Ο πάπας Λέων ΙΔ΄ έφτασε το πρωί της Παρασκευής στη Γαλλία για μια ιστορική τετραήμερη επίσκεψη, την πρώτη του στη χώρα από την εκλογή του το 2025.
Το αεροπλάνο του Αμερικανού ποντίφικα προσγειώθηκε λίγο πριν τις 10:00 π.μ. στο αεροδρόμιο Ορλί, κοντά στο Παρίσι, όπου υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Λίγο μετά τις 17:00 (τοπική ώρα), ο Λέων ΙΔ΄ έφτασε στον ναό της Παναγίας των Παρισίων καθώς τέλεσε τον εσπερινό της Παρασκευής.
Σημειώνεται πως πρόκειται για τον πρώτο Πάπα που επισκέφτηκε το εμβληματικό παρισινό μνημείο από τότε που ο καθεδρικός ναός άνοιξε ξανά τις πόρτες του τον Δεκέμβριο του 2024.
Τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχτηκε στις πύλες του ναού ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Λοράν Ουλρίκ.
Μόλις το ένα τρίτο των συγκεντρωμένων κατάφεραν να εισέλθουν στον καθεδρικό. Οι υπόλοιποι παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία από τις γιγαντοοθόνες που τοποθετήθηκαν στον προαύλιο χώρο.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το παρεκκλήσι όπου φυλάσσεται ο Ακάνθινος Στέφανος του Χριστού.
Δείτε φωτογραφίες
Το βράδυ, θα τελεστεί μεγάλη αγρυπνία την οποία αναμένεται παρακολουθήσουν 80.000 νέοι στο Σταντ ντε Φρανς (Stade de France).
Το πρόγραμμα θα συνδυάζει ποπ χριστιανική μουσική, συνομιλίες με τον Πάπα και έκθεση του «άρραφος χιτώνας του Χριστού», ένα κειμήλιο που φυλάσσεται στο Αρζαντέιγ (Βαλ-ντ'Ουάζ).
Στόχος της επίσκεψής του στη Γαλλία
Μέσα στο αεροπλάνο ο πάπας δήλωσε ότι ο στόχος κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού είναι να «διακηρύξει την ειρήνη».
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με την μεταναστευτική κρίση στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, απάντησε ότι «ήταν πραγματικά μια ανθρωπιστική κρίση» και ότι πρέπει να αναζητηθούν λύσεις «για να αποτραπεί αυτό το είδος έκτακτης ανάγκης».
Λίγη ώρα αργότερα, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εκφώνησε την πρώτη του ομιλία στο Μέγαρο των Ηλυσίων.