ΠΟΥ: «Καταντά γελοία» η ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών - iefimerida.gr

ΠΟΥ: «Καταντά γελοία» η ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό στο Μεξικό
Εμβόλιο για τον κορωνοϊό στο Μεξικό / Φωτογραφία: AP IMAGES
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανισότητα, όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια για τον κορωνοϊό, μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών «εντείνεται» και καταντά «γελοία», υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Τον Ιανουάριο είχα πει ότι ο κόσμος θα βρισκόταν στα πρόθυρα μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας, αν δεν λαμβάνονταν κατεπειγόντως μέτρα για να διασφαλιστεί η ίση κατανομή των εμβολίων. Έχουμε τα μέσα για να αποφύγουμε αυτήν την αποτυχία, αλλά είναι σοκαριστικό να παρατηρούμε πόσο λίγα πράγματα έγιναν για να την αποφύγουμε», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το χάσμα μεταξύ του αριθμού των εμβολίων που χορηγούνται στις πλούσιες χώρες και του αριθμού εκείνων που δίνονται μέσω του συστήματος Covax (στις φτωχές) διευρύνεται και καθημερινά γίνεται ολοένα και πιο αφύσικο», πρόσθεσε.

Το διεθνές σύστημα Covax δημιουργήθηκε από τον ΠΟΥ με στόχο να χορηγηθούν φέτος δόσεις εμβολίων στο 20% του πληθυσμού σε περίπου 200 χώρες και εδάφη. Περιλαμβάνει έναν χρηματοδοτικό μηχανισμό που βοηθά 92 φτωχές χώρες.

«Οι χώρες που επί του παρόντος εμβολιάζουν τους υγιείς νέους ανθρώπους, που έχουν μικρή πιθανότητα να προσβληθούν από την Covid-19, το κάνουν σε βάρος της ζωής του υγειονομικού προσωπικού, των ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων σε άλλες χώρες», υπογράμμισε ο Τέντρος.

«Οι φτωχότερες χώρες αναρωτιούνται αν οι πλούσιες πιστεύουν πραγματικά αυτά που λένε, όταν μιλάνε για αλληλεγγύη. Η άνιση κατανομή των εμβολίων δεν είναι μονάχα μια ηθική προσβολή. Είναι επίσης αυτοκαταστροφική, σε οικονομικό και επιδημιολογικό επίπεδο», επέμεινε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ορισμένες χώρες βιάζονται να εμβολιάσουν όλο τον πληθυσμό τους ενώ άλλες δεν έχουν τίποτα. Αυτό μπορεί να τους δώσει κάποια ασφάλεια, βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας», προειδοποίησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ