Πώς το Νεπάλ κατέληξε στις φλόγες: Διαδηλωτές έσερναν γυμνό τον αντιπρόεδρο - Έκαψαν ζωντανή τη σύζυγο πρώην πρωθυπουργού - iefimerida.gr

Πώς το Νεπάλ κατέληξε στις φλόγες: Διαδηλωτές έσερναν γυμνό τον αντιπρόεδρο - Έκαψαν ζωντανή τη σύζυγο πρώην πρωθυπουργού

Βίαιες διαδηλώσεις στο Νεπάλ με δεκάδες νεκρούς / Φωτογραφία AP
Βίαιες διαδηλώσεις στο Νεπάλ με δεκάδες νεκρούς / Φωτογραφία AP
ΗΛΙΑΣ ΣΑΝΤΙΚΟΣ

Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ, Κ.Π. Σάρμα Όλι, υπέβαλε την παραίτησή του την Τρίτη (9/9).

Λίγες μόλις ώρες μετά την αιματηρή καταστολή μαζικών διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας, που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 22 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από την αιφνιδιαστική απαγόρευση δημοφιλών εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, όπως το WhatsApp και το Instagram, κίνηση που πολλοί είδαν ως προσπάθεια φίμωσης της νεολαίας. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να άρει την απαγόρευση και να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αγαπητή Generation Z, ο δολοφόνος σας παραιτήθηκε»

Η λαϊκή αγανάκτηση έχει συσσωρευτεί για χρόνια, καθώς η πολιτική ελίτ της χώρας θεωρείται από πολλούς διεφθαρμένη και αποκομμένη από την πραγματικότητα. Η δολοφονία διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας φάνηκε να είναι η σπίθα που άναψε τη φωτιά.

«Απορρίπτουμε αυτό το διεφθαρμένο σύστημα», φώναξε ο νεαρός διαδηλωτής Σουράζ Σεντάι, τυλιγμένος με τη σημαία του Νεπάλ. Όπως και πολλοί άλλοι, εξέφρασε την ελπίδα του ότι ο δήμαρχος του Κατμαντού, Μπαλέντρα Σα (γνωστός και ως Balen Shah), θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο 35χρονος Σα, πρώην ράπερ και νυν πολιτικός, είναι από τις ελάχιστες προσωπικότητες της χώρας που δήλωσαν ανοιχτά τη στήριξή τους στους διαδηλωτές. Σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε πως δεν μπορεί να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις επειδή «δεν ανήκει στην Generation Z», αλλά προέτρεψε την κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματα των νέων.

Μετά την παραίτηση Όλι, ο Σα έγραψε χαρακτηριστικά: «Αγαπητή Generation Z, ο δολοφόνος σας παραιτήθηκε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις φλόγες το Κατμαντού -Με εγκαύματα νοσηλεύεται η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού

Καθώς οι διαδηλωτές πλημμύριζαν την πρωτεύουσα Κατμαντού, ξέσπασαν βίαια επεισόδια. Κυβερνητικά κτίρια όπως το κοινοβούλιο, το ανώτατο δικαστήριο και το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν και σε αστυνομικά τμήματα και σπίτια πολιτικών. Το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού Τζαλανάθ Κανάλ δέχθηκε επίθεση, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά η σύζυγός του, Ραζιαλάξμι Τσιτρακάρ, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με σοβαρά εγκαύματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χθεσινές πληροφορίες από περιφερειακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Ρατζιαλάξμι Τσιτρακάρ κάηκε ζωντανή, έχοντας παγιδευτεί μέσα στο σπίτι.

Η αστυνομία απάντησε με πραγματικά πυρά, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και κανόνια νερού. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τους 22 μέσα σε δύο ημέρες, σύμφωνα με το νοσοκομείο Πολιτικής Υπηρεσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμβολο διαμαρτυρίας της νεολαίας το hashtag #NepoKid

Το κίνημα έχει αγκαλιαστεί από τη νέα γενιά, αλλά ξεπερνά ηλικιακά όρια.

«Αυτό δεν είναι απλώς μια επανάσταση της Generation Z. Είναι η φωνή όλων των Νεπαλέζων που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον», είπε η 26χρονη διαδηλώτρια Ράσμι Καντέλ.

Η κοινωνική ανισότητα και η ανεργία εντείνουν την κρίση:

  • Το 40% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας.
  • Η ανεργία φτάνει το 10%, ενώ 2 στους 10 νέους άνδρες είναι άνεργοι.
  • Εκατομμύρια Νεπαλέζοι αναγκάζονται να εργάζονται στο εξωτερικό, κάνοντας τις εμβάσεις τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Το hashtag #NepoKid έγινε σύμβολο της διαμαρτυρίας, αποκαλύπτοντας τη χλιδάτη ζωή των παιδιών πολιτικών, την ώρα που ο απλός κόσμος παλεύει για τα βασικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επικίνδυνη αποσταθεροποίηση

Ο στρατός του Νεπάλ προειδοποίησε την Τρίτη (9/9) ότι θα επέμβει αν συνεχιστούν οι καταστροφές, κάνοντας λόγο για «εκτεταμένες ζημιές και λεηλασίες». Το ενδεχόμενο πραξικοπήματος θεωρείται ωστόσο απίθανο, καθώς το στρατιωτικό σώμα παραμένει υπό πολιτικό έλεγχο.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Ρίτσαρντ Μπόουνας δήλωσε: «Το επίπεδο της βίας είναι σοκαριστικό, αλλά τα αίτια ήταν προφανή εδώ και καιρό». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι παρά την εξέγερση υπάρχει κίνδυνος το παλιό πολιτικό κατεστημένο να επανέλθει στην εξουσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλειστός ο αερολιμένας του Κατμαντού -«Εμείς είμαστε οι βασιλιάδες τώρα»

Ο αερολιμένας του Κατμαντού παραμένει κλειστός, ενώ οι ξένες πρεσβείες εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης της βίας και προειδοποιήσεις προς τους πολίτες τους.

Ο φοιτητής διαδηλωτής Νίμπορ Λάμα απηύθυνε έκκληση προς τον Όλι να φύγει από τη χώρα. «Εμείς είμαστε οι βασιλιάδες τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι μόνο πολιτική η κρίση στο Νεπάλ

Η κρίση στο Νεπάλ δεν είναι απλώς πολιτική· είναι γενεαλογική, κοινωνική και υπαρξιακή. Οι νέοι δεν ζητούν μόνο αλλαγή προσώπων, ζητούν ένα νέο σύστημα, με διαφάνεια, δικαιοσύνη και προοπτικές. Το ερώτημα είναι: Θα γεννήσει αυτή η εξέγερση μια νέα εποχή, ή θα κυριαρχήσει ξανά το παλιό κατεστημένο;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νεπάλ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ νεκροί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ