Το Κρεμλίνο απειλεί ξανά: Η Δύση θα καταστραφεί αν μπει πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου και πετρελαίου - iefimerida.gr

Το Κρεμλίνο απειλεί ξανά: Η Δύση θα καταστραφεί αν μπει πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου και πετρελαίου

Ρωσία κυρώσεις Βρετανοί Βουλευτές
Ρωσία / Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τη Δούμα της Ρωσίας ήρθε η σημερινή απειλή με ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη, αν μπει πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου και πετρελαίου.

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τη Δύση πως τα σχέδια να προσπαθήσει να επιβάλει ανώτατο όριο στην τιμή των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου και αερίου, ως απάντηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα αποτύχουν και θα οδηγήσουν τελικά στην αστάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Δύση θα παγώσει»

Λίγο πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώσει ένα πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου, προχθές, Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε να διακόψει τον εφοδιασμό, αν επιβληθούν τέτοια όρια, προειδοποιώντας τη Δύση πως θα παγώσει σαν «την ουρά του λύκου» σε ένα ρωσικό παραμύθι.

Oι G7 θέλουν να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, το ύψος και η έκταση της οποίας μένει ακόμη να οριστεί, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως οι Δυτικοί δεν καταλαβαίνουν ότι τέτοια μέτρα θα επηρεάσουν τελικά τις ίδιες τις χώρες τους.

«Η Δύση στο σύνολό της δεν καταλαβαίνει: η επιβολή ενός πλαφόν στις τιμές των ρωσικών ενεργειακών πόρων θα οδηγήσει σε ένα ολισθηρό έδαφος κάτω από τα ίδια της τα πόδια», είπε η Ζαχάροβα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας: «Η παγκόσμια αγορά δεν περιορίζεται σε επτά χώρες»

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της ρωσικής Κάτω Βουλής, δήλωσε σήμερα πως τα σχέδια της Δύσης θα αποτύχουν και πως οι τιμές θα εκτοξευθούν πολύ πέρα από το τεχνητά επιχειρούμενο ανώτατο όριο τιμής.

«Αυτό που κρατικοί αξιωματούχοι της G7 αποκαλούν ''οροφή'' τιμής θα γίνει ''πάτωμα'' τιμής"» έγραψε ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμας, στο κανάλι του στην εφαρμογή Telegram.

«Η παγκόσμια αγορά δεν περιορίζεται σε επτά χώρες», είπε.

Η Ρωσία στρέφεται στην αγορά της Ασίας

Οι προσπάθειες της Δύσης να τιμωρήσει τον μεγαλύτερο στον κόσμο παραγωγό φυσικών πόρων, από το πετρέλαιο και το αέριο μέχρι τον χρυσό, τα μέταλλα, τον άνθρακα και την ξυλεία, δεν είναι κάτι εύκολο, ιδιαίτερα όταν η Κίνα, η Ινδία και άλλοι καταναλωτές εξακολουθούν να τους αγοράζουν.

Η πώληση πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη είναι μία από τις κύριες πηγές ρωσικών εσόδων σε ξένο συνάλλαγμα, αφότου Σοβιετικοί γεωλόγοι ανακάλυψαν πετρέλαιο και αέριο στα έλη της Σιβηρίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα στις εξαγωγές πετρελαίου παγκοσμίως μετά τη Σαουδική Αραβία, που είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως χώρα στις εξαγωγές φυσικού αερίου. Η Ευρώπη εισήγαγε μέχρι πρότινος από τη Ρωσία περίπου το 40% του αερίου της -τώρα έχει πέσει στο 9%, και το 30% του πετρελαίου της.

Αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμευθεί να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, ενώ η Ρωσία έχει περικόψει ή διακόψει τον εφοδιασμό σε τρεις από τους μεγαλύτερους αγωγούς της που μεταφέρουν αέριο στη Δύση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν λέει ότι αν οι δυτικές χώρες θέλουν να απομακρυνθούν από τη ρωσική ενέργεια, τότε θα διοχετεύσει αυτή την ενέργεια ανατολικά, σε μεγάλες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ