Πώς τα βρίσκουν Πούτιν και Ερντογάν -Απογοητεύει την Ευρώπη η Άγκυρα - iefimerida.gr

Πώς τα βρίσκουν Πούτιν και Ερντογάν -Απογοητεύει την Ευρώπη η Άγκυρα

 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλάντιμιρ πούτιν στο Καζακστάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλάντιμιρ πούτιν στο Καζακστάν/ Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συνάντηση του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, έστρεψε τα βλέμματα του κόσμου στην Αστάνα του Καζακστάν όπου οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Μια φήμη γυρόφερνε την προγραμματισμένη συνάντηση στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και των Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA) και είχε προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Αυτή η φήμη αφορούσε την ενδεχόμενη συζήτηση Πούτιν και Ερντογάν για την Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τουρκία είναι το μόνο κράτος-μέλος το ΝΑΤΟ που αυτή τη στιγμή το Κρεμλίνο έχει τη διάθεση να συζητήσει, εξαιτίας της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας που ακολουθεί μια γραμμή που προσεγγίζει όλο και περισσότερο τη Μόσχα και απομακρύνεται από τη Δύση. Δεύτερον, ακριβώς λόγω αυτής της στάσης, η Τουρκία επενδύει στο ρόλο της διαμεσολαβήτριας χώρας για μια ενδεχόμενη έναρξη διαπραγματεύσεων στην ρωσοουκρανική σύγκρουση.

Χωρίς το Ουκρανικό στην ατζέντα- Γιατί;

Τελικά η συνάντηση των δύο ηγετών δεν περιέλαβε στην ατζέντα της συζήτησης τον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά απέδειξε ότι ο Ερντογάν θέλει να εμβαθύνει τους ήδη στενούς δεσμούς του με τον Πούτιν σε κρίσιμους μάλιστα τομείς, και προς δυσαρέσκεια της Δύσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας,Ντμίτρι Πεσκόφ οι πρόεδροι δεν έθιξαν την κατάσταση στην Ουκρανία. «Δεν θίχτηκε καθόλου», το θέμα είπε ο Πεσκόφ.

Κι εδώ μάλλον είναι η πλευρά του Κρεμλίνου που δεν έχει διάθεσει να δείξει ενδιαφέρον για την εκκίνηση διαπραγματεύσεων ή να αφήσει παράθυρο ανοιχτό, καθώς η Μόσχα έχει εξαπολύσει το σχέδιο μαζικού βομβαρδισμού των ουκρανικών πόλεων ώστε να κάμψει το ηθικό των Ουκρανών. Συνεπώς οποιαδήποτε ένδειξη διάθεσης συζήτησης επί τούτου στην παρούσα φάση θα έστελνε λάθος μήνυμα με βάση τη λογική του Πούτιν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βλάντιμιρ Πούτιν
Βλάντιμιρ Πούτιν/ Φωτογραφία AP

Η Τουρκία ενεργειακός κόμβος των Ρώσων- «Αξιόπιστος εταίρος η Άγκυρα»

Όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, TASS, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επεκτείνουν τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Ο Πούτιν είπε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Τουρκία παραδίδονται πλήρως και η Άγκυρα έχει αποδειχθεί ότι είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος σήμερα για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Μιλώντας για την ενέργεια από υδρογονάνθρακες, πρέπει να πω ότι οι παραδόσεις των υδρογονανθράκων μας, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, παραδίδονται σε πλήρη όγκο και σύμφωνα με τα αιτήματά σας», είπε.

Εν τω μεταξύ, η ιδέα του Πούτιν να δημιουργήσει έναν κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία έγινε δεκτή θετικά από τον Ερντογάν, και τα δύο μέρη έδωσαν οδηγίες να εργαστούν σε αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με το ρωσικό μέσο. «Δόθηκαν αμέσως οδηγίες και από τους δύο προέδρους - ακριβώς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων - να εργαστούν για αυτό το θέμα. Έχουν συζητηθεί ακόμη και διάφορες επιλογές», αποκάλυψε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δηλαδή τη στιγμή που η Ευρώπη θέλει να ξεκόψει από τα ρωσικά καύσιμα και να πλήξει τον Πούτιν οικονομικά, ο Ερντογάν του προσφέρει μια εναλλακτική διαδρομή.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Ακουγιού- Το δώρο του Πούτιν

Ο Ερντογάν είπε ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού στη νότια επαρχία Μερσίνης της Τουρκίας είναι ένα «πολύ σημαντικό» βήμα, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα του πρώτου αντιδραστήρα αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, αναφέρει το τουρκικό μέσο Anadolu.

Ολόκληρος ο πυρηνικός σταθμός Ακουγιού πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2025. Το έργο ξεκίνησε με μια διακυβερνητική συμφωνία του 2010 μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Περίπου 20.000 άνθρωποι εργάζονται επί του παρόντος στην περιοχή, είπε ο Πούτιν. «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και απ' ό,τι φαίνεται, θα καταφέρουμε να τηρήσουμε τις συμφωνίες μας για την έναρξη λειτουργίας της πρώτης μονάδας ισχύος μέχρι την 100η επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος, μετέδωσε το Tass.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σύνδεση Τουρκίας-Ρωσίας σε έναν στρατηγικό τομέα όπως η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μια πρώτης τάξεως κίνηση σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ειδικά το γεγονός ότι η επιβεβαίωση της συνεργασίας των δύο χωρών έρχεται σε συνθήκες κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και εν μέσω του σκληρού ενεργειακού πολέμου Ρωσίας- Ευρώπης, είναι βαρυσήμαντη.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/ Φωτογραφία ΑP

Τα σιτηρά και ο Ερντογάν

«Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε και να συνεχίσουμε τις εξαγωγές σιτηρών στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης και τη μεταφορά σιτηρών και λιπασμάτων σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μέσω Τουρκίας.

«Μπορεί να εργαστούμε για τον καθορισμό των χωρών. Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στις φτωχές χώρες και όχι στις αναπτυγμένες χώρες», είπε ο Ερντογάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τουρκία, ο ΟΗΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιουλίου για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία σταμάτησαν μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας τον Φεβρουάριο.

«Πιστεύω ότι τα βήματα που θα κάνουν η Τουρκία και η Ρωσία σε αυτή τη διαδικασία θα ενοχλήσουν ορισμένες χώρες, αλλά θα κάνουν τις υπανάπτυκτες χώρες ευτυχισμένες», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια δήλωση γεμάτη νόημα.

Όπως και ο Πούτιν, έτσι και ο Ερντογάν επιδιώκει να διευρύνει τον περιφερειακό του ρόλο στην περιοχή και επιβεβαιώνει και μέσω της συμφωνίας για τα σιτηρά ότι οι πολιτικοί στόχοι της Άγκυρας ξεπερνούν κατά πολύ την ανάγκη για επισιτιστική ασφάλεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Απογοητεύει την Ευρώπη η Άγκυρα

Πριν την πολύκροτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών η Κομισιόν κοινοποίησε την ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, διαπιστώνοντας την δυσαρέσκεια της ΕΕ για την αύξηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, τους Ρώσους ολιγάρχες στη χώρα και για υπονόμευση της πρόσκλησης της ΕΕ για μέτωπο κατά της Ρωσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την χθεσινή συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν επιβεβαιώνεται περίτρανα το πνεύμα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο Ερντογάν κινείται πλέον σε επικίνδυνα διπλωματικά μονοπάτια, ξένα προς την σταθερότητα και τη συνέπεια που αποζητά η Ευρώπη και η Δύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ