Ξέσπασε πόλεμος ΕΕ-AstraZenaca: Σας δώσαμε προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ -Πού πήγαν τα εμβόλια; - iefimerida.gr

Ξέσπασε πόλεμος ΕΕ-AstraZenaca: Σας δώσαμε προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ -Πού πήγαν τα εμβόλια;

AstraZeneca εμβόλιο
Το εμβόλιο της AstraZeneca / Φωτογραφία: Russell Cheyne/PA via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αυστηρό έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων για τον κορωνοϊό προχωρά η ΕΕ.

Kορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ σχεδόν κατηγόρησαν την AstraZeneca, που έχει την έδρα της στη Βρετανία, ότι έκοψε τη ροή προμήθειας δόσεων που προορίζονταν για κράτη μέλη της Ένωσης για να τις πουλήσει με ακριβότερο τίμημα σε άλλες χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την κίνηση αυτή πυροδότησε η ενημέρωση από τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό προς τις Βρυξέλλες ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην παροχή των προβλεπόμενων από τη συμφωνία με την ΕΕ δόσεων.

ΕΕ: Η AstraZeneca δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις

Οργισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν ότι η AstraZeneca δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις. «Οι συζητήσεις με την AstraZeneca κατέληξαν σήμερα σε απογοήτευση με την έλλειψη σαφήνειας και επαρκών εξηγήσεων», σχολίασε στο Twitter η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου. «Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: Οι παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων έχουν κοινωνικές ευθύνες και εκείνες που απορρέουν από τις συμφωνίες να τηρήσουν», συμπλήρωσε ανακοινώνοντας μια νέα συνάντηση με εκπροσώπους του φαρμακευτικού κολοσσού σήμερα.

Ευρωπαία Επίτροπος: Πού ή σε ποιον παραδόθηκαν μέχρι στιγμής

Νωρίτερα η επίτροπος ανακοίνωσε τα σχέδια για τους νέους ελέγχους στις εξαγωγές εμβολίων καθιστώντας σαφείς τις υποψίες της Κομισιόν ότι η AstraZeneca έστειλε αλλού τα εμβόλια. «H Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να γνωρίζει επακριβώς πόσες δόσεις παρήγαγε η AstraZeneca και που ή σε ποιον παραδόθηκαν μέχρι στιγμής», είπε η Κυριακίδου προσθέτοντας ότι ο προτεινόμενος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μηχανισμός εξαγωγών θα ζητά από κάθε εταιρεία να αποκαλύπτει εκ των προτέρων τις δόσεις των παραγόμενων σε ευρωπαϊκό έδαφος εμβολίων που σκοπεύει να αποστείλει σε άλλες χώρες. Εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι βάσει της πρότασης αυτής οι εταιρείες θα πρέπει να ζητούν έγκριση πριν την αποστολή εμβολίων σε τρίτες χώρες, εκτός κι αν πρόκειται για ανθρωπιστικούς λόγους.

Μάλιστα αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατομυρίων ευρώ όταν συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, η αγορά τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεων. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι επικαλέστηκε η AstraZeneca

Η κίνηση της Κομισιόν να επιβάλει νέους ελέγχους στις εξαγωγές εμβολίων κι η προθυμία των αξιωματούχων να εκφράσουν δημοσίως την οργή τους κατά της AstraZeneca έρχεται να υπογραμμίσει πόσο ακανθώδες έχει γίνει το πρόβλημα της πρόσβασης στα εμβόλια για την πολιτική ηγεσία καθώς μαίνεται η πανδημία και παρατείνονται τα μέτρα του lockdown σε πολλές χώρες. Κι όλα αυτά την ώρα που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν έχει ανάψει ακόμη το πράσινο φως στο εμβόλιο της AstraZeneca, κάτι που αναμένεται εντός της εβδομάδας. Η άφιξη του εμβολίου ήταν τόσο αναμενόμενη, που ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες πίεσαν, όπως αναφέρει το Politico, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης για αποστολή φορτίων εν αναμονή της έγκρισης. Το ίδιο μέσο αναφέρει ότι η AstraZeneca επικαλέστηκε, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, δύο λόγους για τη μείωση της παραγωγής, που έχουν σχέση με την διαθεσιμότητα των συστατικών και προβλήματα στην παραγωγή σε εργοστάσιο στο Βέλγιο, αλλά δεν παρουσίασε αποδείξεις. Κι αυτό πυροδότησε εικασίες μεταξύ αξιωματούχων της Κομισιόν και κρατών μελών της ΕΕ ότι η AstraZeneca έστειλε τις δόσεις των εμβολίων που παρήχθησαν στο Βέλγιο σε άλλους πελάτες διαπιστώνοντας στη συνέχεια ότι η παραγωγή δεν προχωρούσε τόσο γρήγορα ώστε να ανταποκριθεί στα προβλεπόμενα από τη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία είχε προκαταβάλει και εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

«Η εμπιστοσύνη κλονίστηκε σοβαρά», είπε αξιωματούχος της Κομισιόν. «Μέχρι σήμερα δεν έχει εξηγηθεί πλήρως τι συνέβη με τα χρήματα και τι έκανε η εταιρεία για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της». Άλλος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε «ανοησίες» τις εξηγήσεις της AstraZeneca, η οποία το μόνο που έκανε όλη μέρα χθες ήταν να επαναλαμβάνει ότι «κάνει ό,τι μπορεί», χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για αύξηση της παραγωγής

Κόντρα για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων

Για την ΕΕ η αδυναμία της AstraZeneca να ανταποκριθεί στους όρους της συμφωνίας ήταν το δεύτερο πλήγμα όσον αφορά στην παράδοση των εμβολίων το τελευταίο διάστημα. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Pfizer στις 15 Ιανουρίου ότι μειώνει τις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ μέχρι τα τέλη του μήνα για να κάνει αλλαγές στη μονάδα της στο Βέλγιο με στόχο την αύξηση της παραγωγής. Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την οργή της για την καθυστέρηση, μολονότι η Pfizer επέμεινε ότι οι παραδόσεις θα επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς αρχής γενομένης από τις 15 Φεβρουαρίου. Μάλιστα η Ιταλία απείλησε να κινηθεί νομικά κατά της Pfizer τη Δευτέρα.

Ωστόσο, το πλήγμα από την AstraZeneca είναι σφοδρότερο όσον αφορά στις επιπτώσεις του, καθώς πολλές χώρες τις ΕΕ προτίμησαν να μην παραγγείλουν από τη Pfizer και τη Moderna ολόκληρο το μερίδιο των δόσεων εμβολίων που τους αναλογεί, επειδή ήταν δύσχρηστα και κοστοβόρα και επέλεξαν το φθηνότερο και ευκολότερο στη διανομή εμβόλιο της AstraZeneca.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κομισιόν: Έτοιμη να κινηθεί νομικά εναντίον Αstrazeneca και Pfizer

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει αποφασισμένη να προσφύγει και νομικά ώστε να σταματήσουν τα προβλήματα στις παραδόσεις ανά χώρα.

Την ώρα που ο επικεφαλής της Pfizer εκφράζει τη λύπη του για την «εγωιστική συμπεριφορά των χωρών στην απόκτηση των δόσεων», η Ευρωπαίκή ένωση, δια στόματος Σαρλ Μισέλ, ξεκαθαρίζει ότι δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και νομικά μέσα για την τήρηση των συμβάσεων.

Ο Ευρωπαίκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca την Παρασκευή τονίζει ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για καθυστερήσεις στις παραδόσεις του άλλου εμβολίου, της Moderna. Ωστόσο η εν λόγω εταιρεία ανέστειλε τις παραδόσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Τρίτη στην Πολωνία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ