Πώς η επικείμενη έκρηξη ηφαιστείου στις ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσει χάος στις διεθνείς μετακινήσεις - iefimerida.gr

Πώς η επικείμενη έκρηξη ηφαιστείου στις ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσει χάος στις διεθνείς μετακινήσεις

ηφαίστειο
Eικόνα από το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Αλάσκας δείχνει την κορυφή του όρους Σπερ στις 24 Οκτωβρίου 2024, στην Αλάσκα © Wyatt Mayo/Alaska Volcano Observatory, U.S. Geological Survey via AP, File
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Κάτοικοι της Αλάσκας προετοιμάζονται εδώ και καιρό για την έκρηξη του ηφαιστείου Σπερ που βρίσκεται σχεδόν 80 μίλια από την πόλη του Άνκορατζ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκρηξη θα μπορούσε να συμβεί σε «εβδομάδες έως μήνες», αλλά όσοι ζουν στο Άνκορατζ δεν θα είναι οι μόνοι που θα επηρεαστούν. Διεθνείς κόμβοι όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο Άνκορατζ Τεντ Στίβενς (ANC) και ενδεχομένως το Διεθνές Αεροδρόμιο Φέρμπανκς (FAI) θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω ενός τεράστιου σύννεφου τέφρας που θα εκτοξευθεί σε ύψος περίπου 15 χλμ στον αέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διακοπή όλων των πτήσεων σε αυτά τα αεροδρόμια θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα εκτεταμένες καθυστερήσεις και ακυρώσεις, ακόμη και διατάραξη της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς, όπως επισημαίνει η Daily Mail, το ANC είναι το τέταρτο μεγαλύτερο εμπορευματικό αεροδρόμιο στον κόσμο, με πάνω από 8.000 πτήσεις cargo να διέρχονται από αυτό κάθε μήνα. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία για τη διαμετακόμιση φορτίων μεταξύ Ασίας και Βόρειας Αμερικής και έτσι ακόμα και μία μέτρια διαταραχή στη λειτουργία του θα προκαλούσε καθυστερήσεις στις αποστολές φορτίων, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις παραδόσεις για τη βιομηχανία, ενώ μία πλήρης διακοπή λειτουργίας θα έφερνε τα πάντα σε απότομη παύση.

Όσον αφορά στις επιβατικές πτήσεις, στα δύο αυτά αεροδρόμια γίνονται συχνά εκτροπές ή αποτελούν στάσεις για ανεφοδιασμό ή έκτακτες προσγειώσεις. Έτσι η διακοπή της λειτουργίας τους θα αναγκάσει τις επιβατικές πτήσεις να αλλάξουν δρομολόγιο, με αποτέλεσμα μεγαλύτερους χρόνους πτήσης και συμφόρηση σε άλλα αεροδρόμια.

Η τελευταία φορά που εξερράγη το Όρος Σπερ ήταν το 1992, και το ANC έκλεισε για 20 ώρες γεγονός που επηρέασε το εμπόριο και τις μεταφορές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενη έκρηξη

Ειδικοί που παρακολουθούν τη δραστηριότητα του ηφαιστείου προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να εκραγεί ξανά σε «εβδομάδες έως μήνες». Σε ενημέρωση την Τρίτη το πρωί από το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Αλάσκας (AVO), ανέφεραν ότι η αναταραχή συνεχίζεται με «συχνούς μικρούς ηφαιστειακούς σεισμούς» να εντοπίζονται κάτω από το ηφαίστειο την προηγούμενη ημέρα. Οι περισσότεροι από τους σεισμούς που καταγράφονται κάτω από το ηφαίστειο είναι τόσο μικροί που δεν μπορούν να εντοπιστούν. Σύμφωνα με την ενημέρωση, δεν παρατηρήθηκε κάτι ασυνήθιστο στις εικόνες από τις κάμερες και τους δορυφόρους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ