Ψήφισμα του ΟΗΕ κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία: Καταδικάζει και ζητά η Ρωσία να αποχωρήσει - iefimerida.gr

Ουκρανία
Φωτογραφία αρχείου: ASSOCIATED PRESS

Τα Ηνωμένα Έθνη ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ ενός ψηφίσματος που καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ζητεί την άμεση αποχώρηση των δυνάμεων της Ρωσίας, μετά την παγκόσμια οργή για την εισβολή στην Ουκρανία, που καταλήγει σε μια ολοένα και αυξανόμενη απομόνωση της Ρωσίας.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 141 από τα 193 κράτη-μέλη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, 35 απείχαν και πέντε ψήφισαν κατά.

Το ψήφισμα, το οποίο συνυπέγραψαν 94 χώρες, ανέφερε ότι ο ΟΗΕ «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας». Ακόμη απαιτεί «από τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας» και «να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις».

Το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά αποτελεί έκφραση των απόψεων των μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την αύξηση της πίεσης στη Μόσχα και τη σύμμαχό της Λευκορωσία.

«Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή» είπε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. «Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην πρόσφατη Ιστορία, τα Ηνωμένα Έθνη τίθενται υπό αμφισβήτηση» συμπλήρωσε η ίδια, και έκανε έκκληση: «Ψηφίστε ''ναι'' αν πιστεύετε ότι τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικού σας, έχουν δικαίωμα στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Ψηφίστε ''ναι'' αν πιστεύετε ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της».

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, προειδοποίησε ότι η υιοθέτηση του ψηφίσματος μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Την Παρασκευή, η Ρωσία ήταν η μοναδική χώρα που ψήφισε κατά ενός παρόμοιου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά επειδή η Ρωσία είναι μία από τις πέντε δυνάμεις που έχουν δικαίωμα βέτο, το ψήφισμα δεν υποστηρίχθηκε, οπότε οι σύμμαχοι της Ουκρανίας παρέπεμψαν το θέμα στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια (η τελευταία ήταν το 1982) που το Συμβούλιο Ασφαλείας παραπέμπει μια κρίση στη συνέλευση και μόλις η 11η φορά που συγκαλείται έκτακτη σύνοδος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ από το 1950.

Η σύγκληση της έκτακτης συνόδου της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ έγινε βάσει του ψηφίσματος «ενωμένοι για την ειρήνη», σύμφωνα με το οποίο οι παγκόσμιες απειλές παραπέμπονται στο σώμα «εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας, λόγω έλλειψης ομοφωνίας των μονίμων μελών, αποτύχει να ασκήσει την πρωταρχική του ευθύνη να ενεργήσει όπως απαιτείται για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζητούν την αποχώρησή της.

Δείτε όλο το ψήφισμα: