούτιν χαρακτήρισε το σχέδιο εισβολής στη χαλυβουργία «μη πρακτικό».

«Διατάζω να ακυρωθεί», είπε.

«Αυτή είναι η περίπτωση που πρέπει να σκεφτούμε, δηλαδή πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε, και σε αυτή την περίπτωση ακόμη περισσότερο, τη διατήρηση της ζωής και της υγείας των στρατιωτών και των αξιωματικών μας», είπε ο Πούτιν. «Δεν υπάρχει λόγος να σκαρφαλώνουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να σέρνεται υπογείως μέσα σε αυτές τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις».

Αντ' αυτού, κάλεσε τα ρωσικά στρατεύματα να αποκλείσουν την περιοχή «ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα».

Η Ρωσία λέει ότι 2.000 μαχητές της Ουκρανίας εξακολουθούν να βρίσκονται στο τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα Azovstal. Οι ουκρανικές δυνάμεις εντός του συγκροτήματος έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις προθεσμίες παράδοσης που έχουν δοθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και λένε ότι στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας υπάρχουν 1.000 άμαχοι τους οποίους και προστατεύουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χαλυβουργία στη Μαριούπολη όπου έχουν ταμπουρωθεί οι Ουκρανοί μαχητές

Το εργοστάσιο Azovstal , που βρίσκεται στο λιμάνι της στρατηγικής σημασίας πόλης για τους σχεδιασμούς του Πούτιν να δημιουργήσει χερσαία γέφυρα που θα ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσί, είναι το τελευταίο οχυρό όπου άνω των 2.000 Ουκρανών μαχητών αντιστέκονται κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Οι Ουκρανοί που έχουν οχυρωθεί εκεί λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις, που τους πολιαρκούν, είναι υπερδεκαπλάσιες στον αριθμό.

Το Azovstal είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια μεταλλουργίας στην Ευρώπη με τις εγκαταστάσεις του να εκτείνονται σε μια έκταση δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ διαθέτει τεράστιο δίκτυο υπόγειων χώρων και τούνελ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκκληση του Κιέβου για εκκένωση των αμάχων και των τραυματιών από το Azovstal

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, απηύθυνε έκκληση μέσω του Telegram για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου, που θα επιτρέψει την εκκένωση αμάχων και τραυματιών στρατιωτών από τη χαλυβουργία.

«Απαιτούμε απο τους Ρώσους έναν κατεπείγοντα ανθρωπιστικό διάδρομο από το εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης. Υπάρχουν τώρα κάπου χίλιοι άμαχοι και 500 τραυματίες στρατιώτες. Πρέπει όλοι να απομακρυνθούν από το Azovstal σήμερα.

Απευθύνω έκκληση στους ηγέτες του κόσμου και τη διεθνή κοινότητα να εστιάσουν τώρα τις προσπάθειές τους στο Azovstal. Είναι ένα κρίσιμο σημείο, μια κρίσιμη καμπή για την ανθρωπιστική προσπάθεια», ανέφερε.

Τέσσερα λεωφορεία με αμάχους έφυγαν χθες από τη Μαριούπολη

Σύμφωνα με την Βερεστσούκ τέσσερα λεωφορεία με αμάχους κατάφεραν χθες να φύγουν μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Μαριούπολη. Οι άμαχοι πέρασαν τη νύχτα στην πόλη Μπερντιάνσκ και οι Αρχές τους περιμένουν σήμερα στη Ζαπορίζια, ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης σημειώνοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα συνεχιστεί και σήμερα εκκένωση γυναικόπαιδων και ηλικιωμένων από τη μαρτυρική πόλη. «Η κατάσταση όσον αφορά στην ασφάλεια είναι δύσκολη. Τα πράγματα ίσως αλλάξουν», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προσπάθειες για την απομάκρυνση άλλων 6.000 ανθρώπων από την ερειπωμένη Μαριούπολη σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν με τη Βερεστσούκ να σημειώνει νωρίτερα ότι δεν λειτούργησε όπως είχε προγραμματιστεί ένας διάδρομος εξόδου, επειδή η Ρωσία έχει «έλλειψη ελέγχου» επί των δυνάμεών τους.

Συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη, λέει Ουκρανός διοικητής

Ο συνδιοικητής μιας από τις ουκρανικές μονάδες που έχουν περικυκλωθεί στο λιμάνι της Μαριούπολης είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τον βομβαρδισμό της πόλης εν μέσω διαπραγματεύσεων για την εκκένωση αμάχων.

Ο Μαξίμ Ζόριν, συνδιοικητής του τάγματος Αζόφ υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «δεν έχουν σταματήσει να βομβαρδίζουν περιοχές της Μαριούπολης» εν μέσω διαπραγματεύσεων για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους περιορίζοντας έτσι τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να φύγουν από την πόλη.

«Σκεφτείτε το, υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στην πόλη, μερικοί από αυτούς κάτω από ερείπια, άλλοι σε υπόγεια», είπε. «Πολλοί από αυτούς βρίσκονται στο έδαφος του Azovstal [χαλυβουργείο], υπάρχουν πολλά παιδιά, πολλές γυναίκες, ηλικιωμένοι. Και σήμερα, ενώ συμφωνούσαν σε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, οι Ρώσοι άνοιξαν κυνικά πυρ κατά οχυρώσεων, καταφυγίων όπου βρίσκονταν άμαχοι. Οπότε, φυσικά, οι Ρώσοι δεν μπορούν να είναι αξιόπιστοι σε καμία περίπτωση», ανέφερε σύμφωνα με το CNN.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι ήταν έτοιμοι να συναντήσουν τους Ρώσους ομολόγους τους για να διαπραγματευτούν μια ασφαλή διέλευση αμάχων και ουκρανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στην πόλη. Ο Ζορίν εξέφρασε την ελπίδα ότι μια τρίτη χώρα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εγγυητής για μια συμφωνία εκκένωσης. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να επαναλάβουν τις εκκενώσεις την Πέμπτη. «Σήμερα, πράγματι, πολλοί άνθρωποι μπόρεσαν ακόμα να βρουν και να επιβιβαστούν σε λεωφορεία, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε ανεξέλεγκτο έδαφος», είπε ο Ζορίν. «Και μπορούμε να θεωρήσουμε αυτή την εκκένωση τουλάχιστον κάπως επιτυχημένη όταν Ουκρανοί άμαχοι θα βρίσκονται στην περιοχή που ελέγχεται από την Ουκρανία. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ