O πόλεμος της γραβάτας στη γαλλική Βουλή -Οι αριστεροί φορούν ό,τι να 'ναι, σάλος με το πρωτόκολλο [εικόνες] - iefimerida.gr

O πόλεμος της γραβάτας στη γαλλική Βουλή -Οι αριστεροί φορούν ό,τι να 'ναι, σάλος με το πρωτόκολλο [εικόνες]

Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας και μια βουλευτής του
Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας και μια βουλευτής του
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ

Η διαχείριση της δεύτερης θητείας του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, αποδεικνύεται καθημερινά όλο και δυσκολότερη.

Πέραν του ότι η αντιπολίτευση (ακροαριστερά και ακροδεξιά) θέτει συνεχώς εμπόδια και καταψηφίζει κάθε νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ένα νέο ζήτημα προέκυψε εσχάτως: από τη στιγμή που εμφανίστηκαν οι 75 ακροαριστεροί νεοεκλεγέντες βουλευτές του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», του Ζαν Λικ Μελανσόν, δείχνουν να μη σέβονται το πρωτόκολλο, διακόπτουν στις συνεδριάσεις της ολομέλειας, παίρνουν το λόγο όποτε θέλουν. Αποτέλεσμα; Οι κυβερνητικοί βουλευτές διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά τους και τους κατηγορούν ότι παρεμποδίζουν την κοινοβουλευτική διαδικασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Kαι σαν να μην έφτανε αυτό, οι νεοεκλεγέντες βουλευτές της «Ανυπότακτης Γαλλίας» έκαναν την εμφάνισή τους στη Βουλή με αμπέχονα, πρόχειρα ρούχα και φυσικά χωρίς γραβάτες και κοστούμια.

O βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος της Ανυπότακτης Γαλλίας, Φρανσουά Ρουφέν, εμφανίστηκε στη Βουλή με μπλουζάκι που έγραφε «Μπαρ-τσιγάρα-ποτά»
O βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος της Ανυπότακτης Γαλλίας, Φρανσουά Ρουφέν, εμφανίστηκε στη Βουλή με μπλουζάκι που έγραφε «Μπαρ-τσιγάρα-ποτά»

Να ξαναγίνει υποχρεωτική η γραβάτα

Οι αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα δεν άργησαν να φανούν. Την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, ο βουλευτής του συντηρητικού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί, Ερίκ Σιοτί, κατέθεσε αναφορά στην πρόεδρο της γαλλικής Βουλής ώστε να ξαναγίνει υποχρεωτική η γραβάτα στην ολομέλεια και να σταματήσει «η ενδυματολογική απρέπεια» ορισμένων βουλευτών, «ειδικά του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία», όπως ανέφερε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αναφορά του, ο Ερίκ Σιοτί γράφει ότι το να φοράει ένας βουλευτής γραβάτα, εντός της Βουλής, «δεν είναι ένα ανώδυνο θέμα», αλλά πρόκειται «για σεβασμό στους θεσμούς μας και απέναντι στους συμπατριώτες μας».

«Για να αντιμετωπιστεί η ενδυματολογική χαλάρωση, η οποία εμφανίστηκε μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, αλλά ήταν ήδη παρούσα στην προηγούμενη Βουλή, ζητώ την επιστροφή της υποχρεωτικότητας της γραβάτας στον κανονισμό της Βουλής, σε μια αναφορά που απέστειλα στην πρόεδρο Yaël Braun-Pivet» αναφέρει ο Ερίκ Σιοτί, αναρτώντας την επιστολή του.

«Βρωμερή, αχαλίνωτη Αριστερά»

Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης Ρενό Μουζελιέ, ο οποίος προέρχεται από το συντηρητικό κόμμα, αλλά στηρίζει τον Μακρόν, επέκρινε όχι μόνο την ενδυματολογική εμφάνιση αλλά και τη συμπεριφορά των βουλευτών του αριστερού κόμματος, κάνοντας λόγο για «μια βρωμερή, αχαλίνωτη αριστερά, που φωνάζει παντού».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ένα πρόβλημα συμπεριφοράς. Εκπροσωπούμε τη Δημοκρατία, έχουμε μια αποστολή, δεν είμαστε σε σχολική αυλή… Κάνετε σαν να βγήκατε από την παιδική χαρά και ήρθατε τώρα κάπου με ενήλικες», δήλωσε στο κανάλι BFMTV.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, την έντονη αντίδραση βουλευτών του ακροαριστερού κόμματος του Ζαν Λικ Μελανσόν.

«Δεν φωνάζουμε παντού, αλλά κάνουμε προτάσεις για να καλυτερέψουμε τη ζωή των Γάλλων» απάντησε στο Twitter ο βουλευτής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, Μανουέλ Μπομπάρ. «Αλλά αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβει κάποιος που άλλαξε στρατόπεδο ώστε να εκλεγεί με τους μακρονιστές», πρόσθεσε.

Έντονα αντέδρασε στα λεγόμενα του Ρενό Μουζελιέ και ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, ο οποίος εξελέγη βουλευτής μετά τη συμμαχία με την «Ανυπότακτη Γαλλία».

«Φτάνει πια με αυτή την περιφρόνηση και τη συγκατάβαση των πολιτικών που οφείλουν την εκλογή τους στις ψήφους της αριστεράς», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι «ο Μουζελιέ εξελέγη περιφερειάρχης όταν αποσυρθήκαμε στον δεύτερο γύρο για να μην κερδίσει η Λεπέν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άμεσα αντέδρασε ο περιφερειάρχης Ρενό Μουζελιέ: «Ανακαλύπτω ότι ο Ολιβιέ Φορ νιώθει ότι τον αφορά όταν μιλάω για μια χούφτα Ανυπότακτους! Κι εγώ που νόμιζα ότι είναι σοσιαλιστής... Του θυμίζω ότι η Ανυπότακτη Γαλλία ποτέ δεν ζήτησε να ψηφιστώ στις περιφερειακές εκλογές, μόνο το Σοσιαλιστικό κόμμα, οι Οικολόγοι και οι Κομμουνιστές. Λίγη μνήμη δεν κάνει κακό!», έγραψε.

«Δεν ήμασταν βρωμιάρηδες όταν κληθήκαμε να κάνουμε μέτωπο εναντίον της άκρας δεξιάς και ζητούσαμε να ψηφιστεί ο κ. Μουζελιέ», απάντησε, από την πλευρά του και ο βουλευτής των Οικολόγων, Μπένζαμιν Λουκά. «Ναι, βέβαια, φωνάζουμε στην ολομέλεια, αλλά η Ιστορία της δημοκρατίας είναι γεμάτη από ταραχώδη επεισόδια, είναι φυσικό αφού κάποιοι αμφισβητούν τις ιδέες μας», πρόσθεσε.

«Ακόμη κι όταν φοράς γραβάτα μπορείς να λες αναξιοπρεπή πράγματα. Εμείς εκλεγήκαμε για να εκπροσωπούμε το λαό και να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά του. Όχι για να αγοράζουμε κοστούμια των 3.000 ευρώ», έγραψε από την πλευρά της η βουλευτής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, Άλμα Ντιφούρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι βουλευτές της Λεπέν με κοστούμι-γραβάτα

Στο εντελώς αντίθετο πνεύμα με τους βουλευτές του ακροαριστερού κόμματος κινούνται ενδυματολογικά οι 88 ακροδεξιοί νεοεκλεγέντες βουλευτές της Λεπέν: μαλλιά, παπούτσια, γιακάδες, γραβάτες, όλα δείχνουν άψογα και συντονισμένα.

«Για τους ακροδεξιούς βουλευτές το να φορούν γραβάτα δείχνει ότι αναζητούν τον σεβασμό. Ενώ οι αριστεροί Ανυπότακτοι θέλουν να περάσουν το αντίθετο μήνυμα, γι’ αυτό αρνούνται να ντυθούν σύμφωνα με τον κλασικό ενδυματολογικό κώδικα», δήλωσε ο κοινωνιολόγος και καθηγητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Μόδας Φρεντερίκ Γκοντάρ στη «Figaro».

Ο Φρεντερίκ Γκοντάρ πρόσθεσε ότι η γραβάτα έχει μια διπλά συντηρητική σήμανση «και σε επίπεδο σχέσης με την κοινωνία, αλλά και σε επίπεδο φύλου». Εξάλλου, υποδηλώνει και κάτι παλιομοδίτικο, όπως λέει, ενώ αναφέρει ότι η γραβάτα «χάνει συνεχώς έδαφος. Πολλές επιχειρήσεις την εγκαταλείπουν σιγά-σιγά, όπως συμβαίνει από καιρό στη Σίλικον Βάλεϊ. Ο Τζεφ Μπέζος δεν φοράει ποτέ γραβάτα, για παράδειγμα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η νεοεκλεγείσα κοινοβουλευτική ομάδα της Μαρίν Λεπέν
Η νεοεκλεγείσα κοινοβουλευτική ομάδα της Μαρίν Λεπέν
Η νεοεκλεγείσα κοινοβουλευτική ομάδα του Ζαν Λικ Μελανσόν (στο μέσον)
Η νεοεκλεγείσα κοινοβουλευτική ομάδα του Ζαν Λικ Μελανσόν (στο μέσον)

Σύμφωνα με τη Μαρίν Λεπέν, οι εκπρόσωποι του λαού στο κοινοβούλιο πρέπει να ντύνονται με κλασικό τρόπο, κοστούμι, γραβάτα, και να κρατούν χαρτοφύλακα.

«Αυτό σημαίνει ότι θέλει να παραμένει μέσα στις νόρμες, να δείξει ότι υπακούει σε κανόνες και σε ένα πρωτόκολλο το οποίο προβλέπει έναν συγκεκριμένο τύπο ενδύματος», εξήγησε στη «Figaro» ο Μπένζαμιν Σιμενάουερ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μόδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υποχρεωτική η γραβάτα ως το 2017


Ας σημειωθεί ότι από το 2017 οι Γάλλοι βουλευτές δεν υποχρεούνται πλέον να φορούν κοστούμι και γραβάτα εντός του κοινοβουλίου. Αυτή την αλλαγή την επέβαλε ο ακροαριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν και οι βουλευτές του, οι οποίοι ζητούσαν να θεσμοθετηθεί το ένδυμα «χωρίς γραβάτα» [«sans-cravate»], ώστε οι ίδιοι να μοιάζουν με τους «αβράκωτους» [«sans-culottes»], δηλαδή τους φτωχούς εργάτες που συνέβαλαν στο να καταργηθεί η μοναρχία, στη Γαλλική Επανάσταση.

Στην προηγούμενη Βουλή, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτοι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας χωρίς γραβάτα και άρχισαν οι διαμαρτυρίες κυρίως από το συντηρητικό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί, ο Ζαν Λικ Μελανσόν είχε δηλώσει ότι «και οι ξεβράκωτοι της Γαλλικής Επανάστασης κάθονταν σε αυτά τα βουλευτικά έδρανα».

Συστηματικά, όλοι οι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας χωρίς γραβάτα
Συστηματικά, όλοι οι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας χωρίς γραβάτα

Ο Μελανσόν, ήδη από το 2017, είχε κάνει σαφή την αντίθεσή του στον κανονισμό της Βουλής: «Απορρίπτουμε τους ενδυματολογικούς κώδικες που μας επιβάλλουν. Εμείς θα είμαστε οι ''αγραβάτωτοι''» έγραφε, κάνοντας υπαινιγμό στους «αβράκωτους» της Γαλλικής Επανάστασης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Α, ναι, αυτό θα βοηθήσει τρομερά τη ζωή της εργατικής τάξης! Αβράκωτοι της φακής!», του είχε απαντήσει ο καθηγητής Δικαίου και βουλευτής Σεμπαστιάν Ντεναζά.

Πριν από το 2017 η γραβάτα ήταν υποχρεωτική στο κοινοβούλιο και ένας φρουρός μπορούσε να αποβάλλει κάποιον από την ολομέλεια, αν δεν φορούσε το εν λόγω αξεσουάρ.

Οι βουλευτές του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, οι Κομμουνιστές και οι Οικολόγοι φορούν σπάνια γραβάτα, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί, οι Σοσιαλιστές και οι βουλευτές του κόμματος Μακρόν τη φορούν συστηματικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H σκηνή με το φόρεμα

Η ενδυματολογική χαλαρότητα των βουλευτών της αριστεράς έχει αρχίσει να γίνεται θέμα συζήτησης και στα γαλλικά social media. Την Παρασκευή 22 Ιουλίου στο στόχαστρο βρέθηκε η βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ρακέλ Γκαρίντο, η οποία εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο να στρώνει το σουτιέν και το φόρεμά της, με έναν τρόπο αρκετά άχαρο. Για την κίνησή της αυτή δέχτηκε επιθέσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναγκάστηκε να απαντήσει.

Στο στιγμιότυπο η Ρακέλ Γκαρίντο βρίσκεται πίσω από την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, Ματίλντ Πανό, η οποία μιλάει εκείνη την ώρα. Φορώντας ένα λουλουδάτο φόρεμα, η Γκαρίντο δείχνει να έχει κάποιο πρόβλημα και αγνοώντας την συνάδελφό της αρχίζει να τραβάει το φόρεμα και το σουτιέν της, με άχαρο τρόπο. Απόσπασμα του βίντεο έκανε αμέσως τον γύρο των social media.

Δείτε τη σκηνή:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το διαδίκτυο πήρε φωτιά με την κίνηση της Γκαρίντο. «Σαν γυναίκα πρέπει να έχετε κάποια συμπεριφορά!!! Τι θα λέγατε για έναν άνδρα που ξύνει τα τέτοια του μπροστά σε όλους», έγραψε κάποιος. «Αυτά τα 6 δευτερόλεπτα χάριτος σας τα προσφέρει η Ανυπότακτη Γαλλία», σχολίασε άλλος. Ορισμένοι, ωστόσο, την υπερασπίστηκαν: «Σας στηρίζουμε απόλυτα! Αυτά δείχνουν ταξική περιφρόνηση, τεράστιο μισογυνισμό, μίσος για τους υπέρβαρους κλπ», έγραψε κάποιος.

Η εφημερίδα Libération, η οποία στηρίζει τον Μελανσόν, σχολίαζε χθες ότι η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δεν έχει το δικαίωμα να καπνίζει το ηλεκτρονικό της τσιγάρο μέσα στη βουλή. Χρήστης του Twitter απάντησε στην Libération λέγοντας: «Η Ρακέλ Γκαρίντο έχει δικαίωμα να στρώνει την κυλότα της στη βουλή ή όχι;»

«Μήπως έχει κάποιος έναν γερανό για να σηκώσει την κυλότα της Γκαρίντο», έγραφε απρεπώς κάποιος χρήστης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θέμα πήρε και πολιτικές διαστάσεις, και ξέσπασε ιντερνετικός καυγάς μεταξύ βουλευτού της Ανυπότακτης Γαλλίας και βουλευτού του κόμματος Μακρόν.

«Προς μάτσο τεράστιας ηλιθιότητας: πάψτε τα σχόλια για το σώμα των γυναικών. Βουλώστε το. Είτε σας αρέσει είτε όχι, οι γυναίκες είναι στην πολιτική και εκεί θα παραμείνουμε!» (Ματίλντ Πανό, Ανυπότακτη Γαλλία]

«Δεν είπα τίποτα για την κυλότα της Ρακέλ Γκαρίντο, είναι εντελώς περιττό να το σχολιάζετε. Το να υπάρξει ένα πρόβλημα με την κυλότα, το στρινγκ, το σλιπ ή το εσώρουχο μπορεί να συμβεί στον καθένα. Αυτό που δημιουργεί πρόβλημα δεν είναι το φύλο σας. Είναι η συμπεριφορά σας» [Δημοκρατία Εμπρός!]

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια η Γκαρίντο αντέδρασε στα επιθετικά σχόλια, με ανάρτησή της στο Twitter:

«Υπάρχουν κάποιοι παλαβοί που ανακαλύπτουν ότι τα γυναικεία φορέματα μερικές φορές σκαλώνουν όταν κάθεσαι. Αν έκαναν παρέα με γυναίκες θα το ήξεραν, όπως θα ήξεραν ότι και οι τιράντες των σουτιέν μας γλιστράνε. Μείνετε μόνοι σας μπροστά στις οθόνες σας, Κύριοι», έγραψε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάνετε λάθος, δεν κρίνεται το γυναικείο σώμα, αλλά η παιδεία κάποιου που στρώνει το σουτιέν και την κυλότα του με μια απαράμιλλη χυδαιότητα», απάντησε χρήστης στις Πανό και Γκαρίντο.

«Ε, Γκαρίντο κι εγώ είμαι γυναίκα και μου συμβαίνει να στρώνω την κυλότα και το σουτιέν μου. Αλλά εσάς η χάρη δεν είναι πραγματικά το δυνατό σας σημείο», έγραψε άλλος χρήστης, στον πόλεμο αναρτήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ