Στο μυαλό του Πούτιν: Τι σηματοδοτεί η ταπεινωτική υποχώρηση από τη Χερσώνα -Οι 3 στόχοι της Μόσχας - iefimerida.gr

Στο μυαλό του Πούτιν: Τι σηματοδοτεί η ταπεινωτική υποχώρηση από τη Χερσώνα -Οι 3 στόχοι της Μόσχας

πουτιν
Φωτογραφία: AP Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα σηματοδοτεί την αλλαγή στη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Πούτιν στην Ουκρανία, αναφέρει σε εκτενή ανάλυσή του ο Guardian.

Στο δημοσίευμα γίνεται μια αποτύπωση των πρόσφατων εξελίξεων στη Χερσώνα, που «πυροδότησαν» πανηγυρισμούς τόσο στο Κίεβο, όσο και στη Δύση. Ο Guardian επισημαίνει ότι η απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από τη Χερσώνα και να στρατοπεδεύσει στην ανατολική όχθη του Δνείπερου υπαγορεύτηκε από μια καθ’ όλα σωστή στρατιωτική λογική. «Ο ρωσικός έλεγχος στην πόλη θα μπορούσε να διατηρηθεί μόνο με υψηλό τίμημα σε στρατεύματα και στρατιωτικό υλικό. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η υποχώρηση από τη Χερσώνα θα βοηθούσε τους Ρώσους να σταθεροποιήσουν τις αμυντικές τους θέσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα» αναφέρει το δημοσίευμα, στο οποίο όμως υπογραμμίζεται το εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στρατηγικά, η απόσυρση (των ρωσικών δυνάμεων) αποτελεί μια ξεκάθαρη ρωσική ήττα»

Η «ζώνη θανάτου» των Ουκρανών

Πώς κατάφερε όμως το Κίεβο αυτή την επιτυχία; «Όταν η Ουκρανία ξεκίνησε την αντεπίθεσή της στη Χερσώνα στα τέλη Αυγούστου, ο στρατός της γνώριζε ότι δεν είχε τη μαχητική ισχύ για να εισβάλει στην πόλη. Ωστόσο, τα χτυπήματα στις γέφυρες πάνω από τον ποταμό Δνείπερο περιόρισαν τη δυνατότητα της Ρωσίας να εφοδιάσει τα στρατεύματά της με βαρύ εξοπλισμ. Ταυτόχρονα, ο ποταμός προστάτευε τις ουκρανικές δυνάμεις από (ρωσικές) αντεπιθέσεις» λέει ο Guardian.

Αυτή η ευνοϊκή γεωμετρία στο πεδίο μάχης, κατά τον αρθρογράφο επέτρεψε στην Ουκρανία να δημιουργήσει μια «ζώνη θανάτου», στην οποία το πυροβολικό της μπορούσε να προκαλέσει βαριές απώλειες στις πιο προωθημένες και ικανές μονάδες της Ρωσίας.

«Παρότι το πεδίο μάχης ευνοούσε την Ουκρανία, με την πάροδο του χρόνου ο ρωσικός στρατός βρέθηκε πολιτικά καθηλωμένος. Έχοντας προσαρτήσει αυτά τα εδάφη, η απόσυρση θεωρήθηκε αρχικά ως μια απαράδεκτη και πολιτικά επικίνδυνη κίνηση, ιδίως μετά την αντίδραση των Ρώσων ιμπεριαλιστών για την κατάρρευση της δυτικής ομάδας δυνάμεων της Ρωσίας κοντά στο Ίζιουμ και τη χαοτική ρωσική επιστράτευση» λέει ο Guardian.

Η Χερσώνα ήταν η μόνη μεγάλη πόλη που κατακτήθηκε ξεκάθαρα και παρέμεινε ανέπαφη κατά τη διάρκεια της εισβολής. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τους αναλυτές η απώλειά της δεν θα μπορούσε να εκληφθεί με άλλο τρόπο από μια μεγάλη ήττα. Από στρατιωτική άποψη η πόλη ήταν επίσης «υπερασπίσιμη» για κάποιο χρονικό διάστημα, όμως αυτό είχε το τίμημά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μυαλό του Πούτιν: Τι σηματοδοτεί η υποχώρηση από τη Χερσώνα -Οι 3 στόχοι

Ο Guardian τονίζει ότι η εγκατάλειψη της πόλης έχει ευρύτερες συνέπειες για τη στρατηγική του Πούτιν να καταλάβει την Ουκρανία. «Χωρίς προγεφύρωμα στη δεξιά όχθη του Δνείπερου, οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα είναι σε θέση να εξαπολύσουν επιθετικές επιχειρήσεις την Άνοιξη εναντίον του Μικολάιβ, ακόμη και αν συγκροτήσει νέες μονάδες μάχης από την επιστράτευση. Η δυνατότητα άμυνας στον ποταμό, στην οποία βασίζονται οι ρωσικές δυνάμεις για να σταθεροποιήσουν τις απώλειές τους, εξασφαλίζει ταυτόχρονα ότι η Ουκρανία μπορεί να μεταφέρει πόρους από αυτόν τον άξονα και προσφέρει ασφάλεια στις ουκρανικές βιομηχανίες στις νότιες ακτές της» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το Κρεμλίνο «ζύγισε» τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις και τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε πιο εύκολα να αντέξει τις πολιτικές επιπτώσεις μιας ομαλής υποχώρησης, απ’ ό,τι εκείνες (τις επιπτώσεις) μια άτακτης φυγής μετά από ένα ακόμα μήνα σοβαρών απωλειών. Σύμφωνα με τον Guardian, με αυτόν τον τρόπο ο Πούτιν ενέκρινε μια αλλαγή στη στρατηγική της Ρωσίας -μια στρατηγική που επιδιώκει να «εξαντλήσει» τις δυνάμεις που συμμετέχουν στις ουκρανικές, επιθετικές επιχειρήσεις, αναγκάζοντάς τες να επιχειρούν σε ένα νέο ρωσικό αμυντικό «τείχος» (ανατολικά του Δνείπερου).

Κατά δεύτερον, ο Πούτιν θα συνεχίσει τον οικονομικό πόλεμο προς τη Δύση, ελπίζοντας να «φρενάρει» τη δυτική βούληση για βοήθεια στην Ουκρανία και να εξαντλήσει τα αποθέματα πυρομαχικών. Στο ίδιο διάστημα, μέσω της επιστράτευσης, θα επιχειρήσει να αναγεννήσεις τις ρωσικές δυνάμεις για το επόμενο έτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Χερσώνα είναι ένα βήμα προς τη νίκη»

Ο Guardian δεν αφήνει όμως περιθώρια παρερμηνειών: «Για την Ουκρανία η απελευθέρωση της Χερσώνας είναι μια σημαντική νίκη. Επιτρέπει τη συγκέντρωση δυνάμεων στα βορειοανατολικά και αποδεικνύει στους δυτικούς συμμάχους ότι η έξυπνη επιλογή μαχών μπορεί να επιφέρει την απελευθέρωση εδαφών χωρίς την ανάγκη να επιτεθεί σε κάθε πόλη που κατέχεται από τους Ρώσους».

Την ίδια στιγμή, αναφορές ότι οι ΗΠΑ πιέζουν την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, δίνουν τη δυνατότητα στη Ρωσία να επικαλεστεί ξανά μια θεωρία… νίκης. «Η αποχώρηση της Ρωσίας θέτει την Ουκρανία ενώπιον ορισμένων προκλήσεων. Η Ρωσία έχει πλέον ένα στενότερο μέτωπο να υπερασπιστεί και η Ουκρανία δεν έχει πλέον την ευκαιρία να σκοτώσει μεγάλο αριθμό ρωσικών στρατευμάτων που έχουν περιορισμένη ικανότητα να αντεπιτεθούν. Αν και η μάχη μέσα από τις νέες γραμμές άμυνας της Ρωσίας ενέχει τον κίνδυνο να φθείρει τις ουκρανικές μονάδες, είναι επίσης κρίσιμο για την Ουκρανία να μην έχουν τα ρωσικά στρατεύματα την ευκαιρία να ανακάμψουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα» σημειώνει ο Guardian και καταλήγει:

«Η Χερσώνα είναι ένα βήμα προς τη νίκη και δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί εάν υπάρχει σταθερή ροή δυτικής στρατιωτικής βοήθειας. Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία του να πεισθεί το Κρεμλίνο ότι μια ελεγχόμενη αποχώρηση προσφέρει καλύτερες προοπτικές από μια ενδεχόμενη ήττα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ