Η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζει οικονομική στήριξη στην Ουκρανία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων

Το κτίριο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον / Φωτογραφία: AP Photo/Andrew Harnik

Η Παγκόσμια Τράπεζα σκοπεύει να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας των κρίσιμων υπηρεσιών στην Ουκρανία.

Η τράπεζα είπε ότι τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της συνέχισης των βασικών κρατικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των μισθών για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, των συντάξεων για τους ηλικιωμένους και των κοινωνικών προγραμμάτων για τα ευάλωτα άτομα.

Εκτός από τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους 944 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει ήδη κινητοποιήσει η Παγκόσμια Τράπεζα, το ίδρυμα είπε ότι προετοιμάζει τη νέα χρηματοδότηση για να βοηθήσει βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες να συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η χρηματοδότηση του επενδυτικού project των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει υποστήριξη ύψους ενός δισεκατομμυρίου μέσω του οργανισμού της International Development Association, καθώς και 472 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση που εγγυάται το τμήμα της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Παγκόσμια Τράπεζα: Θα στηρίξουμε Ουκρανούς πρόσφυγες, εκτοπισμένους και κοινότητες υποδοχής

Ανακοινώνοντας τα κεφάλαια σε ομιλία του στην Πολωνία την Τρίτη, ο Ντέιβιντ Μάλπας, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, είπε ότι ο οργανισμός παρέχει άμεσο κεφάλαιο κίνησης σε εταιρείες που παρέχουν κρίσιμες προμήθειες στην Ουκρανία.

«Εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς πρόσφυγες καθώς σχεδιάζουν την επιστροφή στην πατρίδα τους, να στηρίξουμε τις κοινότητες υποδοχής στη διαδικασία απορρόφησης των Ουκρανών που έφυγαν από τη χώρα αλλά και να βοηθήσουμε τα πολλά εκατομμύρια των εκτοπισμένων εντός της Ουκρανίας που έχουν χάσει τα σπίτια και τα μέσα διαβίωσής τους», είπε ο Μάλπας.

Ο οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ιδρύθηκε το 1944 για να βοηθήσει την Ευρώπη να ανοικοδομηθεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία. Ο Μάλπας, ο οποίος συνάντησε τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Μόναχο στις 19 Φεβρουαρίου, ημέρες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, είπε ότι η τράπεζα ήταν «έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία για την ανοικοδόμησή της όταν έρθει η ώρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ