Αμπντούλ Καντίρ Χαν: Πέθανε ο «πατέρας» του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν - iefimerida.gr

Αμπντούλ Καντίρ Χαν: Πέθανε ο «πατέρας» του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν

O «πατέρας» του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν, Αμπντούλ Καντίρ Χαν
O «πατέρας» του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν, Αμπντούλ Καντίρ Χαν / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / B.K. Bangash
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Αμπντούλ Καντίρ Χαν, πατέρας της ατομικής βόμβας στο Πακιστάν και εθνικός ήρωας για τους θαυμαστές του, όπως μετέδωσε σήμερα το πακιστανικό εθνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο PTV.

Ο πυρηνικός επιστήμονας, ο οποίος έχαιρε θαυμασμού επειδή έκανε το Πακιστάν την πρώτη ισλαμική πυρηνική δύναμη, αλλά κατηγορήθηκε για παράνομη διάδοση τεχνολογιών προς το Ιράν, την Βόρεια Κορέα και τη Λιβύη, πέθανε μετά την νοσηλεία του για προβλήματα στους πνεύμονες, σύμφωνα με το PTV.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννημένος το 1936 στο Μποπάλ της Ινδίας, ο Δρ Χαν είχε μεταναστεύσει μαζί με την οικογένειά του στο Πακιστάν το 1947 μετά τη διχοτόμηση της υπηπείρου. Τον περασμένο μήνα ο επιστήμονας είχε παραπονεθεί ότι ούτε ο πρωθυοπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, ούτε κάποιος από τους υπουργούς ενδιαφέρθηκαν για την πορεία της υγείας όσο νοσηλευόταν σε νοσοκομείο. Ο δρ Χαν είχε εισαχθεί στις 26 Αυγούστου στο νοσοκομείο Research Laboratories Hospital, όταν διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Αργότερα μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, αλλά πήρε εξιτήριο όταν ανέρρωσε.

Ο Δρ Χαν κέρδισε τη φήμη εθνικού ήρωα τον Μάιο του 1998 όταν η Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν έγινε επισήμως μια πυρηνική στρατιωτική δύναμη, χάρη στις δοκιμές που έγιναν μερικές ημέρες έπειτα από αυτές της Ινδίας, του αιώνιου αντίπαλου. Ο επιστήμονας βρέθηκε ωστόσο στη συνέχεια στο επίκεντρο ενός παγκόσμιου σκανδάλου για τη διάδοση των πυρηνικών τεχνολογιών το 2004, το οποίο αφορούσε πωλήσεις πυρηνικών μυστικών στη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Λιβύη. Έπειτα από ομολογία του στην εθνική τηλεόραση, ο Χαν έλαβε χάρη από τον τότε πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, αλλά τέθηκε de facto σε κατ'οίκον περιορισμό στο Ισλαμαμπάντ από την ίδια χρονιά.

Το 2006 προσβλήθηκε από καρκίνο του προστάτη και επιβλήθηκε με επιτυχία σε επέμβαση, χάρη στην οποία ανέρρωσε. Το 2009 δικαστήριο αποφάσισε τον τερματισμό του κατ'οίκον περιορισμού του. Έκτοτε παρέμενε υπό καθεστώς απόλυτης προστασίας, βάσει του οποίου ήταν υποχρεωμένος να ενημερώνει εκ των προτέρων τις αρχές για κάθε του κίνηση. Ο πρωθυπουργός Χαν, ο οποίος δεν είχε συγγένεια με τον εκλιπόντα, δήλωσε ότι ο επιστήμονας θα ταφεί στο τέμενος Φαϊσάλ του Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με τις επιθυμίες του.

Όλες οι ειδήσεις

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To παρασκήνιο της παραίτησης Κουρτς: Πως το «παιδί-θαύμα» βούλιαξε στα σκάνδαλα 

Η κακοκαιρία διέλυσε την πυρόπληκτη Εύβοια -Καταστράφηκαν οι παραλίες Αγίας Αννας και Αχλαδίου [εικόνες & βίντεο] 

Νύχτα... ελευθερίας στη διασκέδαση: Πώς ήταν η πρώτη βραδιά δίχως περιορισμούς για τους εμβολιασμένους [εικόνες]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πακιστάν πυρηνικό πρόγραμμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ