Πλαφόν στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας -«Θα στηρίξουμε με 140 δισ. τα κράτη-μέλη» - iefimerida.gr

Πλαφόν στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας -«Θα στηρίξουμε με 140 δισ. τα κράτη-μέλη»

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε από το Στρασβούργο το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποίησε το σχέδιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και τα μελλοντικά σχέδια της Ένωσης, στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας για την κατάσταση της ΕΕ, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρούσα στη συζήτηση ήταν και η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, η Ολένα Ζελένσκι.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία:

«Από την πρώτη στιγμή η ΕΕ δεν δίστασε στη ρωσική εισβολή»

«Το αδυσώπητο και ανελέητο πρόσωπο του κακού απειλεί το μέλλον, με τις σειρήνες του πολέμου να ηχούν ξανά. Από την πρώτη στιγμή η ΕΕ δεν δίστασε. Βρήκαμε το θάρρος να κάνουμε το σωστό. Έχει φανεί αντάξια των προσδοκιών η Ευρώπη.

Αμέσως μόλις τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στην Ουκρανία, η απάντησή μας ήταν καίρια. Η δύναμη της Ευρώπης, αυτή που την κινεί, βγήκε πάλι στην επιφάνεια.

Ας είμαστε ειλικρινείς, είναι πολλά τα διακυβεύματα όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. Είναι ένας πόλεμος κατά του ενεργειακού μας συστήματος, της οικονομίας μας και των αξιών μας.

Η Ευρώπη, οι αξίες μας και η Ουκρανία όμως θα νικήσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα η τόλμη έχει ένα όνομα, το όνομα αυτό είναι Ουκρανία. Έχει ένα πρόσωπο, αυτό των ανδρών και γυναικών της Ουκρανίας.

Αγαπητή μου Ολένα, χρειάστηκε τεράστιο θάρρος για να αντισταθείτε στη σκληρότητα του Πούτιν.

Η Ουκρανία είναι ισχυρή γιατί άνθρωποι όπως εσείς και ο σύζυγός σας είσαστε θαρραλέοι. Εμψυχώσατε έναν ολόκληρο λαό. Ζήτω η Ουκρανία!».

Aπό αριστερά: Ρομπέρτα Μπετσόλα, Ολένα Ζελένσκι και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Aπό αριστερά: Ρομπέρτα Μπετσόλα, Ολένα Ζελένσκι και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτο AP

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ουκρανία θα παραμείνει ακλόνητη»

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ουκρανία θα παραμείνει ακλόνητη. Οι αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ. Η οικονομία της Ρωσίας είναι στην εντατική. Ο ρωσικός στρατός έχει προβλήματα συντήρησης. Η ρωσική βιομηχανία είναι σε διάλυση. Αυτό είναι το τίμημα του πολέμου του Πούτιν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κυρώσεις θα παραμείνουν, να είναι ξεκάθαρο. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική μας υποστήριξη στην Ουκρανία. Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα απαιτήσει τεράστιους πόρους.

Ανακοινώνω ότι θα στηρίξουμε την ανοικοδόμηση των σχολείων. Θα δώσουμε 100 εκατ. ευρώ.

Θέλω να συνεχιστεί εμπόριό μας με την Ουκρανία. Θα φέρουμε την Ουκρανία στην ευρωπαϊκή αγορά. Η ενιαία μας αγορά είναι το μεγαλύτερό μας επίτευγμα και μπορεί να ωφελήσει και την Ουκρανία».

«Να βρούμε αξιόπιστους προμηθευτές, όχι τη Ρωσία»

«Η αποθήκευση ενεργειακών αποθεμάτων στο 80% είναι σημαντικό. Να βρούμε όμως αξιόπιστους προμηθευτές, όχι τη Ρωσία. Μέχρι πέρυσι ήμασταν στο 40% της εξάρτησης από τη Ρωσία και τώρα είμαστε στο 9%.

Το αέριο πρέπει να συνεχίσει να φθάνει στην ΕΕ. Αλλά δεν πρέπει να είναι πολύ ακριβό, γιατί δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί. Θα δημιουργήσουμε μια ομάδα κρούσης, για να δούμε πώς θα μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αγορές αερίου έχουν μεταβληθεί δραματικά. Η αγορά διασύνδεσης TTF δεν έχει προσαρμοστεί, οπότε η Κομισιόν θα δημιουργήσει νέους δείκτες αξιολόγησης πιο αξιόπιστους για την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος».

Πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών ενέργειας

«Το να τα βγάλουν πέρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχει γίνει πηγή άγχους. Είναι πολλά τα παραδείγματα των Ευρωπαίων που προσαρμόζονται. Το να μειωθεί η ζήτηση της ενέργειας στις ώρες αιχμής είναι καθοριστικό.

Χρειάζεται και στοχευμένη βοήθεια. Είναι ώρα για ένα ανώτατο όριο στα κέρδη των εταιριών ενέργειας με χαμηλό κόστος παραγωγής. Αυτές βγάζουν τεράστια κέρδη. Τώρα όμως μιλάμε για τεράστια έσοδα στην πλάτη των καταναλωτών εκμεταλλευόμενοι τον πόλεμο.

Θα στηρίξουμε με 140 δισ. τα κράτη-μέλη από τις επιπτώσεις του πολέμου στην αγορά της ενέργειας.

 Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτο AP
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτο AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να αποσυνδέσουμε τη δεσποτεία του φυσικού αερίου από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος»

«Πρέπει να κοιτάζουμε και προς το μέλλον. Οι καταναλωτές πρέπει να αντλήσουν οφέλη. Πρέπει να αποσυνδέσουμε τη δεσποτεία του φυσικού αερίου από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πριν από μισό αιώνα, τη δεκαετία του 70’, ο κόσμος είχε και πάλι ανάλογη κρίση. Αλλά δεν αντιμετωπίσαμε την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο. Αυτό ήταν σφάλμα και για το κλίμα και τα δημοσιονομικά των κρατών και για την σημερινή μας εξάρτηση. Λίγοι είχαν αναγνωρίσει ότι το πρόβλημα ήταν τα ίδια τα ορυκτά καύσιμα και όχι οι τιμές τους.

Δεν θέλει απλώς ευκαιριακές λύσεις. Κράτη-μέλη έχουν επενδύσει στην αιολική ενέργεια, ηλιακή και το υδρογόνο. Το υδρογόνο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την Ευρώπη, που πρέπει να γίνει μέρος μιας μαζικής αγοράς υδρογόνου. Η αγορά του υδρογόνου με τους πόρους του ταμείου για την καινοτομία θα βοηθήσει την μελλοντική αγορά του υδρογόνου και τη μελλοντική οικονομία».

Διπλασιασμός της πυροσβεστικής ικανότητας της ΕΕ

«Το καλοκαίρι είδαμε τον καύσωνα, τα δάση να καίγονται. Οι μελλοντικές ξηρασίες θα είναι πολύ πιο σοβαρές. Η Ένωση θα πιέσει για μια φιλόδοξη παγκόσμια συμφωνία στη διάσκεψη του ΟΗΕ και στην Cop27.

Φέτος στείλαμε αεροπλάνα από την Ελλάδα, τη Σουηδία και την Ιταλία για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στη Γαλλία και στη Γερμανία. Αλλά, καθώς οι καταστροφές γίνονται πιο συχνές και πιο έντονες, η Ευρώπη θα χρειαστεί περισσότερη δυναμικότητα», υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισήμανε ότι «η ΕΕ θα αγοράσει άλλα 10 ελαφρά αμφίβια αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα για να προσθέσει στον στόλο. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη».

Νέοι κανόνες για την οικονομική διακυβέρνηση

«Το μέλλον είναι να επενδύσουμε με βιώσιμο τρόπο. Πρέπει να επενδύσουμε στη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα. Χρειάζεται κανόνες τους οποίους θα παρουσιάσουμε τον Οκτώβριο για την οικονομική διακυβέρνηση.

Προτείνουμε περισσότερη ευελιξία για τη διαχείριση του χρέους αλλά και περισσότερη λογοδοσία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής. Ας χαράξουμε έναν κοινό δρόμο με μεγαλύτερη ελευθερία επενδύσεων, περισσότερο έλεγχο και περισσότερο πρωτοβουλία από τα κράτη-μέλη και στήριξη στους πολίτες».

Πακέτο ανακούφισης των επιχειρήσεων -Νέοι φορολογικοί κανόνες

«Ο πληθωρισμός και η αβεβαιότητα τις βαρύνουν ιδιαίτερα. Θα προωθήσουμε ένα πακέτο ανακούφισης των επιχειρήσεων. Πρέπει να άρουμε τα εμπόδια που κρατάνε πίσω τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αυτές είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα αναθεωρήσουμε την οδηγία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δεν γίνεται μια στις τέσσερις χρεοκοπίες να γίνονται για τιμολόγια που δεν πληρώνονται εγκαίρως. Χρειάζονται ένα σωσίβιο.

Ετοιμάζουμε πρόταση για ένα ενιαίο σύνολο φορολογικών κανόνων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη - το ονομάζουμε BEFIT.

Θα πρέπει να έχουμε δυνατότητα να φέρουμε ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ελκυστική. Για το 2023 να κηρύξουμε τη διά βίου μάθηση ως θέμα του ευρωπαϊκού έτους».

 Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτό AP
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Φωτό AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να μη βρεθούμε μπροστά σε μια νέα εξάρτηση»

«Οι πρώτες ύλες είναι στρατηγικής σημασίας. Το λίθιο και οι σπάνιες γαίες θα γίνουν πιο σημαντικά και από το πετρέλαιο το επόμενο διάστημα.

Υπάρχει ένα μόνο κράτος που δεσπόζει στην αγορά. Σχεδόν το 90% των σπάνιων γαιών και το 60% του λιθίου επεξεργάζονται στην Κίνα. Να μη βρεθούμε μπροστά σε μια νέα εξάρτηση. Γι' αυτό πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα πολλά βήματα. Χρειαζόμαστε νέες εταιρικές σχέσεις για την πρόσβαση στις πρώτες αυτές ύλες για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και τις αξίες μας με αξιόπιστους εταίρους.

Θα δημιουργήσουμε ένα νέο κοινό ταμείο γι' αυτό».

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν μια σταθερά για τον κόσμο

«Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ μάς θύμισε ότι κάποια πράγματα τελειώνουν. Ήταν μια σταθερά σε όλη τη διάρκεια των 70 ταραγμένων ετών. Πάντα είχε να πει το κατάλληλο πράγμα την κατάλληλη στιγμή. Εξακολουθώ να έχω στο μυαλό μου αυτά που είχε πει για την πανδημία. Θα πετύχουμε και η επιτυχία θα ανήκει σε όλους μας και τον καθέναν μας ξεχωριστά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπέρ του στόχου για μια ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα

«Η πολιτική μας πρέπει να αναθεωρηθεί στις εξωτερικές υποθέσεις. Αυτό θα κατοχυρωθεί με τους ομοϊδεάτες εταίρους μας. Να φτάσουμε στον πυρήνα των δημοκρατικών μας αξιών. Θα εμβαθύνουμε τους δεσμούς. Ειδικά με αυτούς που έχουν ξεκινήσει την πορεία τους προς την Ένωση. Είμαι υπέρ του στόχου για μια ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα (προθάλαμο της ΕΕ) με χώρες δηλαδή που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τη διαδικασία της ένταξης.

Θέλω λοιπόν οι άνθρωποι των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας να γνωρίζουν: Είστε μέρος της οικογένειάς μας, το μέλλον σας είναι στην Ένωσή μας και η Ένωσή μας δεν είναι πλήρης χωρίς εσάς».

«Προστατεύουμε τις ευρωπαϊκές αξίες»

«Πρέπει να προστατευτούμε από τη διαδικτυακή παρέμβαση. Να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και τη δημοκρατία μας. Πολλοί από εμάς έχουμε θεωρήσει τη δημοκρατία δεδομένη. Τα πάντα πρέπει να κάνουμε για τη δημοκρατία. Κάθε μέρα κάθε λεπτό.

Είναι καθήκον μας να προστατεύουμε το κράτος δικαίου. Θα επιμείνουμε στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας μας και στην προστασία των αξιών μας μέσω του μηχανισμού αιρεσιμότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλω μια Ευρώπη που διαχειρίζεται τη μετανάστευση με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Θέλω μια Ευρώπη όπου όλα τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις προκλήσεις που όλοι μοιραζόμαστε», υπογράμμισε και έκανε λόγο για «μια Ευρώπη που να επιδεικνύει αλληλεγγύη σε όλα τα κράτη μέλη».

Όσον αφορά στο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, υπάρχει ο οδικός χάρτης και χρειάζεται η πολιτική βούληση.

Δείτε live τη συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης

Η «Kατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είναι η ετήσια ομιλία που εκφωνεί κάθε Σεπτέμβριο ο/η εκάστοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ και αμέσως μετά συζητείται η δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το περασμένο έτος, παρουσιάζεται το πρόγραμμά της για το προσεχές έτος και, γενικότερα, το όραμά της για το μέλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ