Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι το κινητό σας έχει ιό (και τι μπορείτε να κάνετε) - iefimerida.gr

Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι το κινητό σας έχει ιό (και τι μπορείτε να κάνετε)

hacked
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι το τηλέφωνό σας έχει πέσει θύμα χάκερ - και οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προστατευτείτε.

Εάν το smartphone σας εξαντληθεί γρήγορα από την μπαταρία, κολλήσει τυχαία ή χρησιμοποιεί ανεξήγητη μεγάλη ποσότητα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, μπορεί να έχει προσβληθεί από ιό χωρίς να το γνωρίζετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ οι συσκευές Apple και Android θεωρούνται γενικώς ασφαλείς από επιβλαβές κακόβουλο λογισμικό, οι χάκερ έχουν βρει ύπουλους τρόπους να «μολύνουν» το smartphone σας και ένας ειδικός αποκάλυψε τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε και πώς να προστατευτείτε.

Δεν είναι απίθανο να έχετε εγκατεστημένο κάποιο κακόβουλο λογισμικό

Ο αναπληρωτής καθηγητής Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών στο Central Queensland University, Ritesh Chugh είπε στο The Conservation ότι υπάρχει μια «καλή πιθανότητα» να έχει εγκατασταθεί κάποιο κακόβουλο λογισμικό ή λογισμικό υποκλοπής spyware στο smartphone σας κάποια στιγμή χωρίς καν να το προσέξετε.

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Ένας ιός που είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού μπορεί να εισέλθει στο τηλέφωνό μας κάνοντας κλικ σε συνδέσμους από ανεπιθύμητα μηνύματα ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστο αποστολέα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, μπορεί να στείλει ανεπιθύμητα μηνύματα στις επαφές σας ή προσωπικές πληροφορίες σε χάκερ και ακόμη και να σας «κατασκοπεύσει» παρακολουθώντας τη δραστηριότητα της οθόνης και του πληκτρολογίου σας ή τη γεωγραφική θέση σας.

Σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας κινητής τηλεφωνίας Zimperium, περισσότερες από το ένα πέμπτο των κινητών συσκευών έχουν μολυνθεί και τέσσερις στις δέκα παγκοσμίως είναι ευάλωτες σε κακόβουλο λογισμικό.

Τρία σημάδια ανησυχίας

Ο καθηγητής Chugh ανέφερε ότι δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζετε εάν το τηλέφωνό σας έχει μολυνθεί, αλλά υπάρχουν ορισμένα ενδεικτικά σημάδια και μη φυσιολογικές συμπεριφορές που πρέπει να προσέξετε:

  • Εάν η συσκευή σας είναι αργή και οι εφαρμογές χρειάζονται περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο για να ανοίξουν ή αν εμφανίζονται ασυνήθιστα αναδυόμενα παράθυρα, μπορεί να έχει ιό.
  • Η υπερβολική εξάντληση της μπαταρίας μπορεί να υποδηλώνει επιβλαβές κακόβουλο λογισμικό που λειτουργεί στο παρασκήνιο καθώς και απροσδόκητη υπερθέρμανση του τηλεφώνου.
  • Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και ανεξήγητες χρεώσεις χρέωσης ως αποτέλεσμα του ιού να «μασάει» τα δεδομένα σας.

Τρόποι αντιμετώπισης

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν υποψιάζεστε ότι το τηλέφωνό σας μπορεί να έχει μολυνθεί, ο καθηγητής Chugh είπε ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι χρήστες της Apple και του Android για να αποτρέψουν περαιτέρω ζημιές.

  • Πρώτον, συνέστησε τη χρήση μιας αξιόπιστης εφαρμογής προστασίας από ιούς που να πραγματοποιεί σαρώσεις για μολύνσεις όπως η Avast, AVG, Bitdefender, McAfee ή Norton.
  • Για συσκευές Android, εκκαθαρίζετε τον χώρο αποθήκευσης και την προσωρινή μνήμη του τηλεφώνου και για τα iPhone, διαγράφετε το ιστορικό περιήγησης και τα δεδομένα ιστοτόπων.
  • Επανεκκινήστε το τηλέφωνό σας ενεργοποιώντας την «ασφαλή λειτουργία» εάν διαθέτετε Android που εμποδίζει τη λειτουργία εφαρμογών τρίτων και, τέλος, διαγράψτε τυχόν παράξενες ή άγνωστες εφαρμογές για τη λίστα που έχετε λάβει.
  • Ως τελευταία προσπάθεια, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων σας και να πραγματοποιήσετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στο τηλέφωνό σας, επαναφέροντάς το στις αρχικές του ρυθμίσεις και εξαλείφοντας οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό.

Πως να αποφύγετε τον κίνδυνο

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
  • Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε ασυνήθιστα αναδυόμενα παράθυρα ή συνδέσμους σε ασυνήθιστα μηνύματα κειμένου, αναρτήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή email.
  • Εγκαταστήστε εφαρμογές μόνο από εξουσιοδοτημένα καταστήματα εφαρμογών, όπως το Google Play ή το App Store της Apple.
  • Αποφύγετε την «κλιμάκωση προνομίων» (jailbreaking) ή την τροποποίηση του τηλεφώνου σας.
  • Ελέγξτε τα δικαιώματα εφαρμογής πριν την εγκατάσταση, ώστε να γνωρίζετε σε τι θα έχει πρόσβαση η εφαρμογή (αντί να την εμπιστεύεστε τυφλά).
  • Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας τακτικά.
  • Διατηρήστε το λογισμικό του τηλεφώνου σας ενημερωμένο στην πιο πρόσφατη έκδοση (η οποία θα έχει τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας).
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Smartphone χάκερ κινητά ιοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ