Σύνοδος Κορυφής: Τα βρίσκουν στο προσχέδιο της Κομισιόν, αμετακίνητη η Γερμανία για πλαφόν στο φυσικό αέριο - iefimerida.gr

Σύνοδος Κορυφής: Τα βρίσκουν στο προσχέδιο της Κομισιόν, αμετακίνητη η Γερμανία για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Μητσοτάκης, Σολτς και άλλοι ηγέτες των 27 στη Σύνοδο Κορυφής
Μητσοτάκης, Σολτς και άλλοι ηγέτες των 27 κρατών-μελών στη Σύνοδο Κορυφής / Φωτογραφία: AP Photo/Olivier Matthys
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμετακίνητη είναι η Γερμανία στη Σύνοδο Κορυφής, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σχετικά με την άρνησή της για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Politico, οι ηγέτες της ΕΕ -με εξαίρεση δύο χώρες- συμφωνούν στο προσχέδιο των προτάσεων της Κομισιόν για την κοινή αγορά προϊόντων ενέργειας και για τη μείωση της ζήτησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα εργαστούμε μέχρι να έχουμε ένα πλήρως αποδεκτό κείμενο», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής.

Τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε το δείπνο και η συζήτηση εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην ενέργεια και την οικονομία, ζητήματα αλληλένδετα.

Όλες οι χώρες έχουν αποδεχθεί το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκτός από τη Γερμανία και την Ιταλία, που θέλουν επιπλέον προσθήκες, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΕΕ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές ενέργειας που φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης, ιδίως μετά την επιδείνωση της κατάστασης που προκάλεσε η μείωση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία έπειτα από την εισβολή της στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η άρνηση της Γερμανίας προκάλεσε και πάλι απογοήτευση σε κάποιες χώρες της ΕΕ την Πέμπτη, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και το Βέλγιο, στη δεύτερη σύνοδο κορυφής των «27» μέσα σε δύο εβδομάδες για την ενεργειακή κρίση.

Οι 27 χώρες συμφώνησαν ήδη να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου και να ανακτήσουν έσοδα από ενεργειακές εταιρείες για να τα δαπανήσουν ώστε να βοηθήσουν τους καταναλωτές με τους εξοντωτικούς λογαριασμούς.

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να εγκρίνουν ένα εναλλακτικό σύστημα διαμόρφωσης τιμής για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Αλλά η Γερμανία ηγείται ενός μικρού στρατοπέδου που αρνείται επίμονα τις εκκλήσεις από 15 άλλες χώρες της ΕΕ να περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να «παγώσουν» στην Ευρώπη οι προμήθειες και να μειωθούν τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπέρ του πλαφόν ο Ντράγκι

O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά τη σημερινή παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υιοθετηθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και να γίνει πράξη η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός τάχθηκε κατά των αυτόνομων πρωτοβουλιών εκ μέρους χωρών που διαθέτουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, διότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ενότητα της Ευρώπης.

Ο Ντράγκι τάχθηκε, επίσης, υπέρ της έγκρισης κοινών, ευρωπαϊκών δαπανών, ώστε να αντιμετωπιστεί η φάση της οικονομικής ύφεσης. «Δεν πρόκειται για θέμα αλληλεγγύης, αλλά για προστασία της εσωτερικής αγοράς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εγκριθεί ένα ισχυρό ευρωπαϊκό ταμείο, με στόχο όχι μόνο τις επενδύσεις, αλλά και τη συγκράτηση των τιμών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτός ο τρόπος σκέψης έχει ήδη προκαλέσει τεράστια ζημιά: χρηματοδοτήσαμε τον πόλεμο του Πούτιν, προκαλέσαμε την ύφεση» είπε, επίσης.

Η παρέμβαση του Ντράγκι ήρθε αφού ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη: «Νομίζω ότι δεν είναι καλό -ούτε για τη Γερμανία ούτε για την Ευρώπη- να απομονώνεται [η Γερμανία]».

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διστάζουμε άλλο -Πρέπει να συμφωνήσουμε

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση για την ενέργεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία.

«Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη ανακτά τον έλεγχο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διστάζουμε άλλο» τόνισε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Υπογράμμισε ότι η διαρροή και μόνο του σχεδίου για παρέμβαση στην τιμή του φυσικού αερίου (πλαφόν) στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας αποτέλεσε μήνυμα προς την αγορά, που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι αγορές βλέπουν την αποφασιστικότητά μας. Αν δεν στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και την εντολή στην Επιτροπή να προχωρήσει στη δέσμη προτάσεων, οι αγορές θα αντιδράσουν. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε», τόνισε.

Απογοήτευση στο Βέλγιο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρου, ο οποίος εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία, συμμερίστηκε την απογοήτευση.

«Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να βρίσκεται μόνο στην προσφορά, θα πρέπει να υπάρχει και στις τιμές», είπε.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, υπερασπιζόμενος το γιγαντιαίο πακέτο στήριξης, ύψους 200 δισ. ευρώ, δήλωσε ότι η Γερμανία ενήργησε με αλληλεγγύη σε άλλα μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και τόνισε ότι και άλλες χώρες υποστήριξαν επίσης τους καταναλωτές ενέργειας.

«Αλλά φυσικά πρέπει να δούμε προσεκτικά τι αποφασίζουμε, για να διασφαλίσουμε ότι θα λειτουργήσει», είπε κατά την άφιξή του για τη Σύνοδο Κορυφής. «Πρέπει να το συνεχίσουμε μαζί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαμάχη στην ΕΕ για το πλαφόν

Αρκετά μεγάλα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πολωνίας, πιέζουν για ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, αν και διαφωνούν ως προς τον μηχανισμό για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Νομίζω ότι θα μπορούσαμε, μας περιμένει μια μεγάλη νύχτα», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, το οποίο είδε το Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να ζητήσουν από την Κομισιόν να «προωθήσει τις εργασίες» τόσο για έναν «προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών στις συναλλαγές φυσικού αερίου» όσο και για ένα ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ