Παγκόσμιος πληθυσμός: Ποια μέρα μέσα στον Νοέμβριο θα σπάσει το «φράγμα» των 8 δισ. ανθρώπων

Τα οκτώ δισ. αναμένεται να ξεπεράσει ο παγκόσμιος πληθυσμός στα μέσα Νοεμβρίου / AP Photo/Bebeto Matthews, File

Τους 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους θα φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στις 15 Νοεμβρίου 2022 ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φθάσει τα 8 δισεκατομμύρια άτομα, ένα ορόσημο για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Αυτή η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη οφείλεται στη σταδιακή αύξηση της διάρκειας ζωής του ανθρώπου, λόγω της βελτίωσης της δημόσιας υγείας, της διατροφής, της προσωπικής υγιεινής και της ιατρικής. Είναι, επίσης, αποτέλεσμα των υψηλών και επίμονων επιπέδων γονιμότητας σε ορισμένες χώρες.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια σε 15 χρόνια

Ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός χρειάστηκε 12 χρόνια για να αυξηθεί από τα 7 στα 8 δισεκατομμύρια, θα χρειαστούν περίπου 15 χρόνια -μέχρι το 2037- για να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια, ένδειξη ότι ο συνολικός ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού επιβραδύνεται.

Οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα γονιμότητας τείνουν να είναι εκείνες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Συνεπώς, η παγκόσμια πληθυσμιακή αύξηση έχει με την πάροδο του χρόνου συγκεντρωθεί όλο και περισσότερο στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην Υποσαχάρια Αφρική.

Σε αυτές τις χώρες η συνεχιζόμενη ταχεία αύξηση του πληθυσμού μπορεί να ανατρέψει την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), οι οποίοι παραμένουν ο καλύτερος δρόμος του κόσμου προς ένα ευτυχισμένο και υγιές μέλλον.

«Η αύξηση του πληθυσμού μεγεθύνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις»

Παρόλο που η αύξηση του πληθυσμού μεγεθύνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της οικονομικής ανάπτυξης, η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι η κύρια κινητήρια δύναμη των μη βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης.

Οι χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση υλικών πόρων και τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τείνουν να είναι εκείνες στις οποίες το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι υψηλότερο και όχι εκείνες στις οποίες ο πληθυσμός αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Η επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, με παράλληλη επίτευξη των ΣΒΑ, εξαρτάται σε κρίσιμο βαθμό από τον περιορισμό των μη βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης. Ωστόσο, η βραδύτερη αύξηση του πληθυσμού για πολλές δεκαετίες θα μπορούσε να συμβάλει στον μετριασμό της περαιτέρω συσσώρευσης περιβαλλοντικών ζημιών κατά το δεύτερο μισό του τρέχοντος αιώνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ