Η κάθοδος στην Ουάσιγκτον ήταν οργανωμένη -Πώς την ενθάρρυνε ο Τραμπ: «Να είστε εκεί, θα είναι άγρια» | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Η κάθοδος στην Ουάσιγκτον ήταν οργανωμένη -Πώς την ενθάρρυνε ο Τραμπ: «Να είστε εκεί, θα είναι άγρια»

Stop steal
Πώς οργανώθηκε η... κάθοδος στην Ουάσιγκτον / Getty-Ideal images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το χάος της 6ης Ιανουαρίου με την εισβολή στο Καπιτώλιο φαινόταν σχεδόν αναμενόμενο μέσα από διάφορες σελίδες και γκρουπ στο Facebook υποστηρικτών του Τραμπ. Πολλοί άνθρωποι δημοσίευαν τα σχέδιά τους για «κάθοδο» στην Ουάσιγκτον, δείχνοντας ακόμη και τα όπλα που θα κουβαλούσαν μαζί τους.

Για εβδομάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ και οι υποστηρικτές του είχαν διακηρύξει την 6η Ιανουαρίου ως την ημέρα που θα «λογαριάζονταν». Μια μέρα όπου θα συγκεντρώνονταν στην Ουάσιγκτον για να «σώσουν την Αμερική» και να «σταματήσουν την κλοπή» των εκλογών που είχε χάσει, θεωρία την οποία ο ίδιος συνέχιζε να υποστηρίζει σθεναρά -συχνά μέσω μιας τοξικής, συνωμοσιολογικής σειράς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και όταν έφτασε αυτή η ημέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος συγκέντρωσε χιλιάδες υποστηρικτές του με μία προκλητική ομιλία. Στη συνέχεια, ένας μεγάλος όγκος αυτών των υποστηρικτών, πολλοί κυματίζοντας σημαίες του Τραμπ, εισέβαλαν βίαια στο Καπιτώλιο καταλαμβάνοντας τις κυβερνητικές αίθουσες, με τους εκλεγμένους γερουσιαστές να τρέχουν να κρυφτούν, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους.

Αναπόφευκτη η εισβολή στο Καπιτώλιο

Αλλά εάν το χάος συγκλόνισε τη χώρα, μία από τις πιο ανησυχητικές πτυχές αυτής της ημέρας ήταν ότι επρόκειτο για κάτι που φαινόταν να έρχεται. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος το είχε πυροδοτήσει όλο αυτό.

«Μεγάλη διαμαρτυρία στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter στις 19 Δεκεμβρίου. «Να είστε εκεί, θα είναι άγρια!».

Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ έξω από το Καπιτώλιο
Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ έξω από το Καπιτώλιο

Και οι υποστηρικτές του πήραν τα λόγια του τοις μετρητοίς.

«Εάν δεν είστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσετε βία για να υπερασπιστείτε τον πολιτισμό, τότε ετοιμαστείτε να δεχτείτε τη βαρβαρότητα», δημοσίευσε μέλος της ομάδας Red-State Secession στο Facebook την Τρίτη, την παραμονή της προκαθορισμένης ημέρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτω από αυτή την ανάρτηση, δεκάδες άτομα έγραψαν σχόλια που περιελάμβαναν φωτογραφίες με όπλα και τα οποία έλεγαν ότι σχεδίαζαν να έχουν μαζί τους στη διαδήλωση. Υπήρχαν επίσης σχόλια που αναφέρονταν στην «κατάληψη» του Καπιτωλίου και στον εξαναγκασμό του Κογκρέσου για ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών που είχε κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν.

Οι ρίζες της εισβολής έφταναν πίσω, στην 4η Νοεμβρίου

Η Ρενέ Ντι Ρέστα, ερευνήτρια που μελετά διαδικτυακά κινήματα στο Παρατηρητήριο Διαδικτύου του Στάνφορντ, δήλωσε ότι η βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο χθες ήταν αποτέλεσμα διαδικτυακών κινήσεων που λειτουργούσαν σε κλειστά δίκτυα social media και στα οποία οι ισχυρισμοί για απάτη και για κλεμμένες εκλογές βρήκαν πρόσφορο έδαφος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ρίζες μιας από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην αμερικανική δημοκρατία έφταναν τουλάχιστον μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ από τον Τζο Μπάιντεν. Εκείνη την ημέρα, η πρώτη ομάδα Stop the Steal δημιουργήθηκε στο Facebook -και ξεκίνησε γρήγορα, φτάνοντας μάλιστα να έχει 100 νέα μέλη κάθε 10 δευτερόλεπτα. Η ομάδα μεγάλωσε σε 320.000 ακόλουθους, προτού την κλείσει το Facebook.

Καθώς εκατοντάδες νέες ομάδες Stop the Steal συνέχισαν να εμφανίζονται, το Facebook έγινε ακόμη πιο επιθετικό, ωθώντας μερικούς ακροδεξιούς υποστηρικτές του Τραμπ -συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στις πολιτοφυλακές αλλά και σε συνωμοτικές ομάδες- να μετακινηθούν σε νέους, λιγότερο περιοριστικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των Parler και Gab. Και σε αυτούς τους ιστότοπους, ένα κίνημα για τη διοργάνωση μιας διαμαρτυρίας υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον συγκέντρωσε δυναμική.

Υποστηρίκτρια του Τραμπ ντυμένη ως Άγαλμα της Ελευθερίας με μπλούζα με το σύμβολο της QAnon, μιας θεωρίας συνωμοσίας
Υποστηρίκτρια του Τραμπ ντυμένη ως Άγαλμα της Ελευθερίας, με μπλούζα με το σύμβολο της QAnon, μιας επικίνδυνης ομάδας θεωριών συνωμοσίας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρκετοί ακροδεξιοί ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου του Αλί Αλεξάντερ, ενός Ρεπουμπλικανού που ήταν γνωστός στο παρελθόν ως Αλί Ακμπάρ, άρχισαν να εμφανίζονται ως ηγέτες του Stop the Steal. Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι απαλλαγμένοι από γεγονότα ισχυρισμοί περί εκλογικής απάτης αντικατοπτρίζουν στενά τις ίδιες αβάσιμες κατηγορίες που διατυπώθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, δεκάδες αγωγές που κατατέθηκαν από υποστηρικτές του Τραμπ είχαν αποτύχει. Στη συνέχεια, στις 14 Δεκεμβρίου, ο Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε αρκετές ψήφους στο εκλογικό σώμα για να επιβεβαιώσει τη νίκη του. Η τελευταία επιβεβαίωση πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου ήταν η επίσημη καταμέτρηση ψήφων από το Κογκρέσο, στις 6 Ιανουαρίου.

Οι προτροπές Τραμπ για συγκέντρωση στο Καπιτώλιο

Ο Αλεξάντερ και άλλοι σημείωσαν την ημερομηνία, προτρέποντας τους υποστηρικτές του Τραμπ να συγκεντρωθούν στο Καπιτώλιο. Και μπορεί οι βοηθοί και οι υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου να έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν το αναπόφευκτο, ο ίδιος ο Τραμπ συνέχισε να τουιτάρει.
27 Δεκεμβρίου: «Θα τα πούμε στην Ουάσιγκτον, στις 6 Ιανουαρίου. Μην το χάσετε. Θα ακολουθήσουν πληροφορίες».
30 Δεκεμβρίου: «6η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ».
1η Ιανουαρίου: «Η μεγάλη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 π.μ. στις 6 Ιανουαρίου. Λεπτομέρειες για την τοποθεσία θα ακολουθήσουν. StoptheSteal».

Οι υποστηρικτές του Τραμπ ετοίμαζαν εδώ και καιρό την κάθοδό του στην Ουάσινγκτον
Οι υποστηρικτές του Τραμπ ετοίμαζαν εδώ και καιρό την κάθοδό τους στην Ουάσιγκτον
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ημέρα, ένας υποστηρικτής έγραψε από κάτω: «Ερχεται το ιππικό, κύριε Πρόεδρε»... Με τον Τραμπ να απαντά: «Μια μεγάλη τιμή».

Την επόμενη ημέρα, στις 2 Ιανουαρίου, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ του Τέξας και άλλοι 11 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές προσχώρησαν σε έναν άλλον Ρεπουμπλικανό, τον Τζος Χόλεϊ του Μιζούρι, δεσμευόμενοι να αντιταχθούν στην πιστοποίηση του Μπάιντεν.

Οι υποστηρικτές Τραμπ κατέστρωσαν τα σχέδιά τους

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι ακραίοι υποστηρικτές του Τραμπ -συμπεριλαμβανομένων των Proud Boys και άλλων ομάδων που είναι γνωστό ότι υποκινούν βία, καθώς και ομάδων που υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας, όπως το Qanon- εξερευνούσαν τι θα μπορούσαν να κάνουν στις 6 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον.

Σε συνομιλίες στο Gab συζητούσαν για το πού θα συγκεντρωθούν και ποιους δρόμους θα ακολουθήσουν για το Καπιτώλιο. Η σελίδα του Red-State Secession στο Facebook ενθάρρυνε τους 8.000 οπαδούς της να μοιραστούν τις διευθύνσεις των «εχθρών», συμπεριλαμβανομένων ομοσπονδιακών δικαστών, μελών του Κογκρέσου και γνωστών προοδευτικών.

Μια οσμή για επερχόμενα προβλήματα ήρθε με ένα ευρέως διαδεδομένο βίντεο ενός υποστηρικτή του Τραμπ που ήρθε αντιμέτωπος με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μιτ Ρόμνεϊ, συχνό επικριτή του Τραμπ, στο διεθνές αεροδρόμιο του Σολτ Λέικ, καθώς περίμενε μια πτήση την Τρίτη για Ουάσιγκτον.

Όταν ο υποστηρικτής ρώτησε τον γερουσιαστή γιατί δεν στηρίζει τους ισχυρισμούς του προέδρου για εκλογική απάτη, ο Ρόμνεϊ είπε ότι θα ακολουθήσει το Σύνταγμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θα εκπλαγώ εάν δεν ψηφίσατε καν νόμιμα», είπε ο υποστηρικτής του Τραμπ, ακολουθώντας τον γερουσιαστή στην πύλη. «Είσαι γελοίος, είναι αηδιαστικό», συνέχισε να καταφέρεται ο ίδιος κατά του Μιτ Ρόμνεϊ.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ κατέκλυσαν τους δρόμους της Ουάσιγκτον

Εν τω μεταξύ, μέλη της σελίδας στο Facebook, Red State Secession, μιλούσαν ήδη τη γλώσσα της εξέγερσης.

Στη συνέχεια έφτασε η ημέρα του απολογισμού, η 6η Ιανουαρίου. Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ουάσιγκτον, σχηματίζοντας ποτάμια με το κόκκινο χρώμα του Τραμπ και ανεμίζοντας αμερικανικές σημαίες. Το πλήθος περιελάμβανε 2.000 έως 2.500 μέλη των Proud Boys, σύμφωνα με τον Ενρίκε Τάριο, πρόεδρο της ομάδας.

Οποιαδήποτε ελπίδα πως ο Πενς θα εμπόδιζε την επιβεβαίωση του Κογκρέσου για τη νίκη του Μπάιντεν έκλεισε πριν από το μεσημέρι. Ο Πενς είπε σε επιστολή του ότι ως αντιπρόεδρος δεν είχε τέτοια εξουσία. «Η προεδρία ανήκει στον αμερικανικό λαό και μόνο σε αυτόν», έγραψε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθως, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε στους ενθουσιασμένους οπαδούς του. Τις επόμενες απογευματινές ώρες, ο Αμερικανός πρόεδρος θα τα έβαζε με τον Πενς, που «δεν είχε το θάρρος να κάνει ό,τι έπρεπε για να προστατεύσει τη χώρα και το Σύνταγμά της».

Ο Τζέικ Ανγκέλι, υποστηρικτής του Τραμπ και ακόλουθος της θεωρίας συνωμοσίας QAnon
Ο Τζέικ Ανγκέλι, υποστηρικτής του Τραμπ και ακόλουθος της θεωρίας συνωμοσίας QAnon

Επειτα, οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, κουβαλώντας σημαίες, έσπευσαν στο Καπιτώλιο σε έναν τρομακτικό κύκλο χάους, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο τεσσάρων ατόμων.

Μεταξύ εκείνων που μπήκαν στο Καπιτώλιο ήταν γνωστά ονόματα της Qanon και υπέρμαχοι των λευκών. Ο Τζέικ Ανγκέλι, υποστηρικτής της QΑnon, γνωστός για το βαμμένο πρόσωπό του και το κερασφόρο καπέλο του, έκοβε βόλτες μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας. Ο Τιμ Τζιονέτ, ένας νεοναζί συνωμοσιολόγος, γνωστός ως «Baked Alaska», θα καταλάμβανε το γραφείο ενός γερουσιαστή.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ