Ουκρανοί και Ρώσοι θα πάνε σε νέες συνομιλίες -Συνεχίζει το σφυροκόπημα η Ρωσία, ο χάρτης της εισβολής - iefimerida.gr

Ουκρανοί και Ρώσοι θα πάνε σε νέες συνομιλίες -Συνεχίζει το σφυροκόπημα η Ρωσία, ο χάρτης της εισβολής

Ο χάρτης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Ο χάρτης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά υπήρξε μια χαραμάδα αισιοδοξίας για τον ανθρωπιστικό τομέα.

Οι πληροφορίες που έρχονται και από τις δύο πλευρές κάνουν λόγο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, οι οποίες, μάλιστα, θα διεξαχθούν σύντομα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, μπορεί οι προσδοκίες τους να μην επαληθεύθηκαν, ωστόσο ευελπιστούν «ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν» τόνισε εξερχόμενος από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το έτερο μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Λευκορωσία, Λεονίντ Σλούτσκι, ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων στην Ουκρανία κατά μήκος των ανθρωπιστικών διαδρόμων θα είναι επιτυχείς, ενώ σημείωσε πως ο τέταρτος γύρος ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί στο έδαφος της Λευκορωσίας στο εγγύς μέλλον.

Από την πλευρά της Ουκρανίας, ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, διαπραγματευτής και επικεφαλής του γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημείωσε ότι ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων δεν απέφερε αποτελέσματα που θα βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση, αλλά υπήρξαν μικρές εξελίξεις όσον αφορά στον ανθρωπιστικό τομέα.

Στο επίκεντρο Ρωσίας-Ουκρανίας οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Κοινός τόπος των δηλώσεων από τους εκπροσώπους των δύο χωρών ήταν το ενδιαφέρον τους για το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων από τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο πόλεις. Κάτι τέτοιο έχει αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση τις τελευταίες ημέρες, με αλληλοκατηγορίες εκατέρωθεν για παρεμπόδιση της διαδικασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικό είναι ότι χθες ξεκίνησε η δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης της Μαριούπολης από τους αμάχους, η οποία, ωστόσο, διακόπηκε, έπειτα από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της αντιπροέδρου της Ουκρανίας, Ιρένα Βερετσούκ, υπάρχουν σχεδόν 300.000 άμαχοι που πρέπει αμέσως να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη, η οποία δέχτηκε επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις, με συνέπεια τον θάνατο αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ενώ προσπαθούσαν να φύγουν.

Τι συνέβη στον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας

Ως «μικρές θετικές εξελίξεις» χαρακτηρίστηκαν από την ουκρανική πλευρά τα όσα εξελίχθηκαν νωρίτερα τη Δευτέρα, κατά τον τρίτο γύρο συνομιλιών Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών ανέφεραν πως οι διαπραγματεύσεις δεν απέφεραν αποτελέσματα που θα βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση όσον αφορά τη διευθέτηση της κατάστασης.

Ο Ουκρανός Πόντολιακ τόνισε, σε βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ότι συνεχίστηκαν εντατικά οι διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό πλαίσιο των κανονισμών, καθώς και για την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ρώσος Μεντίνσκι δήλωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία πήγε στο σημείο των συνομιλιών με αρκετά έγγραφα, με την ελπίδα ότι σήμερα θα μπορούσε να υπογραφεί τουλάχιστον ένα πρωτόκολλο για ορισμένα από τα θέματα που φαινόταν να έχουν ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής. «Αλλά η ουκρανική πλευρά πήρε όλα αυτά τα έγγραφα για να τα μελετήσει. Δεν μπορούσαν να υπογράψουν κάτι επί τόπου και είπαν ότι θα επιστρέψουν σε αυτό το θέμα, πιθανότατα στην επόμενη συνάντηση».

Ζελένσκι: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τα τελεσίγραφα του Πούτιν»

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ερωτώμενος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, δήλωσε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι θέσεις του Πούτιν αποτελούν τελεσίγραφο και εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε τελεσίγραφα. Έχουμε, όμως, πιθανές λύσεις για τα τρία σημεία που ζητάει η Ρωσία. Θα πρέπει όμως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν να ξεκινήσει διάλογο. Βρίσκεται σε μια ''φούσκα'' και οι πληροφορίες που λαμβάνει δεν γνωρίζει κανείς πόσο αληθινές είναι».

Ο χάρτης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε πόλεις της Ουκρανίας, παρά τις επιχειρήσεις εκκένωσης από ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Σε ενημέρωσή του, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ρίχνει φως στην κατάσταση που επικρατεί στα εδάφη της Ουκρανίας, τη 12η ημέρα του πολέμου.

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών συγκεντρώνουν σε έναν επικαιροποιημένο χάρτη όλα τα σημεία στα οποία σημειώνονται στρατιωτικές επιθέσεις, γύρω και μέσα στην πρωτεύουσα, Κίεβο, αλλά και σε πόλεις όπως οι Τσερνίχιβ, Χάρκοβο, Ντονέτσκ και Μαριούπολη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν από τη Χερσώνα προς την πόλη Μικολάιβ, όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Η Ρωσία ισχυρίζεται πως έχει καταλάβει ένα τοπικό αεροδρόμιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις θέσεις των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και τις τοποθεσίες όπου έχουν σημειωθεί επιθέσεις της Ρωσίας.

χάρτης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Επικαιροποιημένος χάρτης των ρωσικών προελάσεων και επιθέσεων σε ουκρανικά εδάφη / Βρετανικό υπ. Άμυνας

Ουκρανία: Κίεβο και Μαριούπολη βομβαρδίζονται συνεχώς

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας συνεχίζουν να πλήττουν με ρουκέτες τις πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του Κιέβου και της Μαριούπολης, παρά τις υποσχέσεις για τον σχηματισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από τις περιοχές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας λέει πως «αυτό εμποδίζει την ασφαλή δίοδο των ανθρωπιστικών διαδρόμων με Ουκρανούς και ξένους πολίτες, αλλά και τη μεταφορά φαρμάκων και φαγητού».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ