Ουκρανία: Η Δύση συνεχίζει να πιέζει τη Ρωσία -«Αποσύρετε τα στρατεύματα τώρα» το μήνυμα Μπλίνκεν σε Λαβρόφ - iefimerida.gr

Ουκρανία: Η Δύση συνεχίζει να πιέζει τη Ρωσία -«Αποσύρετε τα στρατεύματα τώρα» το μήνυμα Μπλίνκεν σε Λαβρόφ

Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την Ουκρανία
Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την Ουκρανία / Φωτογραφία: AP Photos/Ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο «κόκκινο» παραμένει η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με αφορμή την κρίση που έχει ξεσπάσει για την ανατολική Ουκρανία.

Την ώρα που η Μόσχα προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει απέναντι στις απειλές επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε σχέση με τις εντάσεις στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον έστειλε το μήνυμα στη ρωσική πλευρά να αποσύρει τα στρατεύματά της «τώρα», ώστε να ξεκινήσει «ένας σοβαρός διάλογος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εφόσον η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αυτή είναι η ώρα να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα των δύο χωρών, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα (1/2), σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο ή την αλλαγή καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ότι αυτή είναι η ώρα (η Μόσχα) να αποσύρει τους στρατιώτες και τον βαρύ οπλισμό και να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο, ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αναγνώρισε πως υπάρχουν λόγοι για να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας μέσω απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησε ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί ο διάλογος (για το θέμα της ασφάλειας της Ρωσίας). Θα δούμε πώς θα πάει», δήλωσε ο Λαβρόφ στη ρωσική τηλεόραση, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Μπλίνκεν και Λαβρόφ συμφώνησαν ότι... διαφωνούν / Φωτογραφία: AP Photo-Alex Brandon
Μπλίνκεν και Λαβρόφ συμφώνησαν ότι... διαφωνούν / Φωτογραφία: AP Photo-Alex Brandon

Βρετανία: Ανάγκη διεξαγωγής σοβαρού διαλόγου για την Ουκρανία

Στο ίδιο πλαίσιο αναφορικά με τη στάση της Δύσης στο ζήτημα της Ουκρανίας, βρετανικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν την ανάγκη διεξαγωγής «σοβαρού διαλόγου», προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση και να αποφευχθούν οι πρακτικές εκφοβισμού. Η τοποθέτηση αυτή έρχεται με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο.

Παράλληλα, η βρετανική πλευρά υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι «θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας». Η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Κιέβου είναι αντίθετη με τις δημοκρατικές αξίες και τις ελευθερίες, ήταν το μήνυμά τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, οι Βρετανοί ξεκαθάρισαν ότι «δεν πρόκειται να μπούμε σε σύγκρουση με τη Ρωσία», αλλά «επιδιώκουμε μια αμυντική αποτροπή», επισημαίνοντας πάντως ότι «η απάντησή μας πρέπει να είναι δυναμική».

Η βρετανική πλευρά -μέσω των ίδιων πηγών- απέρριψε την κατηγορία της Ρωσίας έναντι των δυτικών δυνάμεων περί «υστερίας», τονίζοντας ότι υπάρχει «πραγματική απειλή» από το Κρεμλίνο, το οποίο επιδιώκει να επιβάλει στην Ουκρανία αποφάσεις για την ασφάλειά της. «Δεν είναι λογικό να υποδεικνύει μια τρίτη χώρα τι θα αποφασίσει η Ουκρανία για την προστασία της επικράτειάς της», ανέφεραν.

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές κατονόμαζαν ως απειλή τη «σημαντική συγκέντρωση» ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία και τη χρονική μετάθεση των στρατιωτικών ασκήσεων από τον Οκτώβριο στον Φεβρουάριο. Από την άλλη πλευρά, ανέφεραν ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία και δεν έχει απειλήσει ποτέ την ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τέλος, οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός με τις δυνάμεις του λεγόμενου Σχήματος της Νορμανδίας -στο οποίο, εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία, μετέχουν η Γαλλία και η Γερμανία- και πρόσθεταν ότι χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Λονδίνο συνεργάστηκε με την Ουάσιγκτον και το Παρίσι για τη συνέχιση των εργασιών του, αναφορικά με την ουκρανική κρίση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καναδάς: «Η Μόσχα έχει δύο επιλογές: αποκλιμάκωση ή κυρώσεις»

Η Καναδή υπουργός Άμυνας Ανίτα Ανάντ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας, αν η Μόσχα στείλει στρατό στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Κρεμλίνο έχει να επιλέξει μεταξύ αποκλιμάκωσης και τιμωρίας.

Η Ανάντ, η οποία συνάντησε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι ο Καναδάς είναι έτοιμος να υποστηρίξει την Ουκρανία και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και επανέλαβε τα σχέδια της Οτάβα να ενισχύσει την εκπαιδευτική της αποστολή στη χώρα.

«Η Ρωσία έχει μια σημαντική επιλογή να λάβει. Μπορεί να επιλέξει να διαπραγματευτεί με σκοπό την αποκλιμάκωση ή μπορεί να αντιμετωπίσει σκληρές οικονομικές κυρώσεις», είπε η Καναδέζα ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους.

Επαγγελματικός θα γίνει ο Στρατός στην Ουκρανία -Θα προσληφθούν 100.000 άτομα

Εθελοντές στρατιωτικοί στην Ουκρανία / Φωτογραφία: AP Photo-Evgeniy Maloletka
Εθελοντές στρατιωτικοί στην Ουκρανία / Φωτογραφία: AP Photo-Evgeniy Maloletka
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε σήμερα (1/2) ένα σχέδιο μετατροπής του Στρατού της χώρας του σε επαγγελματικό, το οποίο προβλέπει το τέλος της θητείας και την πρόσληψη μέσα σε 3 χρόνια 100.000 στρατιωτικών.

Σε κατάσταση διάλυσης πριν από οκτώ χρόνια, ο Ουκρανικός Στρατός έχει εκσυγχρονιστεί με τη βοήθεια των Δυτικών από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, καθώς και τη σύγκρουση με τους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13.000 ανθρώπων και δεν έχει σταματήσει έκτοτε, παρά τις συμφωνίες ειρήνης.

Ενώπιον του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει την αύξηση εντός 3 ετών του προσωπικού του Στρατού κατά 100.000 άτομα, πλέον των σχεδόν 250.000 υφιστάμενων στρατιωτικών, με τη δημιουργία 20 νέων ταξιαρχιών. Ακόμη, προβλέπεται η αύξηση των μισθών και μεγαλύτερα προνόμια για τους στρατιωτικούς, τους συγγενείς τους και πρώην μαχητές.

Επικυρώνει την αρχή της μετάβασης σε έναν επαγγελματικό στρατό, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να ζητά από την κυβέρνηση να εργαστεί, προκειμένου να θέσει τέλος στη στρατιωτική θητεία έως το 2024. «Το διάταγμα αυτό δεν εκδίδεται γιατί πλησιάζει ο πόλεμος. Αποσκοπεί στο να υπάρξει σύντομα και στο μέλλον ειρήνη στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Δυτικοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι συγκέντρωσαν περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, ετοιμάζοντας ενδεχομένως μια εισβολή. Η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε φιλοπόλεμη διάθεση, όμως εξαρτά κάθε αποκλιμάκωση από εγγυήσεις για την ασφάλειά της, κυρίως τη διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ και πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα αποσύρει τις δυνάμεις της στις θέσεις που ήταν το 1997.

Το 2014, ο Ουκρανικός Στρατός, υποχρηματοδοτούμενος, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και απροετοίμαστος, γνώρισε την ταπείνωση, αφήνοντας τη Ρωσία να καταλάβει την Κριμαία χωρίς μάχη και στη συνέχεια οπισθοχωρώντας απέναντι στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και αφήνοντας τάγματα εθελοντών στην πρώτη γραμμή.

Από τότε έχει επωφεληθεί από τη δυτική βοήθεια, η οποία αυξήθηκε λόγω των φόβων για ρωσική εισβολή, κυρίως με την αγορά μη τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) ή με τις παραδόσεις βρετανικών αντιαρματικών πυραύλων. Σήμερα, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία έλαβε ακόμη 84 τόνους αμερικανικών πυρομαχικών, με αποτέλεσμα οι παραλαβές να φθάσουν τις τελευταίες ημέρες τους 500 τόνους.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οδηγία προς τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη Λευκορωσία

Μέσα σε όλα αυτά, η Ουάσιγκτον ενίσχυσε την προειδοποίησή της κατά των ταξιδιών στη Λευκορωσία λόγω «μιας αύξησης της ασυνήθιστης και ανησυχητικής ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία», όπως ανακοίνωσε το State Department.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ΗΠΑ είχαν εκδώσει μια σύσταση τον περασμένο μήνα κατά των ταξιδιών στη Λευκορωσία «λόγω της αυθαίρετης επιβολής των νόμων και του κινδύνου κράτησης», καθώς και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, η αμερικανική διπλωματία διέταξε τις οικογένειες των υπαλλήλων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι οποίοι υπηρετούν στη Λευκορωσία, να εγκαταλείψουν τη χώρα, εξαιτίας των εντάσεων με τη Μόσχα γύρω από την Ουκρανία. «Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και οι εντάσεις αυξάνονται στην περιοχή», πρόσθεσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ