Πακιστάν: Ανθρώπινο λάθος η συντριβή του αεροπλάνου με 97 νεκρούς -Δεν ήταν συγκεντρωμένοι οι πιλότοι, μιλούσαν για τον κορωνοϊό - iefimerida.gr

Πακιστάν: Ανθρώπινο λάθος η συντριβή του αεροπλάνου με 97 νεκρούς -Δεν ήταν συγκεντρωμένοι οι πιλότοι, μιλούσαν για τον κορωνοϊό

Πακιστάν συντριβή αεροπλάνου
Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδουν τη συντριβή αεροπλάνου με 97 νεκρούς Πακιστάν © AP Photo/Fareed Khan
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια αρχική έρευνα για το αεροπορικό δυστύχημα κοντά στο Καράτσι τον περασμένο μήνα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 97 άτομα διαπίστωσε ότι οι πιλότοι δεν πραγματοποίησαν σωστά μια σειρά διαδικασιών και δεν ήταν συγκεντρωμένοι λόγω του κορωνοϊού, δήλωσε ο υπουργός αεροπορίας του Πακιστάν.

Οι ερευνητές απέδωσαν τη συντριβή σε ανθρώπινο λάθος κατηγορώντας για αμέλεια τόσο του πιλότους όσο και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, παρά κάποιο τεχνικό σφάλμα, δήλωσε ο Γουλάμ Σαρβάρ Χαν την Τετάρτη στο κοινοβούλιο αναφέροντας ότι η συντριβή οφείλεται σε «αμέλεια» των πιλότων, οι οποίοι είχαν «υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό τους» και των ελεγκτών της εναέριας κυκλοφορίας .

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είπε ότι το Airbus A320 ήταν 100% κατάλληλο για να πετάξει τη στιγμή του δυστυχήματος, στο οποίο έχασαν τη ζωή του όλοι οι επιβαίνοντες εκτός από δύο άτομα.

«Υπήρξε αμέλεια και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Γουλάμ Σαρβάρ Χαν, που παρουσίασε μια πρώτη έκθεση για το δυστύχημα στο Κοινοβούλιο. «Ο πιλότος αγνόησε τις οδηγίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι από την πλευρά τους δεν ανέφεραν τη ζημιά» που η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα προσγείωσης προκάλεσε στο αεροσκάφος, εξήγησε.

Σε όλη τη φάση της προσγείωσης, «ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης δεν ήταν συγκεντρωμένοι και καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης μιλούσαν για τον κορωνοϊό», είπε ο Χαν, βασιζόμενος στην απομαγνητοφώνηση των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους που έγινε στη Γαλλία. «Ο ιός κυριαρχούσε στο μυαλό τους. Η οικογένειά τους επηρεάστηκε και συζητούσαν για τον κορωνοϊό».

Σύμφωνα με τον Χαν, το αεροσκάφος δεν είχε κανένα τεχνικό πρόβλημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το μοιραίο αεροσκάφος είχε 100% πτητική ικανότητα. Δεν είχε κανένα τεχνικό πρόβλημα. Ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης ήταν έμπειροι και ικανοί από ιατρικής άποψης για να πετούν το αεροσκάφος».

Η έκθεση της έρευνας έδειξε ότι ο κυβερνήτης δεν είχε αναφέρει κανένα τεχνικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της τελικής προσέγγισης στο αεροδρόμιο, πρόσθεσε ο Χαν, αν και το αεροσκάφος πετούσε στα 7.220 πόδια (2.200 μ) σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από τον διάδρομο προσαπογείωσης.

«Το αεροπλάνο έπρεπε να βρισκόταν σε ύψος 2.500 ποδιών», δήλωσε, ή αντίστοιχα 762 μ.

Ο Χαν πρόσθεσε ότι ο πύργος ελέγχου το επισήμανε αυτό στον κυβερνήτη και τον συμβούλευσε να μην επιχειρήσει να προσγειωθεί, προτρέποντάς τον να κάνει αντ’ αυτού έναν ακόμα κύκλο.

«Ωστόσο, ο πιλότος αγνόησε την οδηγία του ελεγκτή», είπε ο υπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όταν ήταν σε θέση προσγείωσης, έλαβαν προειδοποίηση από τους ελεγκτές, αλλά εκείνος είπε ‘Θα τα καταφέρω’». Στη συνέχεια, άρχισε και πάλι να μιλάει για τον κορωνοϊό, συνέχισε ο υπουργός, γεγονός που καταδεικνύει την «υπερβολική εμπιστοσύνη» των πιλότων.

Ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης έδειξε ότι το σύστημα προσγείωσης είχε ανασυρθεί αφού είχε πρώτα κατέβει ενώ το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να προσγειωθεί, δήλωσε ο Χαν.

«Όταν το αεροσκάφος ήταν στα 10 ναυτικά μίλια, το σύστημα προσγείωσης είχε κατέβει», δήλωσε. «Είναι ακατανόητο, ωστόσο, ότι στα 5 ναυτικά μίλια είχαν ανασύρει και πάλι το σύστημα προσγείωσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χαν πρόσθεσε «Οι τελευταίες κουβέντες του πιλότου ήταν «Ω Θεέ μου, ω Θεέ μου, ω Θεέ μου!».

Πακιστάν: Το χρονικό του αεροπορικού δυστυχήματος

Η πτήση PK8303 της Pakistan International Airlines εκτελούσε τακτικό δρομολόγιο εσωτερικού μεταξύ της Λαχόρης και του Καράτσι, όταν έπεσε κατά την προσγείωση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Τζίνα του Καράτσι στις 22 Μαΐου.

Το αεροπλάνο έπεσε σε κατοικημένη περιοχή μισό μίλι από το αεροδρόμιο, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε κτίρια στο έδαφος.

Ορισμένες λεπτομέρειες των ευρημάτων αναφέρθηκαν από την Express Tribune στο Πακιστάν. Σύμφωνα με αυτά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το πλήρωμα του πιλοτηρίου, ο πύργος ελέγχου και ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο του Καράτσι, όλοι «επανειλημμένα έκαναν λάθη» μέχρι τη συντριβή και μετά.

Το αεροπλάνο πήγαινε πολύ γρήγορα στην πρώτη απόπειρα προσγείωσης, ανέφερε η έκθεση, και στη συνέχεια πέρασε 17 λεπτά στον αέρα μέχρι να επιχειρήσει μια δεύτερη προσπάθεια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διαπίστωσε η έρευνα, και οι δύο κινητήρες του αεροπλάνου σταμάτησαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πιλότοι απέτυχαν επίσης να ενημερώσουν τον πύργο ελέγχου ότι ο μηχανισμός προσγείωσης του αεροπλάνου τους είχε μπλοκάρει πριν κάνουν τη δεύτερη και μοιραία απόπειρα να προσγειώσουν το αεροσκάφος. Σύμφωνα με την Express Tribune, η έρευνα ανέφερε επίσης ότι οι πιλότοι έκαναν λάθος ως προς τη χρονική στιγμή που επιχείρησαν την προσγείωσε, ανέφερε το Express Tribune.

Μετά τη συντριβή, θραύσματα του κινητήρα φέρονται να αφέθηκαν στον διάδρομο για περίπου 12 ώρες, θέτοντας κίνδυνο σε άλλα αεροσκάφη.

Και οι αρχές του αεροδρομίου απέτυχαν να απαλλάξουν τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας από τα καθήκοντά τους μετά το δυστύχημα, όπως είναι το κανονικό πρωτόκολλο μετά από τέτοια περιστατικά. Αντίθετα παρέμειναν σε υπηρεσία μέχρι το τέλος των βαρδιών τους εκείνο το απόγευμα.

Όσον αφορά στο αεροσκάφος, ήταν 16 ετών και εισήλθε στον στόλο της PIA το 2014.Τα μαύρα κουτιά ανακτήθηκαν μετά το δυστύχημα και δεν έδειξαν τεχνικές αστοχίες, σύμφωνα με την έρευνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Independent

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ