Η οικονομική και η μεταναστευτική κρίση όπως την έζησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ: «Ενιωθα ότι όλα θα μπορούσαν να χαθούν» - iefimerida.gr

Η οικονομική και η μεταναστευτική κρίση όπως την έζησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ: «Ενιωθα ότι όλα θα μπορούσαν να χαθούν»

Ο Ανδρέας Παπασταύρου
Ανδρέας Παπασταύρου / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ανδρέας Παπασταύρου, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, εγκαταλείπει τις Βρυξέλλες στο τέλος του μήνα.

Αντικαταστάτης του είναι ο Ιωάννης Βράιλας, ο οποίος ήταν ο μόνιμος εκπρόσωπος της ΕΕ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Οπως γράφει το Playbook του Politico, ο κ. Παπασταύρου, ένας ευρέως σεβαστός διπλωμάτης, συμμετείχε στην Coreper I στο πικ της πρώτης φάσης της ελληνικής κρίσης το 2010-2012, προτού προωθηθεί στην Coreper II τον Οκτώβριο του 2015, όταν και ξέσπασε η μεταναστευτική κρίση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ελλάδα έπρεπε να αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις», δηλώνει ο κ. Παπασταύρου στο Playbook. Οπως σημειώνει η στήλη του Politico, για τους ανθρώπους εκτός Βρυξελλών είναι δύσκολο να κατανοήσουν τη σημασία των Corepers, δηλαδή των επιτροπών που αποτελούνται από τους αναπληρωτές μόνιμους αντιπροσώπους κάθε κράτους μέλους. Η Coreper I ασχολείται με περισσότερο τεχνικά ζητήματα στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και των μεταφορών κ.λπ., ενώ η Coreper II ασχολείται με πιο πολιτικά ζητήματα. Είναι «δύο διαφορετικοί κόσμοι που κάνουν έναν κόσμο», λέει ο κ. Παπασταύρου. Ορισμένοι διαμαρτύρονται ότι τα ζητήματα της Coreper I είναι πιο βαρετά, αλλά ο Ανδρέας Παπασταύρου το αρνείται. «Κανείς δεν πρέπει ποτέ να σκέφτεται ότι ένα από τα θέματα που ασχολείται η Coreper I είναι ήσσονος σημασίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Coreper I είναι η απτή Ευρώπη», τονίζει.

Ο Ανδρέας Παπασταύρου για τη μεταναστευτική και οικονομική κρίση

Παρά τις «δύσκολες καταστάσεις» της Ελλάδας, ο κ. Παπασταύρου επέμεινε ότι δεν αισθάνθηκε απομονωμένος σε επίπεδο ΕΕ. «Η Coreper II είναι πάντα μέρος για να μοιράζεσαι», είπε. Σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση: «Οι συνάδελφοί μου με έκαναν να αισθάνομαι πολύ καλύτερα, κατάλαβαν τι έπρεπε να πω και είμαι σίγουρος ότι έδωσαν το σωστό μήνυμα στις πρωτεύουσές τους». Και το μήνυμα ήταν ότι «κανείς δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει μια τέτοια τεράστια κρίση».

Το Playbook του Politico σημειώνει ότι η ΕΕ είχε δομές για να ασχοληθεί με τους αιτούντες άσυλο, αλλά τέθηκαν σε εφαρμογή όταν υπήρχαν «μερικές δεκάδες, ίσως μερικές εκατοντάδες μετανάστες» το 2015, «αρχίσαμε να μιλάμε για χιλιάδες», ανέφερε ο Παπασταύρου. «Το μήνυμα ήταν ότι δεν πρέπει να πυροβολήσουν τον αγγελιοφόρο. Εξάλλου, πρόκειται για ένα σημαντικό ευρωπαϊκό πρόβλημα που αφορά όλους μας και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο».

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης για το 2010-2012, «ένιωθα ότι όλα θα μπορούσαν να χαθούν», υποστηρίζει ο κ. Παπασταύρου, αλλά τώρα, «είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα». Πρόσθεσε, δε, ότι αισθάνεται υπερήφανος που ο ελληνικός λαός, παρά τις οικονομικές απώλειες, εργάστηκε σκληρά για να έρθουν καλύτερες μέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαφορά των «όχι» της ΕΕ

Ο Ανδρέας Παπασταύρου κλήθηκε να σχολιάσει δύο «όχι» που ακούστηκαν στην ΕΕ. Το πρώτο αφορά το «όχι» της Γαλλίας στη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων και το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρξει συμφωνία και το άλλο «όχι» αφορά την άρνηση της Πολωνίας στην δέσμη μέτρων της ΕΕ για το κλίμα. Σε αυτή την περίπτωση, το «όχι» δεν εμπόδισε τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και άλλους ηγέτες να δηλώσουν ότι υπάρχει συμφωνία. Ερωτηθείς για το «ποια είναι η διαφορά αυτών των δύο στιγμών», ο κ. Παπασταύρου απάντησε: «Είναι ένα πολύ καλό ζήτημα στο οποίος δεν νόμιζω ότι κανείς μπορεί να δώσει μία απάντηση, αλλά η ιδέα είναι ότι υπάρχει ομοφωνία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και, ειλικρινά, είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα για την Ευρώπη του αύριο. Η ομοφωνία είναι ουσιαστικά μια βαλβίδα ασφαλείας ζωτικής σημασίας».

Οι προκλήσεις της ΕΕ σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπασταύρου

Μεταξύ των δυσκολότερων προκλήσεων τους επόμενους μήνες, ο Ανδρέας Παπασταύρου απαριθμεί την Κίνα, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (γνωστό και ως μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ ή MFF) και τη μετανάστευση.

Ο κ. Παπασταύρου, ο οποίος εργάστηκε στο Παρίσι, στο Πεκίνο, στο Μόναχο και στην Ιερουσαλήμ, εκτιμά ότι ο Σαρλ Μισέλ «θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα» στο MFF, αλλά η μετανάστευση θα αποδειχθεί πιο περίπλοκη. «Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο είναι κάτι που θα περάσει λίγο ή πολύ με επιτυχία σε λίγους μήνες, ελπίζουμε», υπογράμμισε, ενώ «για τη μετανάστευση, όλοι θα κάνουν το καλύτερο … αλλά δεν πρόκειται για αριθμούς, αλλά για ανθρώπους, και πρόκειται για την ευρωπαϊκή κοινωνία που θέλουμε, είναι πιο σύνθετο και περίπλοκο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ