Ουκρανία: Ο χάρτης της προέλασης των Ρώσων -Ποιες πόλεις έχουν καταλάβει, ποιες απειλούνται άμεσα - iefimerida.gr

Ουκρανία: Ο χάρτης της προέλασης των Ρώσων -Ποιες πόλεις έχουν καταλάβει, ποιες απειλούνται άμεσα

Ο χάρτης της προέλασης των Ρώσων
Ο χάρτης της προέλασης των Ρώσων / Φωτ.: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζεται για 11η ημέρα η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, με τον χάρτη που δημοσιεύει το BBC να είναι ενδεικτικός της κατάστασης.

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων είναι συνεχής και πλέον έχουν αποκλείσει κάθε διέξοδο της Ουκρανίας προς την Αζοφική Θάλασσα.

Το μόνο κομμάτι που δεν έχουν καταλάβει ακόμα οι Ρώσοι στον Νότο είναι η περιοχή της Οδησσού. Στα βόρεια της Ουκρανίας, τα ρωσικά στρατεύματα προσεγγίζουν το Κίεβο από βορειοδυτικά αλλά και βορειοανατολικά, με την προέλαση προς την ουκρανική πρωτεύουσα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπό τον έλεγχο των Ρώσων έχουν περάσει, σύμφωνα με τον χάρτη του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, οι περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, η Μαριούπολη, η Χερσώνα και μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Ουκρανίας.

Και μια πιο κοντινή άποψη από τον Νότο της Ουκρανίας:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπό πολιορκία η Μαριούπολη, κατελήφθη η πόλη Μποροντιάνκα

Η σημερινή ημέρα ξημέρωσε με την είδηση ότι οι Ρώσοι πολιορκούν τη Μαριούπολη και την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, έχοντας ήδη πάρει τον έλεγχο της πόλης Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, η οποία έχει «καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς» σύμφωνα με ουκρανικές πηγές ενημέρωσης.

«Δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα εκεί... Δεν υπάρχει Μποροντιάνκα. Έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Το κέντρο της πόλης είναι απλά φρικιαστικό. Η Μποροντιάνκα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων», δήλωσε ο Ολεκσέι Κουλέμπα, επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Κιέβου.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου

«Στο χείλος ανθρωπιστικής καταστροφής η Μαριούπολη»

Η κατάσταση είναι δραματική στη Μαριούπολη, που βρίσκεται «στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής», όπως είπε Ουκρανός κυβερνητικός παράγοντας στο Ukraine-24 TV channel την Κυριακή το πρωί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις πόλεις Akhtyrka και Trostyanets, στη βόρεια περιοχή της Sumy, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή τροφοδοσία με νερό, είπε, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός σύμβουλος Vadim Denisenko. Πρόσθεσες, πάντως, ότι η νύχτα του Σαββάτου ήταν «σχετικά ήρεμη».

«Επιτακτική ανάγκη» να εκκενωθεί η Μαριούπολη

Είναι «επιτακτική ανάγκη» να εκκενωθεί τάχιστα η Μαριούπολη, η ουκρανική πόλη που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό και τους συμμάχους του επειδή η ανθρωπιστική κατάσταση είναι «καταστροφική», σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF). «Στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι καταστροφική και επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα», είπε ο Λοράν Λιγκοζάτ, ο συντονιστής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.

«Σήμερα, δεν υπάρχει πια νερό. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται τρομερά να βρουν πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει πια ηλεκτρικό, δεν υπάρχει θέρμανση. Τα τρόφιμα αρχίζουν να λείπουν, τα καταστήματα είναι άδεια», είπε ο Λιγκοζάτ, από το Λβιβ όπου βρίσκεται, στη δυτική Ουκρανία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διέθεταν προσωπικό σε αυτό το λιμάνι των 450.000 κατοίκων πριν από τη ρωσική εισβολή, την περασμένη εβδομάδα. Υπάρχουν ακόμη ομάδες τους εκεί, αλλά είναι μπλοκαρισμένες εδώ και αρκετές ημέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εδώ και αρκετές ημέρες, απλούστατα τίποτα δεν μπαίνει και δεν βγαίνει από την πόλη», είπε ο Λιγκοζάτ, καλώντας όλες τις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν στους πολίτες να φύγουν. «Είναι επιτακτική ανάγκη, αυτός ο ανθρωπιστικός διάδρομος, που θα έπρεπε να υπάρχει σήμερα αλλά δεν άνοιξε επειδή δεν τηρήθηκε η κατάπαυση του πυρός, να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα ώστε να μπορέσουν οι πολίτες, οι γυναίκες και τα παιδιά, να φύγουν από την πόλη», επέμεινε.

Ο δήμαρχος Μαριούπολης δήλωσε ότι η πόλη, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν 400.000 κατοίκων, είναι χωρίς ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και μετά την επίθεση δέχεται η πόλη. «Χάσαμε την εφεδρική μας παροχή νερού και έτσι είμαστε εντελώς χωρίς νερό αυτήν την στιγμή», είπε σε συνέντευξή του ο δήμαρχος της πόλης.

Πούτιν: Η Ουκρανία κινδυνεύει να πάψει να υπάρχει ως κράτος

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει να απειλεί. Συγκεκριμένα, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα θεωρήσει αυτόματα μέρος που εμπλέκεται στον πόλεμο οποιαδήποτε χώρα τυχόν αποπειραθεί να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, αίτημα που έθεσε πολύ πιεστικά το Κίεβο αλλά το NATO και οι ΗΠΑ απέρριψαν.

«Ακούμε ότι χαρακτηρίζεται αναγκαίο να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Όμως είναι αδύνατο να γίνει αυτό από την ουκρανική επικράτεια, είναι δυνατό μόνο από το έδαφος γειτονικών χωρών», σημείωσε ο κ. Πούτιν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεκαθάρισε κατόπιν πως οποιοδήποτε μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση θα εκλαμβανόταν από τη Μόσχα «ως συμμετοχή στην ένοπλη σύρραξη κάθε χώρας» το έδαφος της οποίας θα χρησιμοποιείτο για να «δημιουργηθεί απειλή για τους στρατιωτικούς μας».

Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να πάψει να υπάρχει ως κράτος αν οι Αρχές στο Κίεβο δεν αλλάξουν πολιτική.

«Οι σημερινές (σ.σ. ουκρανικές) Αρχές πρέπει να κατανοήσουν ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη του ουκρανικού κράτους. Και αν συμβεί αυτό, θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη», διεμήνυσε ο ένοικος του Κρεμλίνου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε με έκδηλη οργή την Παρασκευή την άρνηση του NATO να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία για να εξουδετερωθούν οι πολύ πιο ισχυρές δυνατότητες της Ρωσίας στους αιθέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δυτικές χώρες απέρριψαν το αίτημα, εξ ορισμού περίπλοκο ως προς την εφαρμογή, εξηγώντας πως θα ήγειρε κίνδυνο να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία, ο στρατός της οποίας εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ