Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας παρουσίασε στο κοινοβούλιο της Βρετανίας ένα ιρανικό drone που χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο την Τρίτη -την 100η στο εξωτερικό από όταν ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών το 2023- ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αποκάλυψε ένα ιρανικό drone Shahed-136 που καταρρίφθηκε στην Ουκρανία, απευθυνόμενος στους Βρετανούς βουλευτές και καλώντας σε συνεχή υποστήριξη προς το Κίεβο.

Το Ιράν, σύμμαχος του Κρεμλίνου, αρνείται εδώ και καιρό ότι προμηθεύει τη Μόσχα με τα καμικάζι drones Shahed για χρήση κατά της Ουκρανίας, αλλά τα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη συχνά καταρρίπτονται από την ουκρανική αεράμυνα.
Τον Φεβρουάριο, ο Σικόρσκι κατηγόρησε τον πρεσβευτή του Ιράν στην Πολωνία ότι τον είχε «ψευδώς» διαβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη δεν έστελνε drones στη Ρωσία.

Ο Πούτιν «θα μας περιμένει»
Σχετικά με οποιαδήποτε πιθανή γρήγορη ειρηνευτική λύση στην Ουκρανία, ο Σικόρσκι δήλωσε: «Οι Ουκρανοί προγραμματίζουν αυτόν τον πόλεμο για τρία χρόνια, πράγμα που είναι συνετό… Πρέπει να τον πείσουμε (Βλαντίμιρ Πούτιν) ότι είμαστε έτοιμοι να παραμείνουμε στον δρόμο για τουλάχιστον αυτά τα τρία χρόνια».
«Αν (ο Πούτιν) νομίζει ότι πρόκειται να υποχωρήσουμε, να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, θα μας περιμένει», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι όταν ο Πούτιν δει πως η Ουκρανία διαθέτει τους πόρους για να διατηρήσει το κράτος και τον στρατό της χάρη στη συνεχή δυτική υποστήριξη, ο Ρώσος ηγέτης «μπορεί να αλλάξει πορεία».

Ο Σικόρσκι πρόσθεσε ότι ελπίζει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να διαθέσει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Tomahawk για να ενισχύσει τις επιθέσεις της κατά της ρωσικής υποδομής.
Επιπλέον, τόνισε ότι θα ήταν «ανεύθυνο» να μην κατασκευαστούν αμυντικά συστήματα όπως ένας «τοίχος drones» στην ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε «δυστυχώς να φτάσει βαθιά στην Ευρώπη».
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανατολική πτέρυγα συμφώνησαν τον προηγούμενο μήνα να δημιουργήσουν έναν «τοίχο drones» για την προστασία του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, μετά την εισβολή περίπου 20 drones στην Πολωνία κατά τη νύχτα 9-10 Σεπτεμβρίου και τριών ρωσικών αεροσκαφών που εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Εσθονίας για 12 λεπτά στις 19 Σεπτεμβρίου.
Η Μόσχα αρνείται ότι τα περιστατικά ήταν σκόπιμες προκλήσεις. Η ομιλία της Τρίτης δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Σικόρσκι χρησιμοποίησε ιρανικό drone για να μεταφέρει το μήνυμά του στη διεθνή κοινότητα, καθώς είχε παρουσιάσει ένα παρόμοιο σε έκθεση κοντά στα γραφεία του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο.