Ουκρανία: «Πληρώσαμε με αίμα την υποψηφιότητά μας στην ΕΕ», λέει Ουκρανή αξιωματούχος - iefimerida.gr

Ουκρανία: «Πληρώσαμε με αίμα την υποψηφιότητά μας στην ΕΕ», λέει Ουκρανή αξιωματούχος

Η Ουκρανία διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ
Η Ουκρανία διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ/ Πηγή: Twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H κυβέρνηση της Ουκρανίας πιέζει τους ηγέτες της ΕΕ να χορηγήσουν στη χώρα το καθεστώς υποψήφιας χώρας το συντομότερο δυνατό.

Χθες, 9 Μαΐου, η Ουκρανία ολοκλήρωσε το δεύτερο μέρος του ερωτηματολογίου για την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, με τον Πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παρουσιάζει το ολοκληρωμένο έγγραφο 9 τόμων στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια βίντεοκλήσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως μετέφερε και η πρόεδρος της Κομισιόν, ανακοινώνοντας την συγκεκριμένη εξέλιξη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης: « Είναι πάνω από 5000 σελίδες και μου τις παρέδωσε».

Το Κίεβο είχε συμπληρώσει το πρώτο μέρος του ερωτηματολογίου της ΕΕ για την ένταξη στις 18 Απριλίου με ταχύτητα ρεκόρ μόλις 10 ημερών, μια ταχύτητα που στις Βρυξέλλες αύξησε την πίεση.

Η πολύπλοκη διαδικασία της ένταξης

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, όπως μεταφέρει το Euractiv, η προσδοκία είναι ότι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το εάν οι ηγέτες του μπλοκ θα πρέπει να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία ένταξης θα μπορούσε να συνταχθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου και να είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επίσημη υιοθέτηση της χώρας ως υποψήφιας χώρας θα αποτελούσε απόφαση για την ΕΕ των 27 που θα ενεργούσε μετά από συμβουλές εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα επιβλέπει την περίπλοκη και δυνητικά μακρά διαδικασία προσχώρησης.

Το Κίεβο θα πρέπει κυρίως να πληροί αυστηρά πρότυπα διακυβέρνησης, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να εφαρμόσει το κράτος δικαίου προτού γίνει δεκτό ως μέλος.

Η ένταξη στην ΕΕ είναι μια περίπλοκη διαδικασία, την οποία και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Ωστόσο, η απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας αποτελεί από μόνο του σημαντικό ορόσημο.

«Έχουμε ήδη πληρώσει με αίμα την υποψηφιότητά μας

Η αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας και υπέυθυνη για την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση, Όλα Στεφανίσινα είπε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που είναι δύσπιστες σχετικά με τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ μέχρι στιγμής έχουν παρουσιάσει μάλλον «αδύναμα» επιχειρήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας, είπε η Στεφανίσινα σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν περίπου έξι έως επτά χώρες που είναι δύσπιστες σχετικά με το να επιτρέψουν στην Ουκρανία να προχωρήσει γρήγορα.

Αν και η Ουγγαρία υποστήριξε τις εκκλήσεις των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης νωρίτερα αυτό το έτος για την Ουκρανία να γίνει μέλος της ΕΕ, μακροπρόθεσμα, η πρόσφατη στάση της Βουδαπέστης για τον αποκλεισμό των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία έχει προκαλέσει ανησυχία στο Κίεβο.

Ερωτηθείσα εάν αναμένει ότι η Βουδαπέστη θα είναι μεταξύ εκείνων που είναι διστακτικοί, η Στεφανίσινα είπε ότι η Ουγγαρία δεν έχει εκφραστεί αρνητικά στις φιλοδοξίες ένταξης της Ουκρανίας μέχρι στιγμής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά η Ουκρανή αξιωματούχος δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι το Κίεβο είναι αποφασισμένο να κάνει το διπλωματικό επιπλέον μίλι για να εξασφαλίσει μια θετική απάντηση από τα κράτη μέλη της ΕΕ τον Ιούνιο.

«Έχουμε κατανοήσει ότι θα είναι μακρύς ο δρόμος για την οικοδόμηση της ομοφωνίας μεταξύ όλων των κρατών μελών, η δέμσευσή μας είναι να μην αφήσουμε τίποτα μη ολοκληρώμενο», είπε.

Ό,τι χρειάζεται από πλευράς, για να οικοδομηθεί αυτή η συναίνεση, να τεθέι σε κίνηση αυτή η ενότητα, θα γίνει», είπε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Έχουμε ήδη πληρώσει με αίμα την υποψηφιότητά μας».

Το καθεστώς της υποψήφιας χώρας έχει μεγάλη πολιτική σημασία

Οι ηγέτες, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ τονίζουν ότι πρόκειται για το πολιτικό μήνυμα που θα στείλει η χορήγηση του καθεστώτος υποψηφίου, όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και σε 44 εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες. Αυτό ακριβώς καθιστά πολύτιμη την υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ιγκόρ Ζόφκα, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, είχε πει σε αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών που είχε επισκεφθεί την Ουκρανία ότι ενώ το Κίεβο κατανοεί ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, «δεν θα δείξει κατανόηση εάν τον Ιούνιο στην Ουκρανία δεν χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας με αιτιολογία απλούς γραφειοκρατικούς λόγους».

Η ιδιότητα του υποψηφίου έχει «τεράστια συμβολική σημασία για την Ουκρανία», τόνισε ο Ζόφκα.

Ένας Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι αν δεν δοθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας θα μπορούσε«να σκοτώσει και το τελευταίο κομμάτι της ελπίδας» των νέων γενεών Ουκρανών που μάχονται ενάντια στη ρωσική εισβολή, μεταφέρει το Euractiv.

«Τι θα συμβεί αν τους το πάρουμε αυτό; Θα συνεχίσουν να παλεύουν γιατί πρόκειται για επιβίωση, αλλά θα θυμούνται ότι η Ευρώπη τους απογοήτευσε», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΟύρσουλα Φον ντερ Λάιεν πρότεινε ότι η πορεία της Ουκρανίας προς τη μελλοντική ένταξη θα είναι επίσης στενά συνδεδεμένη με τη μεταπολεμική ανάκαμψη που παρέχεται από τη Δύση και μέρος μιας ευρύτερης φιλοδοξίας να εντάξει την Ουκρανία στο μπλοκ.

Οι δηλώσεις Μακρόν για την Ουκρανία

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί χρόνια για να επιτύχει την ένταξη της στην ΕΕ η Ουκρανία και παρουσίασε μάλιστα μια εναλλακτική πρόταση για την δημιουργία μιας πολιτικής ευρωπαϊκής κοινότητας για χώρες εκτός της ΕΕ με τις οποίες η Ένωση μοιράζεται κοινές αρχές και αξίες, όπως η Μ Βρετανία και η Ουκρανία για παράδειγμα. Σε κάθε περίπτωση το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ, χώρας αποτελεί βασικό διπλωματικό στόχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ