Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις, καταστρέφουν την υποδομή της χώρας - iefimerida.gr

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις, καταστρέφουν την υποδομή της χώρας

Άμαχοι εγκαταλείπουν μέσα σκηνικό καταστρροφής το Ιρπίν της Ουκρανίας
Άμαχοι εγκαταλείπουν το Ιρπίν της Ουκρανίας / Φωτογραφία: AP Photo / Efrem Lukatsky
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σφοδρές οδομαχίες είναι σε εξέλιξη σε μια μεγάλη περιοχή βόρεια και δυτικά του Κιέβου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να σφίξουν τη θηλιά στην πρωτεύουσα.

«Ο εχθρός με ακραία οργή καταστρέφει την Bucha, το Χοστομέλ, το Βορζέλ και το Ιρπίν. Σκοτώνουν σκόπιμα αμάχους» λέει ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές για σφοδρά πυρά στις τέσσερις αυτές συνοικίες και οι άμαχοι συνεχίζουν να εκκενώνουν τα σπίτια τους, εν αναμονή μάλιστα της έναρξης του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε στην πρωτεύουσα για να δημιουργήσουμε αποθέματα τροφίμων, φαρμάκων, των ουσιωδών. Μοιράζουμε βοήθεια, ανθρωπιστική βοήθεια στείλαμε και στο Τσερνιχίβ [βόρεια του Κιέβου]. Καλώ όλους τους κατοίκους του Κιέβου να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να μείνουν σπίτια τους, ή να πάνε σε καταφύγια σε περίπτωση συναγερμού», πρόσθεσε ο Κλίτσκο.

Σκοτώθηκε δήμαρχος πόλης κοντά στο Κίεβο από ρωσικά πυρά

Ο συνάδελφός του στο Χοστομέλ, κοντά στο Κίεβο, δήμαρχος Γιούρι Πριλίπκο, σκοτώθηκε από ρωσικά πυρά «την ώρα που μοίραζε ψωμί στους πεινασμένους, φάρμακα στους αρρώστους και καθησύχαζε τους απελπισμένους», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο στο λογαριασμό του στο Facebook.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πριλίπκο σκοτώθηκε μαζί με άλλα δύο άτομα. «Ουδείς τον ανάγκασε να βρεθεί στη γραμμή πυρός των δυνάμεων κατοχής. Σκοτώθηκε για το λαό του, για το Χοστομέλ. Σκοτώθηκε ως ήρωας», πρόσθεσε η ανάρτηση.

Συγκλονιστικές εικόνες από το Ιρπίν: Άμαχοι φεύγουν μέσω βομβαρδισμένης γέφυρας

Απίστευτες εικόνες φθάνουν από το Ιρπίν, με Ουκρανούς αμάχους να προσπαθούν να διαφύγουν μέσω μιας κατεστραμμένης από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς γέφυρας.

Το Ιρπίν απέχει κάπου 18 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου και βρίσκεται κοντά στο στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο του Χοστομέλ, επίκεντρο σφοδρών μαχών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια οικογένεια Ουκρανών σκοτώθηκε χθες στη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από την περιοχή.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν την προέλαση προς το Μικολάιφ

Και ενώ η Μόσχα βάζει όρους που είναι σχεδόν αδύνατο να αποδεχθεί το Κίεβο, για να σταματήσει ο πόλεμος, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την ίδια ώρα την επίθεση προς το στρατηγικής σημασίας λιμάνι του Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, με αξιωματούχους να καλούν τους πολίτες να μείνουν στα καταφύγια λίγες ώρες μετά την εκτόξευση ρωσικών πυραύλων προς την πόλη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Όλεγκ Σένκεβιτς.

Όλοι στο Μικολάιφ ξύπνησαν σήμερα με τους ήχους των ρωσικών επιθέσεων, έγραψε ο ίδιος στο Telegram. «Όπως και σε ολόκληρη την Ουκρανία, ο εχθρός στοχοθέτησε πολυκατοικίες». Ο Σένκεβιτς κάλεσε τους κατοίκους να μην αγγίζουν βόμβες που δεν έχουν εκραγεί, καθώς και βλήματα από βόμβες διασποράς, που εντόπισαν ξένοι δημοσιογράφοι κοντά σε αστικές περιοχές.

Οι Ρώσοι καταστρέφουν τις υποδομές της Ουκρανίας

Με τη λυσσαλέα αντίσταση που συναντούν οι ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο και άλλες πόλεις, και τις αντικατοχικές διαδηλώσεις σε αστικά κέντρα που κατέλαβαν στη νότια Ουκρανία εντείνονται οι φόβοι στη Δύση ότι το Κρεμλίνο θα καταφύγει σε ωμές τακτικές για να πετύχει τους στόχους του, με Ευρωπαίο ανώτερο αξιωματούχο άμυνας να δηλώνει στους «FT» εντυπωσιασμένος από τη γενναιότητα των Ουκρανών έναντι μιας υπέρτερης στρατιωτικής μηχανής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, είναι πόσο θα αντέξουν ακόμη οι Ουκρανοί, λένε αναλυτές και δυτικοί αξιωματούχοι άμυνας. Οι ρωσικές δυνάμεις στρέφονται σε μια στρατηγική πολιορκίας με στόχο την καταστροφή υποδομών, όπως σταθμοί παραγωγής ενέργειας, για να καταρρακώσουν το ηθικό των αμυνομένων.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι εισβολείς εκτόξευσαν 600 πυραύλους μέχρι τώρα, 100 περισσότερους σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή, πράγμα που δείχνει ότι κλιμακώνουν τις επιθέσεις, ενώ Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας είπε ότι η Ρωσία έχει ήδη προωθήσει εντός της Ουκρανίας το 95% των δυνάμεων που είχε παρατάξει στη μεθόριο πριν από τις 24 Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος είπε ότι καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχει εξασφαλίσει αεροπορική υπεροχή, καθώς μετρούν αμφότερες απώλειες σε αεροσκάφη και αντιπυραυλικά συστήματα. Η στασιμότητα στην προέλαση έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις τακτικές στις οποίες πιθανώς θα καταφύγει η Μόσχα, για να αντιμετωπίσει την αντίσταση και να ελέγξει τους πληθυσμούς των πόλεων που καταλαμβάνει.

Αξιωματούχοι ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι η ρωσική FSB έχει αναλάβει να φροντίσει για την καταστολή των κινητοποιήσεων σε καταληφθείσες πόλεις, «πιθανώς με τακτικές βίαιου ελέγχου των πληθυσμών, συλλήψεις των διοργανωτών των κινητοποιήσεων, ακόμη και με δημόσιες εκτελέσεις», δήλωσε ένας εξ αυτών στους «FT». Αναλυτές λένε ότι είναι γνωστή και μάλιστα «φθηνή» τακτική η κατατρομοκράτηση των πληθυσμών σε τέτοιες περιπτώσεις, την ώρα που οι δυτικές κυρώσεις και το κόστος των επιχειρήσεων βαρύνουν τη Ρωσία, ενώ απαιτούν και λιγότερες δυνάμεις. Συνήθως χρειάζονται 20 στρατιώτες ανά 1.000 άτομα για μια επιτυχημένη κατοχή μιας χώρας, κάτι που θα απαιτούσε μια τεράστια ρωσική δύναμη στην Ουκρανία των 44.000.000 κατοίκων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα είναι μεγάλος ο πειρασμός στη Μόσχα να στραφεί στον τρόμο στις μεγάλες εκτάσεις της Ουκρανίας. Είναι επίσης μια φθηνή και δοκιμασμένη μέθοδος όταν δεν διαθέτεις αρκετούς άνδρες» είπε ο Σέρχιο Τζαραμίλο, ανώτερος σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ειρήνης στις Βρυξέλλες, που σχεδίασε την ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία. Εκεί «οι παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές κατέφυγαν σε σειρά άγριων, μαζικών εγκλημάτων για να τσακίσουν το ηθικό ντόπιων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο στην Ουκρανία, τι θα κάνει η Δύση;», αναρωτήθηκε.

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν -σε επιστολή τους προς τον ΟΗΕ- ότι διέθεταν «αξιόπιστες πληροφορίες» πως οι ρωσικές δυνάμεις «πιθανώς θα χρησιμοποιήσουν φονικά μέτρα για να διαλύσουν ειρηνικές διαδηλώσεις ή να αντιμετωπίσουν με άλλον τρόπο ειρηνικές ασκήσεις φερόμενης αντίστασης». Η ίδια επιστολή υποστήριζε ακόμη ότι η Ρωσία έχει εντοπίσει Ουκρανούς «που θα σκοτωθούν ή θα σταλούν σε στρατόπεδα μετά από στρατιωτική κατοχή», ισχυρισμούς που χαρακτήρισε ψέμα και απόλυτη μυθοπλασία ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ