Μαύρα γενέθλια για τον Πούτιν, που κλείνει τα 70 -Η Ουκρανία τού χαλάει τη γιορτή

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν γιορτάζει σήμερα τα 70ά γενέθλιά του, καθώς έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις -ανάμεσά τους και αθλητικοί διαγωνισμοί-, στη σκιά των δυσμενών για τις δυνάμεις του εξελίξεων στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Εκτός από τα συγχαρητήρια από τον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος δέχεται και τις «δουλικές» ευχές των υποτακτικών, που τον χαιρετίζουν ως σωτήρα της σύγχρονης Ρωσίας.

Μάλιστα, ο πατριάρχης Κύριλλος παρακινεί το ποίμνιο και τον Κλήρο να αφιερώσουν δύο ημέρες προσευχής υπέρ υγείας και μακροημέρευσης του Πούτιν, που έχει κρατήσει στα χέρια του το τιμόνι της χώρας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ηγέτη μετά τον Ιωσήφ Στάλιν.

«Ο Θεός σάς τοποθέτησε στην εξουσία», είπε ο πατριάρχης Κύριλλος, πλέκοντας το εγκώμιο του Πούτιν «για τη μεταμόρφωση της εικόνας της Ρωσίας, την ενίσχυση της κυριαρχίας της και των αμυντικών της ικανοτήτων, την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».

Η αντεπίθεση των Ουκρανών ρίχνει βαριά σκιά στη γιορτή του Πούτιν

Αλλά η Ουκρανία είναι εδώ για να του χαλάσει τη γιορτή με την αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει στα νότια και ανατολικά, ανατρέποντας τα σχέδιά του.

Ο πόλεμος, που ο ίδιος προκάλεσε -για να είναι η κορύφωση αυτής της πολυετούς πορείας «από το χάος στη σταθερότητα»-, παραπαίει και προδίδει το «κοινωνικό συμβόλαιο» με τους Ρώσους... Η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας και η πολιτική, οικονομική, στρατιωτική κρίση που έφερε στην επιφάνεια και μεγέθυνε προκαλούν αναβρασμό στις ρωσικές ελίτ και δημιουργούν ερωτήματα για το μέλλον του Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν, που ανέλαβε την ηγεσία την τελευταία ημέρα του 1999, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση της εξουσίας του, αφού η εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε την οξύτερη αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης από το 1962 και την κρίση των πυραύλων στην Κούβα.

Στα γενέθλιά του, ο Πούτιν θα συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών στην Αγία Πετρούπολη, την κάποτε αυτοκρατορική πρωτεύουσα, που ιδρύθηκε από τον Μεγάλο Πέτρο, που τυγχάνει να είναι η γενέτειρά του και η πόλη από την οποία ξεκίνησε την πορεία, που τελικά τον έφερε στην κορυφή του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν αντιμέτωπος με αμφισβήτηση της εξουσίας του

Πολιτικοί αντίπαλοι, όπως ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, δηλώνουν ότι ο Πούτιν οδήγησε τη Ρωσία στο αδιέξοδο και στην καταστροφή, οικοδομώντας ένα σαθρό σύστημα εξουσίας, αποτελούμενο από ανίκανους συκοφάντες, το οποίο προορίζεται να καταρρεύσει, παρασύροντας τη Ρωσία στο χάος.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές του λένε ότι ο Πούτιν έσωσε τη Ρωσία από την καταστροφή που της επιφύλασσε μια αλαζονική και επιθετική Δύση. Σημειώνουν, επίσης, πως πήρε το αίμα της Ρωσίας πίσω, μετά την ταπείνωση που υπέστησαν οι ρωσικές ελίτ κατά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ωστόσο, έπειτα από επτά μήνες πολέμου, η Ρωσία έχει υποστεί βαριές απώλειες σε έμψυχο υλικό και εξοπλισμό, έχει αναγκαστεί σε οπισθοχώρηση σε πολλά μέτωπα και υφίσταται τη μία ταπείνωση μετά την άλλη.

Ο Πούτιν αναγκάστηκε να προσφύγει σε επιστράτευση, να παραδεχθεί «λάθη» όταν αυτή εξελίχθηκε σε χαώδεις συνθήκες και προκάλεσε μαζική έξοδο Ρώσων πολιτών από τη χώρα, να προχωρήσει σε προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών και στην εκτόξευση απειλών ότι θα τις υπερασπιστεί και με πυρηνικά όπλα.

Παρ' όλα αυτά, η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως τις περιοχές αυτές. Αλλά επέλεξε να τις προσαρτήσει, για να παρουσιάσει τελικά ένα αποτέλεσμα μετά από μήνες πολέμου.

«Διαφορετικά, ο πόλεμος θα είχε χάσει το νόημά του», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Αμπάς Γκαλιάμοφ. Αλλά δεν πρόκειται για νίκη, ούτε καν το Κρεμλίνο δεν το βλέπει έτσι. Ακόμη και πιστοί σύμμαχοι του Κρεμλίνου κατήγγειλαν τις αποτυχίες του στρατού, αποφεύγοντας, προς το παρόν, να επικρίνουν τον ίδιο τον Πούτιν.

Ο Γκαλιάμοφ, ο οποίος εργαζόταν ο ίδιος στο Κρεμλίνο, δεν θέλει να περιγράψει τον Πούτιν ως «τρελό», αλλά υποστηρίζει ότι «έχασε τον έλεγχο».

Με την ευκαιρία των γενεθλίων του σήμερα, ο παλιός λογογράφος του Κρεμλίνου, Αμπάς Γκαλιάμοφ, δήλωσε: «Στα γενέθλια συνηθίζεται να γίνεται απολογισμός, αλλά, αν τα αποτελέσματα είναι τόσο οικτρά, καλό θα ήταν να μη μνημονευθούν και τόσο πολύ τα γενέθλια».



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βλάντιμιρ Πούτιν γενέθλια ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ