Για πρώτη φορά η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας επιτρέπει τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου - iefimerida.gr

Για πρώτη φορά η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας επιτρέπει τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου

Ουκρανία Χριστούγεννα εορτασμός 25 Δεκεμβρίου 7 Ιανουαρίου
Το στολισμένο Κίεβο την περίοδο τον Χριστουγέννων / AP Photo/Efrem Lukatsky
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας θα επιτρέψει για πρώτη φορά φέτος στους πιστούς της να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου,

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Guardian» εδώ και αιώνες οι Ουκρανοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, την ημερομηνία κατά την οποία γεννήθηκε ο Ιησούς, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας επιτρέπει για πρώτη φορά στις εκκλησιαστικές κοινότητές της, να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, σε μια κίνηση που συνιστά την απομάκρυνση της από Ρωσία και την προσκόλληση της προς τη Δύση.

Το ζήτημα του πότε θα γιορτάζονται τα Χριστούγεννα αποτελεί θέμα μακροχρόνιας συζήτησης στην Ουκρανία. Η εκκλησία παραδοσιακά γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, την ίδια ημέρα με το πατριαρχείο της Μόσχας, το οποίο έχει ευλογήσει τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας. Ο Πατριάρχης Κύριλλος, επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, είναι εξέχων υποστηρικτής του Πούτιν και έχει πει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που θα σκοτωθούν θα καθαριστούν από όλες τις αμαρτίες τους.

Οι ενορίες μπορούν να πραγματοποιήσουν λειτουργία για τα Χριστούγεννα και στις 25 Δεκεμβρίου

Το 2017, η 25η Δεκεμβρίου είχε γίνει δημόσια αργία στην Ουκρανία. Η ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία, είχε προηγουμένως αφήσει να πραγματοποιούνται προσευχές για τα Χριστούγεννα εκείνη την μέρα.

Σε συνεδρίαση της Συνόδου της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας τον Οκτώβριο και κατόπιν αιτημάτων, η Μητρόπολη του Κιέβου ανακοίνωσε ότι οι ενορίες μπορούν να πραγματοποιούν πλήρη θρησκευτική λειτουργία στις 25 Δεκεμβρίου, αν το επιθυμούν. Η απόφαση επηρεάζει περίπου 7.000 εκκλησίες σε ολόκληρη την Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέντευξή του στον «Guardian», ο εκπρόσωπος της εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος Yevstratiy Zoria, δήλωσε ότι θα συγκεντρωθούν στοιχεία για να διαπιστωθεί πόσοι πιστοί παρακολούθησαν τις λειτουργίες στις 25 του Δεκεμβρίου, που φέτος πέφτει Κυριακή.

«Δεν θέλουμε να εξαναγκάσουμε κανέναν. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν επιλύει τίποτα», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπός Zoria. «Εγώ προσωπικά θα αποφασίσω τι θα κάνω αφού μιλήσω με τους ενορίτες μου. Είναι καλύτερα να προωθήσουμε αυτή τη διαδικασία αργά και με επιτυχία. Πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας, το ένα τρίτο των ενοριτών ήθελε να εορτάζει τη γέννηση του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου», είπε. Ο αρχιεπίσκοπος αναγνώρισε ότι η υποστήριξη ήταν σαφώς μεγαλύτερη τώρα.

Από το 2019, περίπου 1.600 ενορίες έχουν προσχωρήσει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και έχουν φύγει από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν πιστή στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, έχει πλέον αποστασιοποιηθεί από τον Πατριάρχη Κύριλλο, με τις μισές περίπου επισκοπές να μην τον αναφέρουν πλέον στις προσευχές. Οι δύο εκκλησίες έχουν παρόμοια ονόματα.

Ο προκάτοχος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Πέτρο Ποροσένκο, προσπάθησε να αναγκάσει την ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία να μετονομαστεί νομικά σε ρωσική ορθόδοξη εκκλησία στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προσπάθεια απέτυχε μετά την προσφυγή του φιλοκρεμλινικού κόμματος «Μπλοκ της Αντιπολίτευσης» -που είναι πλέον εκτός νόμου- στο συνταγματικό δικαστήριο. Ο Yevstratiy Zoria δήλωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υποστηρίζει την κρατική υπόσταση, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τη δημοκρατία της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία απομακρύνεται από την Ρωσία και αποβάλλει τα κομμουνιστικά κατάλοιπα

Οπως αναφέρει ο «Guadian» η μετάθεση της 25ης Δεκεμβρίου αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εθνικής διαδικασίας διάλυσης των συμβόλων της Ρωσίας, της Σοβιετικής Ένωσης και του κομμουνισμού, η οποία ξεκίνησε το 2014, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία και έδωσε το έναυσμα για μια εξέγερση υπέρ της Μόσχας στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Τα αγάλματα του Λένιν κατεδαφίστηκαν. Το υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας διόρισε ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων για να αποφασίσει τι θα γίνει με άλλα σοβιετικά μνημεία και δρόμους που φέρουν το όνομα ρωσικών πολιτιστικών προσωπικοτήτων, όπως ο Αλεξάνταρ Πούσκιν και ο Λέων Τολστόι.

«Δεν το αποκαλούμε απο-Ρωσικοποίηση. Πρόκειται για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ρωσικού ολοκληρωτισμού», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού Oleksandr Tkachenko και πρόσθεσε: «Είχαμε αρκετές συναντήσεις. Η τοπική γνώμη θα ληφθεί υπόψη. Ορισμένα μνημεία θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε πάρκα και μουσεία». Στο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα, ακτιβιστές είχαν βάψει με κόκκινη μπογιά ένα άγαλμα της Μεγάλης Αικατερίνης και πρόσθεσαν μια θηλιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ηλικιωμένοι είναι προσκολλημένοι στον παλαιό ημερολόγιο

Ο Taras Pshenychnyi, καθηγητής εκκλησιαστικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Taras Shevchenko του Κιέβου, δήλωσε ότι οι φοιτητές του έθεσαν αυθόρμητα το θέμα των Χριστουγέννων και τάχθηκαν υπέρ της μεταφοράς τους στις 25 Δεκεμβρίου.

Αλλά ο καθηγητής είπε ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και των γονέων του, ήταν απρόθυμοι να αλλάξουν στο Γρηγοριανό μοντέλο, που είχε εισήχθη από τον Πάπα Γρηγόριο το 1582. Φέτος η οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένου του εξάχρονου γιου του, θα γιορτάσει και στις δύο ημερομηνίες (25 Δεκεμβρίου και 7 Ιανουαρίου), τόνισε.

Τον 16ο και 17ο αιώνα ορισμένοι Ουκρανοί Ουνίτες επίσκοποι προσπάθησαν να μεταβούν στη γρηγοριανή ημερομηνία, την οποία είχαν υιοθετήσει στην Πολωνία και σε άλλες ευρωπαϊκές καθολικές χώρες αλλά δεν τα κατάφεραν.

Ο Pshenychnyi τόνισε επίσης ότι, «η παράδοση μπορεί να είναι προοδευτική ή οπισθοδρομική. Πρέπει να απομακρυνθούμε από τις ρωσικές πολιτιστικές και πνευματικές παραδόσεις. Μας κρατούν ομήρους. Πρέπει να γίνει με προσοχή, αλλά πρέπει να γίνει. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τις ορθόδοξες ενορίες της στο ουκρανικό έδαφος ως ιδεολογικό όπλο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ