Πέθανε με υποβοηθούμενη αυτοκτονία ο Λούντβιχ Μινέλι, ο άνθρωπος που νομιμοποίησε την πρακτική στην Ελβετία - iefimerida.gr

Πέθανε με υποβοηθούμενη αυτοκτονία ο Λούντβιχ Μινέλι, ο άνθρωπος που νομιμοποίησε την πρακτική στην Ελβετία

Ο Λούντβιχ Μινέλι
Ο Λούντβιχ Μινέλι ίδρυσε την οργάνωση Dignitas το 1998 / Φωτογραφία: youtube
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Dignitas στην Ελβετία, η οποία υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία, έδωσε τέλος στη ζωή του μέσω της διαδικασίας που υποστήριζε.

Ο Λούντβιχ Μινέλι, ο οποίος ίδρυσε την οργάνωση το 1998, για το δικαίωμα ασθενών να τερματίζουν τη ζωή τους με υποβοηθούμενη αυτοκτονία, πέθανε το Σάββατο, λίγο πριν κλείσει τα 93. Ο Guardian έγραψε ότι σύμφωνα με την οργάνωση «μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Μινέλι συνέχισε να αναζητά τρόπους για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία επιλογής και αυτοδιάθεσης που αφορούν το τέλος της ζωής τους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Dignitas ανακοίνωσε ότι «θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ακολουθώντας το πνεύμα του ιδρυτή της, ως μαχητικός διεθνής οργανισμός για την αυτοδιάθεση και την ελευθερία επιλογής τόσο για τη ζωή, όσο και για το τέλος της».

Ο Μινέλι, ο δημοσιογράφος που έγινε δικηγόρος, αντιμετώπισε πολλές νομικές προκλήσεις και κέρδισε αρκετές προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR). Σε διεθνές επίπεδο, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες από την ίδρυση της Dignitas, έχει σημειωθεί σημαντική μετατόπιση στις αντιλήψεις κοινωνιών, κρατών και κυβερνήσεων απέναντι στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Η Γαλλία πρόσφατα ψήφισε νόμο ο οποίος επιτρέπει σε άτομα που βρίσκονται στα τελευταία στάδια μιας ανίατης ασθένειας το δικαίωμα στον υποβοηθούμενο θάνατο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ποια κράτη επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ισπανία και η Αυστρία έχουν θεσπίσει αντίστοιχους νόμους, ενώ στις ΗΠΑ η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη σε δέκα πολιτείες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η ελβετική νομοθεσία δεν επιτρέπει την ευθανασία, δηλαδή την χορήγηση θανατηφόρου φαρμάκου από τρίτο πρόσωπο (π.χ. γιατρό ή κάποιο άλλο πρόσωπο). Αλλά η υποβοηθούμενη αυτοκτονία -η επιθυμία κάποιου να διαπράξει ο ίδιος την πράξη- είναι νόμιμη εδώ και δεκαετίες. Σε αντίθεση με ορισμένες παρόμοιες οργανώσεις στην Ελβετία, η Dignitas, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει πάνω από 10.000 μέλη, προσφέρει τις υπηρεσίες της και σε άτομα που ζουν εκτός της χώρας.

Από το 2024, ο οργανισμός είχε βοηθήσει πάνω από 4.000 ανθρώπους να θέσουν τέλος στη ζωή τους.

Το 2023, ο Μινέλι δήλωσε στους Financial Times ότι εξακολουθούσε να «εργάζεται όλη την ημέρα και τη μισή νύχτα» στην ηλικία των 90 ετών, ενώ υποστήριξε ότι ο υποβοηθούμενος θάνατος θα πρέπει να αποτελεί επιλογή σχεδόν για όλους τους ανθρώπους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ υποβοηθούμενη αυτοκτονία Ελβετία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ