Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεπέρασε με ευκολία σήμερα (10/7) την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από ακροδεξιούς πολιτικούς.
Κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία να απορρίψουν την πρόταση και να την κρατήσουν στη θέση της. Ωστόσο, η νίκη αυτή είχε σημαντικό κόστος για την πρόεδρο της Επιτροπής όπως αναφέρει το Politico.
Όχι μόνο αναγκάστηκε να υπερασπιστεί δημόσια τις ενέργειές της στο αποκαλούμενο «Pfizergate», αλλά χρειάστηκε επίσης να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών -τους κατά φαντασίαν συμμάχους της- για να αποτρέψει τον κίνδυνο αποχής των ευρωβουλευτών τους από την ψηφοφορία της Πέμπτης.
«Νομίζω ότι τελικά κατάλαβε τι συμβαίνει στο Κοινοβούλιο», δήλωσε θριαμβευτικά ο ευρωβουλευτής Ρενέ Ρεπάζι, επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας του SPD.
Αναλυτές θεωρούν πως η κίνηση της ακροδεξιάς πτέρυγας, έγινε ως «προειδοποίηση» στην πρόεδρο της Κομισιόν καθώς θεωρούσαν σίγουρο ότι δεν θα συγκεντρώσει τα απαιτούμενα 2/3 η πρόταση μομφής. Φέρονται να είχαν σαν στόχο να προειδοποιήσουν την Γερμανίδα επικεφαλής πως την επόμενη φορά θα ζημιωθεί αρκετά η εικόνα της, περισσότερο απ ότι με αυτή την υπόθεση. Κι αν η ακροδεξιά δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα, οι παρατάξεις που την στήριξαν σε αυτή την πρόταση μομφής, την ειδοποίησαν πως την επόμενη φορά που θα πάει σε ψήφιση σχεδίου που δεν θα το εγκρίνουν οι ίδιοι ή που θα στηριχθεί στις ψήφους της ακροδεξιάς, τότε δεν θα την στηρίξουν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την τοποθέτησή της η Φον ντερ Λάιεν φάνηκε να είναι σε μια «ευάλωτη θέση», δίνοντας έτσι περισσότερο θάρρος στους αντιπάλους της να της επιτεθούν για την πολιτική της κυρίως για την Πράσινη Συμφωνία.
Ποιοι πρέπει να ανησυχούν την Φον ντερ Λάιεν
Η πρόταση μομφής προήλθε από ένα παρακλάδι της λαϊκιστικής δεξιάς, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών που τείνουν προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό έκανε εύκολη την απόρριψη της πρότασης μομφής. Η δεύτερη όμως μπορεί να προέλθει από ένα μπλοκ της Αριστεράς και των Πρασίνων, που αμφότεροι έχουν εξοργιστεί από το γεγονός ότι η φον ντερ Λάιεν αποδομεί μεγάλο μέρος της πράσινης ατζέντας της. Με 99 έδρες στο Κοινοβούλιο, δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να καλύψουν το όριο για μια νέα πρόταση μομφής.
Ακόμη πιο σοβαρή όμως θεωρείται η «απειλή» των Φιλελεύθερων (Renew) και των Σοσιαλιστών (S&D) καθώς της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης.
Καμία από αυτές τις ομάδες δεν έχει συμφέρον να την ανατρέψει, καθώς παραμένει η καλύτερη ελπίδα τους για να υλοποιηθούν έστω κάποιες από τις πολιτικές τους επιδιώξεις, ωστόσο με αφορμή την τελευταία εξέλιξη, αξιωματούχοι θεωρούν πως θα κοιτάξουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση.