Πώς η πανδημία δίχασε την Ευρώπη- έρευνα ευρωπαϊκού Ιδρύματος - iefimerida.gr

Πώς η πανδημία δίχασε την Ευρώπη- έρευνα ευρωπαϊκού Ιδρύματος

άγαλμα στην ιταλία με μάσκα
Φωτογραφία Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διχασμένη εμφανίζεται η Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ευρωπαϊκό ίδρυμα, «European Council on foreign relations».

Το ευρωπαϊκό Think Tank πραγματοποίησε μια διαδικτυακή και τηλεφωνική δημοσκόπηση σε 12 χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία Σουηδία, Ολλανδία, Βουλγαρία και Ουγγαρία), συγκεντρώνοντας ένα δείγμα από 16.267 πολίτες σε διάστημα από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα τέλη του Ιουνίου 2021.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ παρουσιάζονται τα ευρήματα της δημοσκόπησης σχετικά με δύο ερωτήματα μεταξύ άλλων.

Το πρώτο ερώτημα αφορά το πώς επέδρασε η πανδημία στη ζωή τους, αν νοσηλεύτηκαν, αν έχασαν κάποιο κοντινό τους πρόσωπο, ή αντιμετώπισαν οικονομική δυσχέρεια.

Το επόμενο ερώτημα αφορά πώς κρίνουν το μέτρο του lockdown, αν δηλαδή έγινε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είτε για να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο οι κυβερνήσεις τους πολίτες ή για να φαίνεται ότι οι κυβερνήσεις είναι αποτελεσματικές απέναντι στην πανδημία.

Η Ευρώπη χωρισμένη στα δύο όπως παλιά

Η δημοσκόπηση έδειξε ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο. Όπως και με προηγούμενες κρίσεις- ευρωζώνης, μεταναστευτικού- και αυτή η υγειονομική κρίση χώρισε την Ευρώπη στα δύο. Οι πολίτες στις χώρες της βόρειας (Σουηδία, Δανία) και της δυτικής (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία) Ευρώπης δείχνουν να επλήγησαν λιγότερο από τους πολίτες της ανατολικής (Πολωνία, Ουγγαρία και Βουλγαρία) και της νότιας (Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία) Ευρώπης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

54% δηλώνουν πώς δεν έχουν επηρεαστεί από την πανδημία

Από τις 12 χώρες, και αφαιρώντας αυτούς που δεν ήθελαν να απαντήσουν (3%), το 54% δήλωσε ότι δεν τον επηρέασε η πανδημία, το 30% ότι η ασθένεια «χτύπησε» βαριά κάποιο κοντινό του πρόσωπο και το 16% ότι είχε οικονομικές επιπτώσεις στη ζωή του.

Αυτά τα ποσοστά όμως δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα. Το προαναφερθέν χάσμα μεταξύ Βόρειας/ Δυτικής και Νότιας/Ανατολικής Ευρώπης είναι εδώ.

Οι απαντήσεις των πολιτών έδειξαν ότι η πρώτη κατηγορία χωρών έπιανε ποσοστά μέχρι και 72% (Δανία) που δεν τους επηρέασε η πανδημία, με τη νοσηλεία κάποιου φίλου/συγγενή ή οικονομική δυσκολία. Αντίθετα, η νότια και ανατολική Ευρώπη δηλώνει πιο «ταλαιπωρημένη» με την Ιταλία να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν τους επηρέασε η πανδημία ( μόλις 49%), μεταξύ αυτών των χωρών.

Και «χάσμα γενεών»

Πέρα από το γεωγραφικό χάσμα, αναδείχθηκε και ένα ηλικιακό χάσμα στον τρόπο που επέδρασε η πανδημία τους πολίτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι νέοι, αν και λιγότερο ευάλωτοι υγειονομικά, νιώθουν μεγαλύτερα θύματα από τους ηλικιωμένους σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν.

Στους νέους, κάτω των 30 απάντησαν: 43% δεν τον επηρέασε η πανδημία, 20% τον επηρέασε οικονομικά και 37% νοσηλεύτηκε ο ίδιος ή κάποιο κοντινό του πρόσωπο.

Στους άνω των 60 απάντησαν: 65% δεν επηρεάστηκε, 9% επηρεάστηκε οικονομικά και 26% νοσηλεύτηκε ο αυτός η κοντινό του πρόσωπο.

lockdown και περιορισμοί: κι άλλος διχασμός

Το έτερο κρίσιμο ερώτημα της δημοσκόπησης: πιστεύουν ότι το lockdown α) έγινε για να περιοριστεί η διάδοση του ιού, β) με πρόσχημα την πανδημία να αποκτήσουν μαζικό έλεγχο οι κυβερνήσεις και γ) για να φαίνεται ότι ελέγχουν την κατάσταση.

Σε σχέση με τις ηλικιακές κατηγορίες, όπως ήταν αναμενόμενο οι νέοι επιλέγουν πιο εύκολα το β' και το γ' αλλά τόσο οι νέοι όσο και οι ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους απάντησαν το α' ( 57% και 71% αντίστοιχα).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιγότερη εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις τους για τα lockdown, οι πολίτες σε Νότια και Ανατολική Ευρώπη

Οι κυβερνήσεις στη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη απολαμβάνουν λιγότερη εμπιστοσύνη από τους πολίτες τους όπως επιβεβαιώνεται, όπως επιβεβαιώνει κι αυτή η δημοσκόπηση. Τα ποσοστά των πολιτών που πιστεύουν ότι τα κίνητρα των lockdown δεν είναι στην πραγματικότητα υγειονομικά είναι πιο αυξημένα στους πολίτες αυτών των χωρών

Αλλιώς τα «υγειονομικά» και αλλιώς τα «οικονομικά» θύματα

Τέλος, τα αποτελέσματα των απαντήσεων επιβεβαιώνουν ότι οι πολίτες που είχαν οι ίδιοι νοσηλευτεί ή κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο εμφανίζονται πιο υποστηρικτικοί στα περιοριστικά μέτρα και δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Αντίθετα, αυτοί που επλήγησαν οικονομικά είναι πιο καχύποπτοι απέναντι στα κυβερνητικά κίνητρα των περιορισμών και πιο αρνητικοί στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΕ ευρώπη πανδημία covid COVID- 19 OCEAN
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ