Politico: Η ΕΕ τελευταία στη λίστα προτεραιοτήτων του Τραμπ για συμφωνίες για τους δασμούς - iefimerida.gr

Politico: Η ΕΕ τελευταία στη λίστα προτεραιοτήτων του Τραμπ για συμφωνίες για τους δασμούς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία: AP Photo / Mark Schiefelbein
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΙΔΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να έχει μείνει τελευταία στη λίστα των προτεραιοτήτων του Ντόναλντ Τραμπ για σύναψη συμφωνιών για τους δασμούς, γεγονός που «αποκαλύπτει το βαθύ ρήγμα μεταξύ των κάποτε στενών συμμάχων», σχολιάζει το Politico.

O πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τη Βρετανία για τη μείωση των δασμών, ακόμη και με την Κίνα για εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο, αλλά οι μέχρι στιγμής προσπάθειες της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ για την άρση των αμερικανικών δασμών στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις αρχές Ιουλίου, η Ουάσιγκτον θα επιβάλει υψηλότερους δασμούς 20% στην ΕΕ για να εξισορροπήσει το διατλαντικό εμπορικό έλλειμμα, την ευθύνη για το οποίο ρίχνει αποκλειστικά στην Ένωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίθεση Τραμπ στην ΕΕ

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της προσωρινής συμφωνίας με το Πεκίνο για μείωση των τιμωρητικών δασμών ο Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης , χαρακτηρίζοντάς την «χειρότερη από την Κίνα» στο εμπόριο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε πολλούς τομείς πιο μοχθηρή από την Κίνα. Θα κάνουν πίσω πολύ. Να δείτε. Εμείς κρατάμε όλα τα χαρτιά. Μας μεταχειρίζονται πολύ άδικα», είπε ο Τραμπ, μολονότι λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με την «φανταστική» πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρώπη δεν είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ σε κανένα τομέα – στο εμπόριο, την άμυνα ή οτιδήποτε άλλο. Και φυσικά αυτό συνιστά κάποια έκπληξη για τους Ευρωπαίους στις συζητήσεις τους με Αμερικανούς αξιωματούχους», δήλωσε στο Politico η Άγκαθε Ντεμαρί, ανώτερη συνεργάτις πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ κλείνει συμφωνίες με φίλους και αντιπάλους, οι εκκλήσεις των Βρυξελλών για χαλάρωση των δασμών μένουν αναπάντητες και παρά τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις ύψους 1,6 τρισ. ευρώ η ΕΕ βρίσκεται στον πάτο της λίστας των προτεραιοτήτων της Ουάσιγκτον, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Χώρες όπως η Ινδία και η Ιαπωνία, ακόμη και το Βιετνάμ, βρίσκονται ψηλότερα στη λίστα των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή σε σύγκριση με την ΕΕ, επειδή γνωρίζουν τις δυσκολίες και επιθυμούν γρήγορες νίκες τώρα», τόνισε ο διευθυντής στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council, Τζος Λίπσκι.

Στην ΕΕ δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις θέσεις της κυβέρνησης Τραμπ

Αφότου επέστρεψε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς έχει συναντηθεί τρεις φορές με τους Αμερικανούς ομολόγους του, Χάουαρντ Λούτνικ, Τζέιμισον Γκριρ και Κέβιν Χάσετ, αλλά παρά τις χαμογελαστές πόζες τους στο φακό, οι διαβουλεύσεις «δεν έχουν αποφέρει κάτι παραπάνω από σύγχυση», σχολιάζει το διεθνές μέσο.

Κι αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, που αποκόμισαν την εντύπωση ότι οι Αμερικανοί ομόλογο΄τους δεν έχουν σαφείς στόχους και επινοούν στην πορεία πράγματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι παράλογο», λέει ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων. «Θα πρέπει να περάσουν ακόμη κάποιες εβδομάδες για να καταστεί μια συμφωνία επειδή οι ΗΠΑ δείχνουν να αλλάζουν πολλές φορές την εστίασή τους», πρόσθεσε.

«Με τις διαπραγματεύσεις να μην έχουν ακόμη ξεκινήσει στα σοβαρά η ΕΕ αναγκάζεται να προσαρμόζεται στην αλλαγή θυμικού του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου με ισχνό αποτέλεσμα», γράφει το Politico.

Η στάση της Κομισιόν

Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ η Κομισιόν παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα μια λίστα πιθανών παραχωρήσεων, όπως η κανονιστική χαλάρωση και κοινές προσπάθειες για περιορισμό της κινεζικής παραγωγής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα παρουσίασε έναν κατάλογο αντίμετρων ύψους 95 δισ. ευρώ, εφόσον αποβούν άκαρπες οι διαπραγματεύσεις με τον εμπορικό σύμβουλο του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, να καταγγέλλει ως «μη εποικοδομητική» και «προκλητική» την κίνηση των Βρυξελλών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πρόθυμη να συναντηθεί με τον Τραμπ μόνον εφόσον υπάρχει «συγκεκριμένο πακέτο» επί του οποίου να διαπραγματευτεί. Σύμφωνα με το Politico, «μολονότι ο διπλωματικός πάγος υπογραμμίζει πόσο περιορισμένη είναι η επιρροή της ΕΕ στην άποψη του Τραμπ, η Ένωση θέλει να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του υιοθετώντας μια προσέγγιση “στρατηγικής υπομονής”».

«Ουδείς εταίρος των ΗΠΑ έχει προχωρήσει τόσο στην ανάλυση των θέσεών του όσο η ΕΕ», δήλωσε άλλος αξιωματούχος της Κομισιόν. «Σε αυτή τη βάση δεν θα ξεκινήσουμε από το μηδέν όταν οι Αμερικανοί θα είναι έτοιμοι για σοβαρές συνομιλίες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ ΕΕ δασμοί Politico
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ