Παγουλάτος: «Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης μπορεί να εμπλουτίσει τους θεσμούς της ΕΕ» - iefimerida.gr

Παγουλάτος: «Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης μπορεί να εμπλουτίσει τους θεσμούς της ΕΕ»

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης/ Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης μίλησε ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, αναφερόμενος σε μια ιστορικής σημασίας και υψηλού συμβολισμού διαδικασία.

Σε μια εκτενή συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και Εθνικός Εκπρόσωπος των Ελλήνων πολιτών στη Διάσκεψη, Γιώργος Παγουλάτος ανέλυσε και ξεχώρισε τα πιο σημαντικά στοιχεία από αυτήν την πρωτόγνωρη διαδικασία συμμετοχικής δημοκρατίας, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις τελευταίες εξελίξεις εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιώργος Παγουλάτος χαρακτήρισε τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης «ένα ιστορικής σημασίας και υψηλού συμβολισμού άνοιγμα στη συμμετοχική δημοκρατία», που βέβαια, όπως ήταν λογικό, αντιμετώπισε και κάποιες δυσκολίες.

Πιο ουσιαστική ήταν η δουλειά στις Ομάδες Εργασίας

Σχολιάζοντας τη διαδικασία ο Γ. Παγουλάτος σημείωσε ότι «Η διαδικασία στην Ολομέλεια της Διάσκεψης ήταν περισσότερο μια παράθεση μονόλεπτων μονολόγων που δεν επέτρεπε πραγματική συζήτηση. Πιο ουσιαστική ήταν η δουλειά στην Ομάδα Εργασίας . Εκεί ο χρόνος για παρεμβάσεις ήταν επαρκής και υπήρχε πραγματική ανταλλαγή απόψεων», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Από τις συστάσεις και τα προτεινόμενα μέτρα των πολιτών ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, ξεχώρισε τη μετάβαση από την ομοφωνία σε ενισχυμένη/ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο, Εναρμόνιση φορολογικής πολιτικής, Αύξηση αρμοδιοτήτων ΕΕ σε κοινωνική πολιτική, όπως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θέσπιση κοινών ελάχιστων προτύπων υγείας, Ενιαίο σύστημα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, και ενιαίο σύστημα εργατικής νομοθεσίας, Δημιουργία Ευρωπαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων για αμυντική χρήση, Ανάπτυξη, σε επίπεδο ΕΕ, ενός τυποποιημένου εκπαιδευτικού προγράμματος για τον υγιεινό τρόπο ζωής και Βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, με απομάκρυνση από τη μαζική αγροτική παραγωγή.

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και Ελλάδα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Παγουλάτος τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει μακροπρόθεσμα συμφέρον στην ενισχυμένη πλειοψηφία αντί ομοφωνίας για τις αποφάσεις φορολογικής πολιτικής, που δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε κράτη-μέλη με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και φορολογικούς παραδείσους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ίδιο θα ίσχυσε και στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής της άμυνας και ασφάλειας στην Ένωση. Ανγνώρισε βέβαια ότι η μετάβαση σε μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας σε επίπεδο ΕΕ προϋποθέτει την κατάργηση του βέτο. «Η Ελλάδα όμως πρέπει πάντοτε να είναι στην πρωτοπορία των κρατών-μελών σε κάθε σχήμα στενότερης ενοποίησης, αυτό διδάσκουν οι τέσσερις δεκαετίες μας στην ΕΕ», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ο ρόλος του ΕΛΙΑΜΕΠ στην προώθηση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στην Ελλάδα

Από τη θέση του γενικού δ/ντή του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής ), ο Γιώργος Παγουλάτος παραδέχτηκε ότι τον πρώτο καιρό η ελληνική παρουσία στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ήταν «εξαιρετικά υποτονική». «Από τις 119 συνολικά εκδηλώσεις που οργάνωσε η Ελλάδα για τη Διάσκεψη, το ΕΛΙΑΜΕΠ με τα διάφορα προγράμματά του οργάνωσε τις 37.

Και στην συνολική κατάθεση ιδεών στην ψηφιακή πλατφόρμα, η Ελλάδα είναι 10η σε αριθμό προτάσεων -σχεδόν 80% προήλθαν από την κινητοποίηση πολιτών από το ΕΛΙΑΜΕΠ. Είμαι επομένως ευτυχής γιατί συμβάλαμε καθοριστικά στο να έχει η Ελλάδα μια πολύ αξιοπρεπή και θετική παρουσία στη Διάσκεψη», επεσήμανε.

Σχετικά με τον μέλλον της Διάσκεψης και το αποτύπωμα που αυτή θα αφήσει στην ΕΕ, ο Γιώργος Παγουλάτος δήλωσε καταρχάς ότι οι τελικές αποφάσεις ανήκουν πλέον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι «ανοιχτό είναι το ερώτημα εάν το Συμβούλιο θα ανοίξει έναν νέο γύρο διακυβερνητικής διαπραγμάτευσης προς αναθεώρηση των Συνθηκών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εγχεόρημα τις αναθεώρησης των συνθηκών είναι βέβαια εξαιρετικά δύσκολο, αναγνωρίζει ο καθηγητής:«Τουλάχιστον 13 κράτη-μέλη έχουν ήδη εκφραστεί εναντίον και απαιτείται απλή πλειοψηφία στους 27 για να ξεκινήσει».

Η διάσκεψη μπορεί να συμπληρώσει και να εμπλουτίσει τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της ΕΕ

«Η Διάσκεψη ήταν μια προσπάθεια δημιουργίας ενός άμεσου, συμμετοχικού, διαβουλευτικού πυλώνα, δίπλα σε εκείνον της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης, βάσει του οποίου λειτουργεί η ΕΕ. Δεν θα έπρεπε ο συμμετοχικός αυτός πυλώνας να φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον αντιπροσωπευτικό -δεν θα μπορούσε και θα ήταν και λάθος.

Όμως μπορεί να συμπληρώσει και να εμπλουτίσει τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της ΕΕ, και να συνιστά και μια παράλληλη τακτική διαδικασία ενεργοποίησης των Ευρωπαίων πολιτών. Θεωρώ επομένως ότι θα ήταν σκόπιμο η διαδικασία αυτή να επαναληφθεί ξανά, αντλώντας από τα διδάγματα της εμπειρίας και βελτιώνοντας τις αδυναμίες, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παγουλάτος, ξεχωρίζοντας την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης, ώς ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

«Διάχυτη ανησυχία για το τεράστιο κόστος του πολέμου»

Τέλος, σχετικά με τις εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ και με αφορμή τη σημερινή κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαϊων ηγετών, ο πολύπειρος καθηγητής δεν δίστασε να αναφέρει ότι η παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου έχει αρχίσει να δημιουργεί ρωγμές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχει μια σαφής διαφοροποίηση στην προσέγγιση Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας (που καταβάλλουν διπλωματικές προσπάθειας διαμεσολάβησης για άμεση κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτική συμφωνία) από τη μια, και χωρών όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές από την άλλη, που επιδιώκουν μια κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης με τελικό στόχο την στρατηγική ήττα του Πούτιν. Πέραν της σοβαρής αμφιβολίας για το αν ο τελικός στόχος αυτός θα ήταν εφικτός, υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία για το τεράστιο κόστος του πολέμου σε ζωές, υλικές υποδομές, και την συνολική αποσταθεροποίηση της Ευρώπης» ξεκαθάρισε ο Γιώργος Παγουλάτος, μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ