Πόσο επικίνδυνη είναι η καταστροφή του φράγματος για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια -Ο καθηγητής Λιόλιος εξηγεί - iefimerida.gr

Πόσο επικίνδυνη είναι η καταστροφή του φράγματος για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια -Ο καθηγητής Λιόλιος εξηγεί

Πόσο επικίνδυνη είναι καταστροφή του φράγματος για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια
Πόσο επικίνδυνη είναι καταστροφή του φράγματος για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

«Η καταστροφή του φράγματος θα έχει επιπτώσεις στην επικινδυνότητα του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια», τονίζει στο iefimerida.gr o Θεόδωρος Λιόλιος, Αναπληρωτής Κοσμήτορας Kαθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Οπλικών Επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων σχολιάζοντας τα όσα δραματικά συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.

Όπως εξηγεί, το φράγμα συγκέντρωνε μεγάλες ποσότητες νερού και αυτό γέμιζε τις δεξαμενές ψύξης του εργοστασίου. Το νερό του ποταμού χρησιμοποιούνταν γι΄ αυτό το λόγο. «Αν μειωθεί η στάθμη του νερού θα επηρεάσει και το σύστημα ψύξης του εργοστασίου που δεν είναι μόνο απαραίτητο για τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες αλλά απαιτείται και για την ψύξη των πυρηνικών αποβλήτων. Για ένα μήνα η περισσότερο δεν αναμένεται κανένα σημαντικό πρόβλημα αλλά καθώς περνάει ο χρόνος το πρόβλημα θα επιδεινώνεται».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα υπάρξει πρόβλημα ψύξης στους πυρηνικούς αντιδραστήρες»

Στο οπτικό υλικό (βλ. εικόνες) που παρουσιάζει μέσω του iefimerida.gr, o κ. Λιόλιος σχολιάζει ότι φαίνονται οι έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ζαπορίζια οι οποίοι ναι μεν είναι σβηστοί αυτή τη στιγμή, παρ’ όλα αυτά πρέπει να έχουν νερό από τη δεξαμενή που παίρνει νερό από τον Δνείπερο και μέσω του φράγματος κρατάει τη στάθμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν λοιπόν πέσει η στάθμη -και θα πέσει σε λίγο καιρό– θα υπάρχει πρόβλημα ψύξης στους πυρηνικούς αντιδραστήρες με αποτέλεσμα να έχουμε κίνδυνο ραδιολογικής διαρροής υλικού. Αλλά και αυτό να μην συμβεί, έχουμε τα πυρηνικά απόβλητα που αποθηκεύονται στη γειτονιά των πυρηνικών αντιδραστήρων, τα οποία χρειάζονται νερό συγκεκριμένης στάθμης για να μπορέσουν να διατηρήσουν ένα επίπεδο ψύξης. Παράλληλα, και οι ντίζελ μηχανές που χρησιμοποιούνται ως back up και το πραγματικό σύστημα ψύξης χρειάζονται νερό με συγκεκριμένη στάθμη που αν πέσει θα έχουμε απώλεια ψύξης αντίστοιχη μ’ αυτή της Φουκουσίμα».

Τι προκάλεσε την καταστροφή στο φράγμα

Σε ότι αφορά στην καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος, ο κ. Λιόλιος σχολιάζει ότι προκλήθηκε από εκτεταμένη διάταξη εκρηκτικών και όχι από μια μονήρη έκρηξη για παράδειγμα πύραυλο η βλήμα πυροβολικού. «Εξ’ άλλου ούτε και οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι υπήρξε προσπάθεια αναχαίτισης τέτοιας επίθεσης. Για την καταστροφή ενός υδροηλεκτρικού φράγματος αρκεί μια μικρή ποσότητα εκρηκτικών που θα καταστρέψει το υδραυλικό σύστημα που διοχετεύει το νερό στον υδροστρόβιλο (που παράγει ηλεκτρική ενέργεια)».

Σκοπός όμως της καταστροφής, όπως λέει, ήταν να πληγεί και η γέφυρα πάνω στο φράγμα που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού. Από την καταστροφή πλήττονται τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι που πλέον είτε εμφανίζονται ανίκανοι να φυλάξουν ένα φράγμα που είναι στην κατοχή τους από τους σαμποτέρ είτε το κατάστρεψαν οι ίδιοι (και στις δύο περιπτώσεις η εικόνα είναι αρνητική για τους Ρώσους στο θέμα αυτό). Αν για παράδειγμα κατάφεραν Ουκρανοί σαμποτέρ να τοποθετήσουν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών και να διαλύσουν τη γέφυρα και το φράγμα τότε ίσως μπορούν να κάνουν το ίδιο αν το αποφασίσουν και στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια που είναι περίπου 120 χιλιόμετρα ΒΑ του φράγματος», καταλήγει ο Έλληνας ειδικός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Θεόδωρος Λιόλιος, Αναπληρωτής Κοσμήτορας Kαθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Οπλικών Επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων
Ο Θεόδωρος Λιόλιος, Αναπληρωτής Κοσμήτορας Kαθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Οπλικών Επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ