Politico: Η επιλογή Πούτιν να βάλει οικονομολόγο στο υπ. Άμυνας σηματοδοτεί κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία - iefimerida.gr

Politico: Η επιλογή Πούτιν να βάλει οικονομολόγο στο υπ. Άμυνας σηματοδοτεί κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Ρωσίας
Ο νέος υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αντρέι Μπελούσοφ / AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε δημοσίευμά του, το Politico αναφέρεται στον νέο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Ο Αντρέι Μπελούσοφ δεν έχει υπηρετήσει ούτε μια μέρα στον ρωσικό στρατό, αλλά η επιλογή του ψυχρού οικονομολόγου για επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας δείχνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να κερδίσει τον πόλεμο, διαλύοντας την Ουκρανία σε μια παρατεταμένη κούρσα εξοπλισμών, γράφει το Politico.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η προτεραιότητα του Πούτιν είναι ο πόλεμος - ο πόλεμος φθοράς κερδίζεται με τα οικονομικά», έγραψε στο X η Αλεξάνδρα Προκοπένκο, πρώην σύμβουλος στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

Η Ουκρανία έχει ήδη προχωρήσει στην εκτίμηση ότι η αλλαγή της ηγεσίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σηματοδοτεί απόφαση για κλιμάκωση του πολέμου από τη Μόσχα.

Η αλλαγή του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας και τι σηματοδοτεί

Ο Πούτιν προέβη στον αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό αργά την Κυριακή, απομακρύνοντας τον επί μακρόν υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ώστε να τεθεί επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, αντί του κορυφαίου «γερακιού» Νικολάι Πατρούσεφ.

Ο «σπόρος» για την απόλυση του Σοϊγκού φυτεύτηκε αναμφισβήτητα όταν το σχέδιο της Ρωσίας για την κατάκτηση της Ουκρανίας απέτυχε παταγωδώς πριν από δύο και πλέον χρόνια, γράφει το δημοσίευμα.

Ο Σοϊγκού, ένας μηχανικός που επίσης δεν είχε στρατιωτικό υπόβαθρο πριν αναλάβει το υπουργείο Άμυνας το 2012, είχε μια προτίμηση στις φανταχτερές στολές με μετάλλια και επέβλεπε τη διεφθαρμένη διαδικασία προμηθειών της Ρωσίας, συνεχίζει το Politico, επισημαίνοντας ότι ο Μπελούσοφ είναι μια πιο σκληρή φιγούρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Ρωσίας ντύνεται με σκούρα κοστούμια και -πράγμα ασυνήθιστο μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων του Κρεμλίνου- δεν έχει τη φήμη του βαθιά διεφθαρμένου.

«Σήμερα, στο πεδίο της μάχης, νικητής είναι αυτός που είναι πιο ανοιχτός στην καινοτομία, πιο ανοιχτός στην πιο γρήγορη εφαρμογή» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι στο 6,7% του ΑΕΠ, οι στρατιωτικές δαπάνες στη Ρωσία πλησιάζουν τα επίπεδα της σοβιετικής εποχής.

Μετά από μια καριέρα στον ακαδημαϊκό χώρο, ο Μπελούσοφ υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης για έναν χρόνο, πριν διοριστεί οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν το 2013.

Από το 2020 είναι πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός - ψηλά στην πολιτική ιεραρχία.

Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης The Bell επικαλέστηκε αξιωματούχο, το 2018, που δήλωσε ότι ο Μπελούσοφ, σε αντίθεση με τους άλλους οικονομικούς συμβούλους του Πούτιν, πίστευε ότι η Ρωσία ήταν «περικυκλωμένη από εχθρούς», ενώ υποστήριζε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, ο Μπελούσοφ εμφανίζεται ως ευθύς και θρησκευόμενος συντηρητικός, μια εικόνα που ευθυγραμμίζεται με την ευσεβή δημόσια περσόνα του ίδιου του Πούτιν.

Το κρίσιμο είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει την αφοσίωσή του στον Πούτιν.

Ενώ ο Μπελούσοφ θα έχει τη δουλειά της τελειοποίησης του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας, το οποίο προσπαθεί να ξεπεράσει τους αργοκίνητους συμμάχους της Ουκρανίας, οποιαδήποτε πραγματική στρατιωτική στρατηγική είναι πιθανό να γίνει από τον Βαλέρι Γερασίμοφ, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, υπό την αυστηρή εποπτεία του ίδιου του Πούτιν.

«Ο πραγματικός υπουργός Άμυνας είναι ο Πούτιν», γράφει ο Ρώσος δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης Μιχαήλ Φίσμαν.

Αγνοούμενος υπουργός

Εν τω μεταξύ, οι απόψεις διίστανται σχετικά με την κλίμακα της πτώσης του Σοϊγκού.

Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα του Γερασίμοφ και το αν θα παραμείνει ως κορυφαίος στρατηγός της Ρωσίας, παρά τα πενιχρά αποτελέσματα της ηγεσίας του στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των υποστηρικτών του Πούτιν, ο σκεπτικισμός για τον διορισμό κάποιου χωρίς στρατιωτική τεχνογνωσία γρήγορα καταπνίγηκε από τις διακηρύξεις πίστης στον πρόεδρο.

«Εμπιστευόμαστε τον αρχιστράτηγό μας», δήλωσε ο στρατιωτικός μπλόγκερ Αλεξάντερ Σλάντκοφ στους περισσότερους από 900.000 οπαδούς του σε ένα φωνητικό μήνυμα στο Telegram. «Είμαι βέβαιος ότι όλα έχουν μελετηθεί».

Όσο για τον Σοϊγκού, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία στη θέση του, η αποχώρησή του αντιμετωπίστηκε με σχεδόν πλήρη αδιαφορία.

Όπως το έθεσε ένας μπλόγκερ που τάσσεται υπέρ του Κρεμλίνου: «Αποτυγχάνοντας στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ο Σοϊγκού απέτυχε στην πιο σημαντική δοκιμασία της ζωής του».

«Η αντικατάσταση του Σοϊγκού με έναν (σχετικά έμπειρο και προφανώς ικανό) οικονομολόγο σηματοδοτεί αρκετά ξεκάθαρα ότι ο Πούτιν πιστεύει ότι η νίκη θα έρθει μέσω της υπεροχής (και της παράτασης του πολέμου) επί της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της» δήλωσε ο Τζίμι Ράστον, αναλυτής ασφαλείας με έδρα το Κίεβο, στο Χ. «Προετοιμάζεται για πολλά ακόμη χρόνια πολέμου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Όλεγκ Ιτσχόκι, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, δήλωσε ότι άλλοι παράγοντες, όπως η τιμή του πετρελαίου, που στηρίζει τον προϋπολογισμό της Ρωσίας, καθώς και η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, είναι πιο σημαντικοί για την πορεία του πολέμου από ό,τι ο Μπελούσοφ ως υπουργός.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιρροή και στα δύο και η Ρωσία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από αυτό, ενώ το ποιος θα διοικήσει τον στρατό, την Κεντρική Τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών στη Ρωσία έχει μικρότερη σημασία», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ