Αιχμές Πισσαρίδη για Κύπρο: Δεν είναι μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης να πουλάς διαβατήρια - iefimerida.gr

Αιχμές Πισσαρίδη για Κύπρο: Δεν είναι μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης να πουλάς διαβατήρια

Ο Χ. Πισσαρίδης
O οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης / Φωτογραφία: ΑΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαφείς αιχμές για το μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου άφησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Μιλώντας στην ετήσια Δημόσια διαδικτυακή Διάλεξη της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Ελλάδα-Κύπρος: Ένα Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τον 21ο Αιώνα", ο νομπελίστας οικονομολόγος υπογράμμισε ότι κυριότερος σκοπός μιας σωστής οικονομικής πολιτικής είναι η αντιμετώπισης της φτώχειας με αξιοπρέπεια και συνείδηση, υπογραμμίζοντας ότι για την επίτευξη αυτού του σκοπού χρειάζεται στήριξη της επιχειρηματικότητας, εξεύρεση κεφαλαίων για επενδύσεις, μόρφωση, καλή δημόσια υπηρεσία και περιβαλλοντική πολιτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, ο κ. Πισσαρίδης τόνισε πως για ριζική λύση στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Κύπρο χρειάζεται ένας μοντέρνος δημόσιος τομέας και σύστημα δικαιοσύνης. «Δεν είναι μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης το να πουλάς διαβατήρια της ΕΕ», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει φαινόμενα διαφθοράς που καταγράφονται στην Κύπρο, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι «δεν υπάρχει πιο σίγουρος τρόπος να καταλήξεις σε διαφθορά από τη μεγάλη γραφειοκρατία, η οποία οδηγεί τον πολίτη στο να απαυδήσει επειδή δεν θα μπορεί να κάνει μια εργασία του με το δημόσιο από την κανονική οδό γιατί θα «κτυπά συνεχώς σε τοίχους», όπως εξήγησε. «Στο τέλος δίνεις ΄φακελάκι΄ και γίνεται η δουλειά σου», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τις πολιτογραφήσεις, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι «δεν είναι μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης να πουλάς διαβατήρια», προσθέτοντας ότι «αν θέλουμε να φέρουμε λεφτά από το εξωτερικό, θα πρέπει να τα φέρουμε υπό μορφή επένδυσης στους πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πισσαρίδης: Το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ελλάδα εργάζεται πολύ

Κληθείς να πει πώς μπορούν Ελλάδα και Κύπρος να είναι πρωτοποριακές, ο κ. Πισσαρίδης εξέφρασε την ανάγκη της ύπαρξης μιας καθολικής πολιτικής για όλη την οικονομία, ξεκινώντας από τις μεταρρυθμίσεις από τον δημόσιο τομέα και στη συνέχεια να αρχίσουν σιγά – σιγά να γίνονται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αφήνοντας τον Κύπριο επιχειρηματία να επιλέξει τους κλάδους που θα προωθήσει.

Ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι για να γίνει αυτό «χρειάζεται προσπάθεια από όλους και αρχικά από τους ψηφοφόρους», ενώ εξέφρασε αισιοδοξία για την Ελλάδα, καθώς το γραφείο του Πρωθυπουργού εργάζεται πολύ, όπως είπε. «Στην Κύπρο δεν έχω ελπίδες ότι μπορεί να γίνει κάτι», σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται πολύ δουλειά», που θα γίνει εκ των έσω και δημοκρατικά, χωρίς επαναστάσεις.

Επικαλούμενος στοιχεία της ΕΕ, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι σε σχέση με την παραγωγικότητα της αγοράς εργασίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση και η Κύπρος στην 13η θέση στην ΕΕ, ενώ αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της κατανομής πόρων η Ελλάδα βρίσκεται στην 27η θέση και η Κύπρος στην 26η θέση. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει χαμηλότερη συμμετοχή παραγωγικών συντελεστών από την Κύπρο και βρίσκεται στην 27η θέση και η Κύπρος στην 14η θέση.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση με μόνο 10% του ΑΕΠ να επενδύεται, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην 22η θέση από τα 27 κράτη μέλη, ενώ στην επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση και η Κύπρος στην 23η θέση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε σχέση με την αποτελεσματικότητα στην κατανομή των πόρων στην αγορά εργασίας, ανέφερε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί αυτή την κατανομή πόρων με τη χειρότερη αποτελεσματικότητα, ενώ η Κύπρος ξεπερνά μόνο την Ελλάδα από όλες τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν.

«Είμαστε πολύ πίσω στην ΕΕ στην παραγωγικότητα και στις επενδύσεις και πολύ φτωχοί στην απόδοση στην καινοτομία», ενώ «πληρώνουμε πρόστιμα στην ΕΕ εξαιτίας της περιβαλλοντικής ασυνειδησίας», υπογράμμισε και σημείωσε σε σχέση με τον δείκτη κυκλικής χρήσης υλικών, η Κύπρος βρίσκεται στην 23η θέση και η Ελλάδα στην 22η θέση.

Αναφορικά με το πώς επιτυγχάνεται η αλλαγή, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι η Κυβέρνηση της Ελλάδας αντιμετωπίζει στο σύνολό του το πρόβλημα και σημείωσε ότι χρειάζεται μια ολιστική πολιτική, η οποία να αλλάξει ριζικά όλο το σύστημα. «Χρειάζεται το εσωτερικό του τόπου να φέρει την καινοτομία και να σκεφθεί το περιβάλλον για να πάει μπροστά», ανέφερε και τόνισε ότι «χρειάζεται χρόνος και συνεργασία όλων των παραγόντων μακριά από κομματικά συμφέροντα, από τη διαφθορά και τις κλαδικές πιέσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ