ΕΕ: Προτείνει προσωρινή παρέκκλιση από κανόνες γεωργικής πολιτικής για την αύξηση παραγωγής σιτηρών - iefimerida.gr

ΕΕ: Προτείνει προσωρινή παρέκκλιση από κανόνες γεωργικής πολιτικής για την αύξηση παραγωγής σιτηρών

Σιτηρά
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έπειτα από αίτημα των κρατών-μελών της ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει μια προσωρινή βραχυπρόθεσμη παρέκκλιση από τους κανόνες γεωργικής πολιτικής.

Η παρέκκλιση αυτή από την πολιτική για την αμειψισπορά και τη διατήρηση των μη παραγωγικών χαρακτηριστικών στην αρόσιμη γη, που ζήτησαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, έχει ως στόχο την αύξηση της παραγωγής σιτηρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αντίκτυπος αυτού του μέτρου θα εξαρτηθεί από την επιλογή των κρατών-μελών και των αγροτών, αλλά θα μεγιστοποιήσει την παραγωγική ικανότητα της ΕΕ για δημητριακά που προορίζονται για προϊόντα διατροφής. Υπολογίζεται ότι θα επαναφέρει 1,5 εκατομμύρια εκτάρια σε παραγωγή σε σύγκριση με σήμερα. Κάθε τόνος δημητριακών που παράγεται στην ΕΕ θα συμβάλει στην αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως.

Η πρόταση της Επιτροπής θα σταλεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ προτού εγκριθεί επίσημα. Η κίνηση αυτή έρχεται σχεδόν παράλληλα με τη συμφωνία για επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη Μόσχα και Κίεβο.

Το παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα αντιμετωπίζει ισχυρούς κινδύνους και αβεβαιότητες που πηγάζουν ιδίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου στο εγγύς μέλλον ενδέχεται να προκύψουν επίσης ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν είχε εγκρίνει στις 21 Ιουνίου την πρόταση για τη διάθεση 600 εκατομμυρίων ευρώ από τα αποθεματικά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λόγω της σημασίας αυτών των προτύπων GAEC (καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες) για τους στόχους διατήρησης του εδαφικού δυναμικού και βελτίωσης της βιοποικιλότητας στο αγρόκτημα ως μέρος της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του τομέα και της διατήρησης του δυναμικού παραγωγής τροφίμων, η παρέκκλιση είναι προσωρινή, για το 2023 και περιορίζεται σε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια, που προκύπτουν λόγω της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, αποκλείοντας επομένως τη φύτευση καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διατροφή των ζώων (καλαμπόκι και σόγια).

Η πρόταση της Επιτροπής είναι αποτέλεσμα μιας προσεκτικής εξισορρόπησης μεταξύ της παγκόσμιας διαθεσιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας των τροφίμων, αφενός, και της προστασίας της βιοποικιλότητας και της ποιότητας του εδάφους, αφετέρου.

Η Επιτροπή παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην Πράσινη Συμφωνία.

Η πρόταση προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη που κάνουν χρήση των παρεκκλίσεων θα προωθούν οικοσυστήματα και γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα που έχουν προγραμματιστεί στα στρατηγικά τους σχέδια της ΚΓΠ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του επισιτιστικού συστήματος είναι θεμελιώδης για την επισιτιστική ασφάλεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ